MIM-104 Patriot
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τι απαντά η Αθήνα στις πιέσεις για αποστολή συστοιχιών Patriot και S-300 στην Ουκρανία και τι έχει δώσει μέχρι σήμερα στο Κίεβο

Βλέποντας πως ήδη το 18% περίπου της Ουκρανικής επικράτειας είναι υπό ρωσική κατοχή και με την Ρωσική επίθεση στο νότιο και ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας να εντείνεται, το Κίεβο «φωνάζει» πλέον για βοήθεια υπό την μορφή οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και χρημάτων προκειμένου να μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση.

Στο Λουξεμβούργο όπου το κυρίως θέμα της Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν η Ουκρανία και η περαιτέρω στρατιωτική στήριξή της ο Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε πως: «Έχουμε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας», τονίζοντας πως εκτός από βλήματα πυροβολικού και γενικά πυρομαχικά το Κίεβο, χρειάζεται πυραύλους και συστοιχίες Patriot.

Με την Γερμανία να έχει ήδη ανακοινώσει την αποστολή, συστήματος Patriot δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως: «Ελλάδα και η Ισπανία πιέζονται να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας» τονίζοντας πως το…«στενό μαρκάρισμα» της Αθήνας από τους ηγέτες της ΕΕ, ειδικά προς Ελλάδα και Ισπανία, αυξάνει «καθώς οι ανάγκες του Κιέβου είναι μεγαλύτερες από τις δικές τους».

Όπως επισημαίνουν οι FT «το Κίεβο υπέβαλε αυτόν τον μήνα επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής ανάπτυξης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία κατά των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως: «Μέχρι στιγμής έχουμε δείξει έμπρακτα στην Ουκρανία τη στήριξή μας ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αεράμυνα της χώρα μας».

Περαιτέρω ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι έχουμε ως ΕΕ συμφωνήσει ότι οποιαδήποτε κοινή χρηματοδότηση οπλισμού δεν θα αφορά σε υλικό που προέρχεται από τη βιομηχανία τρίτων κρατών που απειλούν την ασφάλεια των κρατών-μελών. 

Επειδή το Κίεβο ζητά πέραν των πυραύλων και αεροπλάνων από την Δύση και πυρομαχικά που οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξετάζουν να παράγουν στις βιομηχανίες τους, σε ελληνικό επίπεδο τα πράγματα με τα ΕΑΣ και άλλες αμυντικές βιομηχανίες που έχουν φύγει από τον άμεσο έλεγχο του ΥΠΕΘΑ και έχουν περάσει σε άλλα υπουργεία είναι περίπλοκα.

Ως προς τους Patriot η Ελλάδα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν προτίθεται να δώσει στο Κίεβο καμιά συστοιχία μόνο εάν και εφόσον αντικατασταθεί από συστοιχία που θα ανήκει σε νεότερη έκδοση του συστήματος και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος τύπος αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας της χώρας.

Ως προς του S-300 που θα είναι και πιο εύκολο για τους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν, η Ελλάδα επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι διατεθειμένη να δώσει οτιδήποτε αν αυτό δεν αντικατασταθεί νωρίτερα. Γεγονός είναι πως θεωρητικά για τους S-300 θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει και την άδεια της Μόσχας. Στην απόφαση της Αθήνας ως προς το συγκεκριμένο σύστημα βαραίνει και των ανταλλακτικών…

Μέχρι σήμερα πάντως έχουν παραδοθεί από τη χώρα μας στην Ουκρανία (από την εισβολή της Ρωσίας το 2022 μέχρι τώρα) ποσότητες από:

α. Τυφέκια εφόδου (assault rifles) ΑΚ - 47.

β. Αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18.

γ. Ρουκέτες Πυροβολικού 122 mm.

δ. Τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜΡ-1 (40 οχήματα).

ε. Αναλώσιμο φαρμακευτικό υλικό/κουβέρτες.

στ. Φυσίγγια διαμετρήμματος 7,62 Χ39 mm και 7,62 Χ54 mm.

ζ. Βλήματα 73mm.

η. Βλήματα πυροβολικού 155 χιλ.

θ. Βλήματα πυροβολικού 203 χιλ.

ι.  Βλήματα STINGER.

Επίσης με διακρατική συμφωνία έχουν πωληθεί στην Τσεχία βλήματα πυροβολικού των 105 mm, καθώς και 32 πυροβόλα Μ-101Α1 των 105 mm. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ