Ο ρωσικός στρατός προελαύνει ασταμάτητα πλέον στις κατευθύνσεις Ντόνετσκ και Χερσώνα και διεξάγει μάχες θέσης σε άλλα μέτωπα, ενώ χιλιάδες στρατιώτες του επιτίθενται στο Τσάσωφ Γιαρ καθώς οι Ουκρανοί εκκενώνουν χωριά για να αντιτάξουν αποτελεσματική άμυνα.
Το ΝΑΤΟ την ίδια στιγμή μεταφέρει στρατεύματα στην Πολωνία.
Τα κοινωνικά δίκτυα διαδίδουν πληροφορίες για μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στα σύνορα της Λευκορωσίας μέσω Πολωνίας. Στο βίντεο που δημοσίευσε το Sputnik Λευκορωσία, εμφανίζεται ένα ολόκληρο τρένο τεθωρακισμένων οχημάτων Stryker αμερικανικής κατασκευής.
Τα κύρια συμπεράσματα του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου:
Ρωσικά στρατεύματα προέλασαν δυτικά του Ντόνετσκ.
Το βίντεο γεωεντοπισμού που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου δείχνει ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς τα ανατολικά προάστια της Γκεοργκίεβκα (δυτικά του Ντόνετσκ).
Ο ρωσικός στρατός προχώρησε στο δυτικό Κρύνκι στην ανατολική (αριστερή όχθη) της περιοχής Χερσώνας.
Το βίντεο γεωεντοπισμού που κυκλοφόρησε στις 15 Ιανουαρίου δείχνει ρωσικά στρατεύματα να πολεμούν βόρεια προς την ακτογραμμή στο δυτικό Κρίνκι.
Οι μάχες θέσης συνεχίστηκαν: κατά μήκος της γραμμής Κουπιάνσκ-Σβιάτοβο-Κρεμενάγια και κοντά σε Μπαχμούτ και Αβντιίκα στα δυτικά, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά του Ντόνετσκ, κοντά στα σύνορα με το Ζαπορίζιε.
Εκκενώνουν 25 χωριά οι Ουκρανοί πανικόβλητοι
«Λόγω της κατάστασης, εφαρμόζουμε υποχρεωτική εκκένωση για τον πληθυσμό των κοινοτήτων Κιντρακίβσκα και Κιριλίβσκα στην επαρχία Κουπιάνσκ», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ουκρανός περιφερειακός κυβερνήτης Ολέγκ Σινεχούμποφ.
Το Τσάσωφ Γιαρ δέχεται επίθεση από 80.000 Ρώσους
"80 χιλιάδες ορκ είναι έτοιμα να διαλύσουν τους υπερασπιστές της ανεξαρτησίας", αναφέρουν οι Ουκρανοί για τους Ρώσους ενώ οι ίδιοι ετοιμάζουν άμυνα κατά μήκος του καναλιού Σεβέρσκου-Ντονιέτσ-Ντομπάς.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της 26ης ανεξάρτητης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ι.Ντάσκεβιτς , ανέφερε ότι 80 χιλιάδες στρατιώτες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων προελαύνουν στο Τσάσωφ Γιαρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «εδώ οι Ρώσοι έριξαν τις κύριες δυνάμεις του εθελοντικού σώματος εφόδου. Μπορούμε να πούμε ότι θα προσπαθήσουν να μας διώξουν προς τα πίσω».
Πρόσθεσε ότι η τακτική των ρωσικών στρατευμάτων είναι να επιτίθενται με μικρές ομάδες πεζικού επίθεσης, οι οποίες καταπονούν τους Ουκρανούς.
Από τα τέλη Δεκεμβρίου, η ουκρανική πλευρά ανέφερε ήδη ότι η ρωσική διοίκηση φέρεται να συγκέντρωσε 19 μεραρχίες, 21 συντάγματα και μια σειρά από άλλες μονάδες με συνολικό αριθμό περίπου 80 χιλιάδων στρατιωτικού προσωπικού στην κατεύθυνση του Μπαχμούτ.
Στις 14 Ιανουαρίου, μια δήλωση του Ουκρανού ειδικού Στανισλαβ Κουρχτσούκ που προβλήθηκε στο Inter TV. ανέφερε ότι «το κανάλι Σεβέρσκου-Ντονιέτσ-Ντονμπάς είναι φυσικό εμπόδιο για [τους Ρώσους] και τώρα Ουκρανοί στρατιώτες εμποδίζουν τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να το διασχίσουν».
Οι Ουκρανοί έχουν μέγα θέμα με την στρατολόγηση νεοσυλλέκτων
Το Κίεβο αδυνατεί να συγκεντρώσει εφεδρείες για να σώσει την παρτίδα, ενώ οι Ρώσοι προχωρούν χωρίς διακοπή πλέον σε δύο τουλάχιστον κατευθύνσεις.
Μιλώντας σε κανάλι , ο Ουκρανός ειδικός Ταρασένκο είπε ότι ήταν "περίεργο και μπερδεμένο" να ακούς ότι κάποιοι αμφιβάλλουν για την ανάγκη για άλλη κινητοποίηση.
«Ο στρατός περιμένει με ανυπομονησία νέες ενισχύσεις γιατί η κατάσταση σε πολλές μονάδες είναι κρίσιμη από άποψη προσωπικού», εξήγησε. "Ακόμα και αυτοί που φτάνουν, δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Κυρίως, είναι κυρίως ηλικιωμένοι άνδρες με πολλά προβλήματα που συνήθως προκύπτουν."
Ο στρατός χρειάζεται απεγνωσμένα «νεότερους άνδρες» γιατί όσοι μπήκαν στον στρατό στην αρχή της σύγκρουσης ως επί το πλείστον έχουν «φύγει», είπε και πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών είναι άνω των 40 ετών.
Οι δηλώσεις του Ταρασένκο έγιναν αφότου το ουκρανικό κοινοβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση περαιτέρω αναθεωρήσεις σε ένα πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που θα διεύρυνε τον αριθμό των ανδρών που είναι διαθέσιμοι για στράτευση.
Η προτεινόμενη νομοθεσία θα μειώσει το ανώτατο όριο ηλικίας από τα 27 στα 25 έτη, θα περιορίσει τις αναβολές και θα αυξήσει τις ποινές για φοροδιαφυγή. Οι επικριτές λένε ότι το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που παραβιάζουν το Σύνταγμα και ανοίγουν το δρόμο για τη διαφθορά.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι ο στρατός είχε ζητήσει την κινητοποίηση από 450.000 έως 500.000 ανθρώπους.
Ο Βαλερί Ζαλούζνι, ο ανώτατος διοικητής του στρατού της Ουκρανίας, αρνήθηκε ότι ο στρατός αναζητούσε συγκεκριμένο αριθμό νέων μαχητών.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μικολάιβ, Βαλέρι Κιμ, προειδοποίησε ότι η στρατολόγηση μισού εκατομμυρίου ανθρώπων «δεν αρκεί» και ότι η Ουκρανία θα πρέπει να προσλάβει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια.
Η Ουκρανία δεν αποκαλύπτει ποτέ τον αριθμό των θυμάτων. Σύμφωνα με ρωσικούς υπολογισμούς, περίπου 400.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων 125.000 κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης αντεπίθεσης του Κιέβου από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Νοεμβρίου.