Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σοκ και δέος σε ΗΠΑ και Βρετανία-Οι Ρώσοι αναχαίτισαν Έξι πυραύλους ATACMS στην Κριμαία με πιθανή χρήση συστημάτων S-500

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν μπορεί να πιστέψει πως 6 πύραυλοι ATACMS καταρρίφθηκαν προχθές όλοι μαζί πάνω από την Κριμαία, αναφέρουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.

ΟΙ ίδιες αναφέρουν για σοβαρές υποψίες χρήσης ρωσικών συστημάτων S-500.

Το απόγευμα της 30ης Απριλίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι "τα συστήματα αεράμυνας μας «κατά τις τελευταίες 24 ώρες κατέρριψαν έξι επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS».

Οι πύραυλοι αυτοί προσπαθούσαν να χτυπήσουν στόχους στην Κριμαία και ταυτόχρονα να βρουν ευάλωτα σημεία στην ρωσική αεράμυνα πάνω από τη χερσόνησο, για να εντοπίσουν τις θέσεις των ρωσικών πυραύλων.

Ο επικεφαλής της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσένοφ, προειδοποίησε τους κατοίκους της χερσονήσου για τα υποπυρομαχικά ATACMS που διασκορπίστηκαν στην περιοχή της Συμφερούπολης μετά την καταστροφή των πυραύλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο θα είναι το σχέδιο ΗΠΑ-Ουκρανίας κατά της γέφυρα της Κριμαίας  

Με τη βοήθεια των πυραύλων ATACMS, τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύουν επειγόντως στην Ουκρανία, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εξαπολύσουν μαζική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας, τονίζουν ρωσικά ΜΜΕ.

“Το Κίεβο έχει δύο ημερομηνίες κατά νου για να κάνει επίθεση, την 7η Μαΐου ή την 9η Μαΐου, η πρώτη  είναι η ημέρα της ορκωμοσίας του Ρώσου Προέδρου και η δεύτερη είναι η Ημέρα της Νίκης στην Ρωσία.

Τώρα το Πεντάγωνο, μαζί με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, υπολογίζουν τις διαδρομές πτήσης πυραύλων.

Αυτή τη φορά, το μπλοκ του ΝΑΤΟ ετοιμάζει ένα χτύπημα μαζί με το Κίεβο.

Το πρόβλημα για την δύση όμως, είναι η πρωτοφανής εξουδετέρωση των έξι αμερικανικής κατασκευής πυραύλων ATACMS που καταρρίφθηκαν αμέσως στην Κριμαία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λευκός Οίκος μπερδεύτηκε.

«Όχι, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές ότι καταρρίφθηκαν πύραυλοι ATACMS», δήλωσε ο Τ.Κίρμπυ, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Γιατί θορυβήθηκαν οι ΗΠΑ για την αναχαίτηση των πυραύλους τους;

"Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματικοί είχαν δηλώσει επίσης και για το Abrams ότι είναι ένα άρμα μάχης “σούπερ ντούπερ” και δεν μπορεί να χτυπηθεί. Αμερικανικά άρματα αυτού του τύπου, καίγονται όπως και οι γερμανικές “λεοπαρδάλεις” στο πεδίο των μαχών.

Αυτό που φοβούνται οι Αμερικανοί, είναι το πιο πρόσφατο ρωσικό συγκρότημα S-500 Prometheus

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας ήταν πολύ αισιόδοξοι για τους νέους πυραύλους ATACMS με αυξημένη εμβέλεια (300 km), τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν κρυφά στο καθεστώς του Κιέβου.

Μετά τα προχθεσινά γεγονότα στην Κριμαία, οι ίδιοι φοβούνται ότι οι Ρώσοι έχουν ένα τρομερό αντίδοτο εναντίον τους.

Πληροφορίες αναφέρουν την ανάπτυξη των νέων πυραυλικών συστημάτων S-500 Prometheus και στα πεδία των μαχών”, αναφέρει ο Ρώσος ειδικός Κονσταντίν Ολάνσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο ήταν το σχέδιο ΗΠΑ-Βρετανία για την Κριμαία

Βρετανικό δημοσίευμα στην εφημερίδα The Telegraph, ανέφερε ότι ο πύραυλος Storm Shadow και ο γαλλικός ομόλογός του SCALP-EG, ήταν τα κύρια όπλα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για επιθέσεις σε στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Για το λόγο αυτό, η Ουάσιγκτον δεν έχει ανακοινώσει δημόσια πόσους βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS έχει παραδώσει στην Ουκρανία (εκτός από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Σάλιβαν που είχε αναφέρει ότι ήταν «σημαντικός» αριθμός).

Η Ουάσιγκτον αμφιβάλλει όλο και περισσότερο για την ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τους νέους πυραύλους ATACMS.

“Αυτό φάνηκε και από την αποτυχημένη πυραυλική επίθεση του Ιράν στις ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις 15 Απριλίου.

Μόνο μερικοί από τους περίπου 300 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν έφτασαν στο έδαφος του Ισραήλ.

Οι Ουκρανοί προσπαθούν να αντιγράψουν στραβά την τακτική του Ιράν, εξαπολύοντας μαζικά πλήγματα και χρησιμοποιώντας ATACMS σε συνδυασμό με drones και πυραύλους Κρουζ.

Το ρωσικό σύστημα αεράμυνας όμως είναι πολύ πιο προηγμένο από το ουκρανικό.

Η Telegraph γράφει ότι οι ουκρανικοί στόχοι για χτυπήματα πυραύλων  ATACMS στην Ρωσία, περιλαμβάνουν γραμμές ανεφοδιασμού (συμπεριλαμβανομένων σιδηροδρομικών γραμμών και σταθμών), στρατιωτικά αεροδρόμια όπως το Σάκι και το Τζανκόυ, αλλά και θέσεις διοίκησης.

Όλοι αυτοί οι στόχοι καλύπτονται σαφέστατα από την ρωσική αεράμυνα, ενώ υπάρχουν και άλλα μέσα προστασίας”, αναφέρει ο Ρώσος ειδικός.

«Ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να προτιμούν τα όπλα που προμηθεύουν να χρησιμοποιούνται μόνο σε ουκρανικό έδαφος, η ίδια η παρουσία τους αναγκάζει επίσης τους Ρώσους να επανεξετάσουν την ασφάλεια των αεροσκαφών τους σε άλλες αεροπορικές βάσεις», δηλώνει ο λέει ο Δρ Σιντχάρτ Καουσάλ από την δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο (RUSI).

Μπορείτε να δείτε έναν βαλλιστικό πύραυλο να έρχεται, και τότε έχετε περίπου τρία λεπτά», δήλωσε ο Τζάστιν Κραμπ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στρατηγικής πληροφοριών Sibylline.

“Ο πύραυλος βρίσκεται στην εμβέλειά σας όμως,  μόνο για περίπου 30 δευτερόλεπτα και πρέπει να αντεπιτεθείτε πολύ γρήγορα. Ωστόσο, οι δυνατότητες των ρωσικών S-300 και ακόμη περισσότερο των S-400 καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό του τομέα εκτόξευσης πυραύλων όπως είναι οι πύραυλοι ATACMS", τόνισε ο ίδιος.

Η πιθανή ανάπτυξη των S-500 Prometheus όμως, θα καταστήσει τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων γενικά αναποτελεσματική

Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε την πολεμική ανάπτυξη των S-500 στις 23 Απριλίου 2024.

Επιπλέον, τα συστήματα θα είναι διαθέσιμα σε δύο διαφορετικές μορφές, πυραυλική άμυνα (BMD) και συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς.

Οι S-500 μπορούν να χτυπήσουν ουκρανικούς στόχους σε βάθος έως και 600 km (ενώ οι S-300 και S-400 μπορούν να φτάσουν τα 150 και 400 χιλιόμετρα, αντίστοιχα).

Η Ρωσία ξεκίνησε την ανάπτυξη των S-500 το 2010, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση των συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας σε όλο τον κόσμο.

Το 2011,η Μόσχα αποκάλυψε τα σχέδια για την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων για την παραγωγή του S-500.

Το ρωσικό κρατικό εξοπλιστικό πρόγραμμα (ακριβέστερα, η τελευταία του έκδοση) περιλαμβάνει την ανάπτυξη 100 ταγμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν 800 εκτοξευτές S-350, S-400 και S-500.

Το CSIS γράφει ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-500 είναι ικανό να χτυπήσει σχεδόν όλους τους γνωστούς τύπους αεροσκαφών και πυραύλων Κρουζ, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους και ακόμη και δορυφόρους χαμηλής τροχιάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ