ουκρανική αμυντική βιομηχανία
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μετά το δυτικό στοπ στις προμήθειες όπλων ο Ζελένσκι αποκάλυψε το "Σχέδιο Β" της Ουκρανίας-Έτσι θα σταθεί στα πόδια της η χώρα

Αδιαμφισβήτητα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δυσκολεύεται αυτές τις ημέρες να πείσει τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους νομοθέτες να παράσχουν στο Κίεβο περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, ωστόσο φαίνεται πως το «Σχέδιο Β» του Ουκρανού λειτουργεί πολύ καλύτερα από το πρώτο.

Αυτό το σχέδιο στοχεύει ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση της αμυντικής-βιομηχανικής βάσης της χώρας, φυσικά με την βοήθεια της Δύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γίνεται Πράξη το «Σχέδιο Β» του Ζελένσκι

Πιο συγκεκριμένα και βάσει νέου άρθρου της The EurAsian Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμαχία του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις στα στρατιωτικά αποθέματά τους και ως αποτέλεσμα δεν μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα με τον ίδιο ρυθμό που το κάνουν τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια. 

Εκτός από τις ελλείψεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ηγέτες όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και σε πολιτικό επίπεδο, μιας και αντίπαλα κόμματα αντιτίθενται στην συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας με τόσο δαπανηρά πακέτα βοήθειας.

Ο Ζελένσκι φαίνεται πως έχει συνειδητοποιήσει την νέα στάση της Δύσης για αυτό και ανακοίνωσε πως γίνεται πράξη το «Σχέδιο Β». Σύμφωνα με την τελευταία συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου το σχέδιο αυτό στοχεύει στη δημιουργία υποδομών, στις οποίες θα παράγονται όπλα εγχώρια για τον ουκρανικό στρατό. Έτσι το Κίεβο θα έχει κάποιες εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που οι δυτικές προμήθειες παγώσουν ολοκληρωτικά.

Αν και ο Ζελένσκι είχε προσπαθήσει να ανοικοδομήσει την ουκρανική αμυντική βιομηχανία και πριν ξεσπάσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022 οι προσπάθειές του δεν επέφεραν καρπούς. Βέβαια μετά το ξέσπασμα του πολέμου έγιναν κάποια βήματα, κυρίως μέσω ξένων και ιδιωτικών επενδύσεων, εθελοντών κλπ και κατ' επέκταση η Ουκρανία παράγει σήμερα κάποια χρήσιμα εργαλεία για τις ένοπλες δυνάμεις της, όπως όλμους, πυρομαχικά πυροβολικού, drones, τεθωρακισμένα και πυραύλους.

Αυτήν την στιγμή επίσημα ουκρανικά δεδομένα προτείνουν πως περίπου 500 ουκρανικές αμυντικές εταιρείες συνεισφέρουν στον αγώνα του ουκρανικού στρατού αυξάνοντας την εγχώρια παραγωγή όπλων. Από αυτές τις 500 επιχειρήσεις οι 70 είναι κρατικές, περισσότερες από 200 είναι ιδιωτικές με εξειδίκευση στην παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων ενώ άλλες τόσες είναι ιδιωτικές με εξειδίκευση στην παραγωγή διαφόρων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και τώρα με την συνδρομή δυτικών και άλλων χωρών η αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας ευελπιστεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, αφού το Κίεβο ανέφερε πως πρόσφατα περισσότερες από 60 ουκρανικές εταιρείες υπέγραψαν συμβόλαια (π.χ. κοινής παραγωγή όπλων) με ξένες εταιρείες, για παράδειγμα από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία ακόμη και την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ