Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σε απόγνωση η Ρωσία από τα απανωτά Ουκρανικά χτυπήματα στο στόλο της στην Κριμαία "ρίχνει στη μάχη" τα Ιρανικά drones "Mohajer-6"

Είναι γνωστό ότι η Μ.Βρετανία παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρέχοντας ζωτικότατης σημασίας πληροφόρηση στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για τις κινήσεις και τον εξοπλισμό του Ρωσικού στρατού τόσο στο μέτωπο των επιχειρήσεων όσο και στα μετόπισθεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η αποφυγή  επίτευξης αιφνιδιασμού από τους Ρώσους αλλά και η ευχερέστερη και ακριβής προσβολή των δυνάμεών τους από τους Ουκρανούς.

Η Ρωσία αναπτύσσει Ιρανικά drones Mohajer-6 στην Κριμαία 

Στο πλαίσιο αυτό λίαν έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, αναφέρει ότι "Στις 8 Μαρτίου 2024, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών του Βρετανικού Στρατού αποκάλυψαν κρίσιμες πληροφορίες που δείχνουν τη στρατηγική ανάπτυξη της Ρωσίας ιρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Mohajer-6 (UAV) στην Κριμαία. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ως άμεση απάντηση στις εντεινόμενες επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσικά ναυτικά μέσα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζοντας μια σημαντική κλιμάκωση στις θαλάσσιες αντιπαραθέσεις", επισημαίνοντας:

Μια εικόνα που δημοσιεύτηκε από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) δείχνει ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer-6 που αναπτύσσεται στην Κριμαία. (Πηγή εικόνας British Mod).

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6, σχεδιασμένα για αποστολές Πληροφοριών, Επιτήρησης, Απόκτησης Στόχων και Αναγνώρισης (ISTAR), είναι επίσης ικανά να διεξάγουν επιθέσεις αέρος-εδάφους με κατευθυνόμενα πυρομαχικά ελεύθερης πτώσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανάπτυξή τους στοχεύει στην ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών προσπαθειών βοηθώντας στον εντοπισμό των απειλών μετά από πρόσφατες επιθετικές ενέργειες από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Αυτά τα UAV χρησιμοποιούνται στρατηγικά για την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ειδικά κατά της νοτιοδυτικής ακτογραμμής της Ουκρανίας, εν μέσω μιας αυξανόμενης σειράς ουκρανικών επιθέσεων στις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις.

Η έκθεση πληροφοριών ρίχνει φως σε περιστατικά όπου η Ουκρανία κατέρριψε επιτυχώς ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer-6 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ένα παράδειγμα όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν κατά λάθος ένα από τα δικά τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Κριμαία στις 6 Ιουνίου 2023.

Η  συνεχής χρήση αυτών των προηγμένων UAV υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο των μη επανδρωμένων συστημάτων στον σύγχρονο πόλεμο, παρέχοντας ένα μείγμα επιτήρησης και επιθετικών δυνατοτήτων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά-Εξοπλισμός

Η επιχειρησιακή εμβέλεια του Mohajer-6 περιορίζεται σε περίπου 200 km σε υψόμετρο 10.000 ποδιών (3.048 μέτρα), κάτι που απαιτεί έλεγχο οπτικής επαφής για λειτουργία σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός μπορεί να παρακαμφθεί με την παράδοση του ελέγχου μεταξύ πολλών επίγειων σταθμών, επεκτείνοντας έτσι την κάλυψη και την αποτελεσματικότητά του σε επιχειρησιακά θέατρα όπως η Μαύρη Θάλασσα.

Το UAV Mohajer-6, χαρακτηριστικό της ανάπτυξης μη επανδρωμένων οχημάτων του Ιράν, παρουσιάζει ένα μείγμα προηγμένης σχεδίασης και εξελιγμένων τεχνικών χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για ολοκληρωμένη επιτήρηση και ακριβείς ρόλους μάχης.

Τέθηκε σε λειτουργία με το Ναυτικό του IRGC το 2018, τροφοδοτείται από έναν μόνο κινητήρα Rotax 912ULS, γνωστό για την αξιοπιστία του. Ο σχεδιασμός του drone βελτιστοποιείται για μια ισορροπία μεταξύ της λειτουργικής εμβέλειας και της χωρητικότητας ωφέλιμου φορτίου, με άνοιγμα φτερών 10 μέτρα και συνολικό μήκος 5,67 μέτρα.

Διαθέτει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 40 κιλών, επιτρέποντάς του να μεταφέρει μια ποικιλία αισθητήρων και όπλων, ενώ διατηρεί ένα κενό βάρος 450 κιλών και μέγιστο βάρος απογείωσης 600 κιλά. Ικανό να φτάσει ταχύτητες έως και 200 km/h, με ελάχιστη επιχειρησιακή ταχύτητα 100 km, το Mohajer-6 είναι σχεδιασμένο για ευελιξία, επιτρέποντάς του να εκτελεί αργές, σταθερές λειτουργίες επιτήρησης καθώς και γρήγορη απόκριση και επανατοποθέτηση.

Εξοπλισμένο με προηγμένους αισθητήρες και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, το Mohajer-6 μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρας και νύχτας, χάρη στις οπτικές και υπέρυθρες κάμερες παρακολούθησης τρίτης γενιάς, που καλύπτουν μέγιστη εμβέλεια 55,6 km.

Διαθέτει επίσης σήμα λέιζερ για ακριβή στόχευση σε αποστάσεις έως και 18,5 km.

Οι δυνατότητες οπλισμού του UAV είναι ισχυρές, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας κατευθυνόμενων όπλων και ρουκετών όπως το Qaem 1 και το Qaem 5, το κατευθυνόμενο όπλο Almas και η σειρά Sadid-345, ικανά να εμπλέκουν στόχους έως και 8 χλμ. μακριά.

Μπορεί επίσης να αναπτύξει συμβατικούς και κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους HYDRA 70mm και Fadak 80mm, ενισχύοντας τον ρόλο του ως τρομερό εργαλείο για σύγχρονο εναέριο πόλεμο, όπου η ευελιξία και η ακρίβεια παίζουν κρίσιμους ρόλους στην επιχειρησιακή επιτυχία."

Ο σκοπός της ανάπτυξής τους στην Κριμαία

Η κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα, που χαρακτηρίζεται από τις αυξημένες επιθετικές επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων κατά του ρωσικού ναυτικού, οδήγησε σε μια επαναβαθμονομημένη αμυντική στρατηγική από τη Μόσχα.

Χρησιμοποιώντας drones όπως το Mohajer-6, η Ρωσία στοχεύει να επιτύχει ανώτερη επίγνωση της κατάστασης για τον εντοπισμό και την αποτελεσματική εξουδετέρωση των απειλών.

Καθώς η σύγκρουση συνεχίζει να εξελίσσεται, η στρατηγική σημασία της Μαύρης Θάλασσας ως θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Με τις Ουκρανικές και Ρωσικές δυνάμεις να προετοιμάζονται για περαιτέρω κλιμάκωση, η ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνολογιών και η εμπλοκή διεθνών συνεργασιών αποκαλύπτουν περίπλοκη δυναμική στο παιχνίδι, με σημαντικές επιπτώσεις στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Η χρήση εξελιγμένων μη επανδρωμένων συστημάτων όπως το UAV Mohajer-6 σε τέτοιες συγκρούσεις υπογραμμίζει τη συνεχή εξέλιξη των στρατηγικών πολέμου και τον κρίσιμο ρόλο των τεχνολογικών προόδων στη διαμόρφωση των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ