Το διάσημο δυτικό Politico προσπάθησε να απαντήσει μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα θεωρητική ερώτηση «αν ο Πούτιν αποφασίσει να επιτεθεί στην Ευρώπη το έτος 2027 θα μπορέσει η ήπειρος να αμυνθεί αποτελεσματικά χωρίς την βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών;»
Όλα τα Σενάρια και η Απάντηση των Ειδικών
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σημερινή κατάσταση στις σχέσεις Δύσης-Μόσχας έχουν ανησυχήσει τους στρατιωτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ, ειδικά των ευρωπαϊκών κρατών, με αποτέλεσμα να προετοιμάζουν τα κράτη τους για έναν μελλοντικό πόλεμο με τον ρωσικό στρατό. Παράλληλα, η πρόσφατη επανεμφάνιση του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα να οργιάσουν οι φήμες περί επιστροφής του στην κορυφή της ηγεσίας της χώρας. Αν γίνει αυτό ο Τραμπ αναμένεται να υιοθετήσει μία διαφορετική εξωτερική πολιτική, μία πολιτική που όπως έχει αναφέρει δεν θα επικεντρώνεται στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης.
Δεδομένων των παραπάνω, Ευρωπαίοι αναλυτές προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «τι θα γίνει εάν η Ευρώπη αναγκαστεί να υπερασπιστεί μόνη της την επικράτειά της από τις δυνάμεις του Πούτιν, θα τα καταφέρει;»
Οι αναλυτές του Politicο ανέφεραν πως εάν το 2027 ο Πούτιν δώσει το πράσινο φως για επίθεση στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Βαλτική, θα μπορούσε μέσα σε λίγες ημέρες να καταλάβει όλη την ανατολική Εσθονία.
Μετά οι αναλυτές εικάζουν πως ένα μεγάλο δίλημμα θα κατακλίσει το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να αποφασίσουν εάν θα επιτεθούν την Ρωσία σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το οποίο ορίζει πως εάν μία χώρα-μέλος της συμμαχίας δεχθεί επίθεση (η Εσθονία) θα πρέπει να κηρυχτεί πόλεμος έναντι της επιτιθέμενης χώρας (Ρωσία).
Αν και οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι για το ποια απόφαση θα έπαιρνε το ΝΑΤΟ, εικάζουν πως σίγουρα θα λάμβανε χώρα ένας διχασμός στην Ευρώπη. Και όπως λένε «αν η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει στρατιωτικά το ΝΑΤΟ, μπορεί να το κάνει πολιτικά».
Πάντως σε ένα πράγμα που συμφώνησαν ομόφωνα οι ειδικοί του Politico είναι πως σήμερα η Ευρώπη είναι ευάλωτη.
«Η Ευρώπη όχι μόνο δεν είναι έτοιμη για πόλεμο, αλλά ούτε και προετοιμάζεται για έναν πόλεμο» προειδοποίησε το γερμανικό DGAP (δεξαμενή σκέψης).
Χωρίς τις ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν έχει ούτε τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά ούτε το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει τη Μόσχα σε μία σύρραξη υψηλής έντασης.
«Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την ικανότητα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους» δήλωσε ο Fried, πρώην Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «η υπεράσπιση των βαλτικών κρατών απαιτεί σημαντικές πηγές του αμερικανικού στρατού για να επιτευχθεί».