Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Βόμβα" από Λετονία: Θέλει να στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία! "Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μην κερδίσει η Ρωσία τον πόλεμο"

Η Λετονία δεν είναι αντίθετη στην ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Λετονός αξιωματούχος την Τετάρτη, αφού πρώτα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε και άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά στην πορεία απορρίφθηκε από χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

«Η Λετονία συνεχίζει να εξετάζει διάφορους τρόπους ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταλήξουν σε συμφωνία για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Λετονία θα εξετάσει και θέλει το ενδεχόμενο συμμετοχής», δήλωσε στο DPA εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Λετονίας, σύμφωνα με το Agerpres. 

https://www.youtube.com/watch?v=bPaVjGsSbug

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο τέλος μιας διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, καθώς, εξήγησε, εγκαίρως ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία, «στη δυναμική τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» και «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μην κερδίσει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο».

Ο πρώτος που μίλησε για αυτό το ενδεχόμενο, αλλά το αποδοκίμασε, ήταν ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο. Δήλωσε, πριν από τη συνάντηση που φιλοξενεί η Γαλλία, ότι σύμφωνα με το προπαρασκευαστικό της έγγραφο, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία μέσω διμερών συμφωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν τω μεταξύ, οι κύριες χώρες που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, αλλά και άλλων κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που αντέδρασαν μετά τη δήλωση του Μακρόν, απομακρύνθηκαν από την πρότασή του και διαβεβαίωσαν ότι δεν σκοπεύουν να στείλουν μάχιμα στρατεύματα στο ουκρανικό μέτωπο.

Επίσης, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι η Συμμαχία δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να πολεμήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία. «Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Αυτό κάνουμε από το 2014 και αυτό πολλαπλασιάστηκε μετά τη ρωσική εισβολή σε μεγάλη κλίμακα. Αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία», ανέφεραν αυτοί αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους.

Μαζί με τις άλλες δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες των χωρών της Βαλτικής (Λιθουανία και Εσθονία), η Λετονία παρέχει στην Ουκρανία την πιο ουσιαστική βοήθεια στον πόλεμο με τη Ρωσία σε σχέση με το δικό της ΑΕΠ, αντίστοιχα 1,4% του ΑΕΠ της Λιθουανίας, 1,1% του Λετονία και 1,3% Εσθονία. Επίσης, τα τρία κράτη της Βαλτικής ζήτησαν από τις Βρυξέλλες τις πιο ριζοσπαστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως η πρόταση της Λετονίας για πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία στην ΕΕ.

 

Μακρόν: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία «δεν μπορεί να αποκλειστεί» και ότι το Παρίσι θα εγκαταλείψει τη μακροχρόνια αντίθεσή του στην αγορά προμηθειών πυροβολικού έκτακτης ανάγκης για την Ουκρανία από χώρες εκτός ΕΕ.

Υποστηρίζοντας ότι η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η «συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης», ο Μακρόν είπε ότι η συνάντηση των 25 Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι τη Δευτέρα (26/2) ανανέωσε την αποφασιστικότητα της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πλήρους κλίμακας πολέμου στη χώρα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην μπορέσει η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο», είπε στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς εάν η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ήταν μια επιλογή, ο Μακρόν είπε ότι το θέμα είχε συζητηθεί στη Διάσκεψη. «Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή επίσημων στρατευμάτων στο έδαφος. Αλλά όσον αφορά τις επιλογές, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες χώρες σκέφτονταν ένα τέτοιο βήμα.

Ο Μακρόν είπε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν «συνασπισμό» χωρών που θα συζητούσαν να παράσχουν στην Ουκρανία πυραύλους και βόμβες μεγάλου βεληνεκούς. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δώρισαν πέρυσι πολλούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow και Scalp και έχουν ήδη δημιουργηθεί παρόμοιοι συνασπισμοί για το πυροβολικό, την αεράμυνα και τον πόλεμο στην θάλασσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ