Στο θερμόμετρο των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας η θερμοκρασία ανεβαίνει συνεχώς, μετά την επίκληση Μακρόν για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών της Συμμαχίας στην Ουκρανία και παρά την σφοδρή αντίθεση της Γερμανίας αλλά και των υπολοίπων χωρών προς τούτο.
Το Καλλίνιγκραντ υπό ομηρία του ΝΑΤΟ αν η Ρωσία τολμήσει ενέργεια στην Βαλτική θάλασσα
"Τη σκυτάλη" πήρε μετά τον Γάλλο Πρόεδρο ο πρεσβευτής της Λιθουανίας στη Σουηδία την Τρίτη, δηλώνοντας ότι "η περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας θα «εξουδετερωθεί» εάν η Μόσχα αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα", σύμφωνα με λίαν έγκριτο Αμερικανικό ΜΜΕ, το οποίο επεσήμανε:
"Ο Linas Linkevicius, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας πριν αναλάβει τη θέση του πρεσβευτή του, έκανε τα σχόλια στο X, πρώην Twitter, σε μια ανάρτηση που σχετίζεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Τη Δευτέρα, η Σουηδία ξεπέρασε το τελευταίο εμπόδιο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε για την επικύρωση της προσχώρησης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία. Προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια χώρα χρειάζεται ομόφωνη υποστήριξη από τα μέλη της συμμαχίας και η Ουγγαρία ήταν η τελευταία που ενέκρινε τη Σουηδία.
Σύμφωνα με τον Linkevicius, η Βαλτική Θάλασσα έχει γίνει «εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ» αφού η Ουγγαρία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας.
Μετά την ενσωμάτωση της Σουηδίας στη Συμμαχία, η Βαλτική Θάλασσα έγινε εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ. Εάν η Ρωσία τολμήσει να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ, το Καλίνινγκραντ θα «εξουδετερωθεί» πρώτα», έγραψε ο Linkevicius στο X. «Οι προηγούμενες ψευδείς κατηγορίες της Ρωσίας ότι περιβάλλεται από το ΝΑΤΟ γίνονται τώρα πραγματικότητα».
Όπως ανέφερε ο Linkevicius, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει ειλικρινά την αντίθεσή του στην επέκταση του ΝΑΤΟ και ανέφερε την πιθανότητα να αναπτυχθεί η συμμαχία ως μία από τις δικαιολογίες για την εισβολή του στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ήταν ο πόλεμος της Ουκρανίας που ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να υποβάλουν ταυτόχρονα επιστολές αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022. Η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.
Η Λιθουανία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004, ήταν σύμμαχος του Κιέβου σε όλη τη διετή εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και το κράτος της Βαλτικής ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παράσχει πακέτο βοήθειας αξίας άνω των 216 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.
Η Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Λθουανίας περιχαρείς για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Μετά την είδηση της επικύρωσης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Ουγγαρία, αρκετοί Λιθουανοί αξιωματούχοι επαίνεσαν την κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της Πρωθυπουργού Ingrida Šimonytė, η οποία έγραψε στο X ότι το πρόσφατα διευρυμένο ΝΑΤΟ «θα φέρει περισσότερη ασφάλεια στη Σουηδία, στη Βαλτική-Σκανδιναβική περιοχή και ολόκληρο το ΝΑΤΟ και όχι μόνο».
Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα χαρακτήρισε τη Δευτέρα «ιστορική ημέρα».
"Το ΝΑΤΟ και η περιοχή της Βαλτικής στέκονται τώρα πιο δυνατά από ποτέ. Οι Σύμμαχοι είναι ενωμένοι και ακλόνητοι στη συλλογική δέσμευση να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την άμυνα των εθνών μας", έγραψε ο Nausėda στο X. "Καλώς ήρθατε στην οικογένεια του ΝΑΤΟ, Σουηδία".
A historic day as all NATO allies have ratified 🇸🇪 acceptance into the alliance. NATO & Baltic region now stand stronger than ever before. Allies are united & unwavering in collective commitment to ensure the security & defense of our nations.
— Gitanas Nausėda (@GitanasNauseda) February 26, 2024
Welcome to the NATO family, Sweden!
Τα αδύνατα σημεία Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην ΒΑ Ευρώπη
Άποψή μας είναι ότι ο Ρωσικός στόλος της Βαλτικής θα έχει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων με συμβατικά όπλα με το ΝΑΤΟ, αφού λόγω γεωγραφίας και του γεγονότος ότι οι Φινλανδία-Σουηδία-Εσθονία-Λετονία-Λιθουανία-Πολωνία-Γερμανία -Δανία ανήκουν στο ΝΑΤΟ, είναι σαν το "ποντίκι μέσα στη φάκα".
Ωστόσο το ΝΑΤΟ έχει αδύναμο σημείο τον Πολωνικό ισθμό Suwalki 65 χιλιομέτρων μεταξύ του ρωσικού θύλακα της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας , αφού είναι η μόνη χερσαία σύνδεση μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας και μέσω αυτής με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Αυτός ο διάδρομος θα μπορούσε να γίνει στόχος εισβολής του Ρωσικού στρατού τόσο από το Καλίνινγκραντ όσο και από τη Λευκορωσία, που σήμερα διαφέρει όλο και λιγότερο από τη Ρωσία
Στη συνέχεια το έργο θα ήταν εύκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τις πλήρως περικυκλωμένες Βαλτικές χώρες (Εσθονία-Λιθουανία-Λετονία), ενεργώντας από Λευκορωσία αλλά και την ίδια τη Ρωσία.