Οι Ουκρανοί έπληξαν ρωσικό στρατόπεδο εκπαίδευσης με πυραύλους ATACMS την Τετάρτη. Η βάση στην περιοχή του Λουχάνσκ, που βρίσκεται σχεδόν 100 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή, φιλοξενούσε Ρώσους στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Οι εικόνες από τη στιγμή της επίθεσης καταγράφηκαν από το drone και δημοσιεύτηκαν από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η βάση χτυπήθηκε με τουλάχιστον τρεις πυραύλους ATACMS με πυρομαχικά διασποράς.
Μια μέρα νωρίτερα, οι Ρώσοι καυχιόντουσαν ότι τα συστήματα αεράμυνας τους είχαν καταρρίψει έξι αμερικανικής κατασκευής τακτικά πυραυλικά συστήματα στρατού (ATACMS) που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε πού καταρρίφθηκαν οι πύραυλοι. Η Ουάσιγκτον έστειλε κρυφά τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο ως μέρος του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία που εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 12 Μαρτίου, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα.
Η αποστολή πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile Systems) -με βεληνεκές έως και 300 χλμ.- στην Ουκρανία αποτελούσε επί μήνες αντικείμενο συζήτησης στο επιτελείο του προέδρου Μπάιντεν. Πύραυλοι ATACMS μεσαίου βεληνεκούς είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το Πεντάγωνο αρχικά αντιτάχθηκε στην παραχώρηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, θεωρώντας πως είναι δυσαναπλήρωτοι και θα υποβαθμιζόταν η στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ. Παράλληλα, εκφράζονταν ανησυχίες ότι η Ουκρανία θα τους χρησιμοποιούσε για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα.
Καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση του Λευκού Οίκου - σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο - ήταν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στην Ουκρανία βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύτηκαν από τη Βόρεια Κορέα, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. Συνεκτιμήθηκαν επίσης τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών υποδομών ζωτικής σημασίας. «Είχαμε προειδοποιήσει τη Ρωσία για αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε στα μέσα Φεβρουαρίου να στείλει πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, κατόπιν σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.