Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπου συμπαραγωγής UGV-Στόχος του Ερντογάν η κλοπή της Ελληνικής ΑΟΖ και η καταστροφή της συμμαχίας Αθήνας-Κάιρου

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί την αμυντική της βιομηχανία προκειμένου να χτίσει συμμαχίες με άλλες χώρες, είτε στα πλαίσια πώλησης προϊόντων της σε αυτές , είτε συμπαραγωγής με αυτές.

Από καιρό  ο Ερντογάν έχει πλευρίσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι για συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, έχοντας κατά νου εκτός των άλλων να "σπάσει" την συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο.

Συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπου  συμπαραγωγής UGV

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία  για την παραγωγή προηγμένων μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους (UGV) στο Κάιρο.

Η  συμφωνία προβλέπει ότι η αμυντική εταιρεία της Αιγύπτου  "Kader Advanced Industrial Factory" θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της μηχανικής της  τουρκικής αμυντικής εταιρείας Havelsan με έδρα την Άγκυρα για την κατασκευή των συστημάτων UGV.

Η Havelsan θα υποστηρίξει επίσης το έργο διευκολύνοντας τη μεταφορά τεχνολογίας και παρέχοντας βοήθεια για την αδειοδότηση για να διασφαλίσει την επιτυχημένη συμπαραγωγή αυτών των ρομποτικών οχημάτων.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Havelsan, Şevket Ünal, η συνεργασία υπογραμμίζει το κοινό όραμα και των δύο εθνών να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες.

«Είμαστε περήφανοι που παράγουμε προηγμένα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους με τους Αιγύπτιους εταίρους μας», δήλωσε. «Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και των δύο εθνών».

Η συμφωνία υπεγράφη σε επίσημη τελετή στην οποία συμμετείχαν ο Υποστράτηγος Δρ. Αμρ Αμπντέλ Αζίζ, Πρόεδρος του εργοστασίου Kader και ο Unal, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Havelsan.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Τούρκος πρέσβης στο Κάιρο, Salih Mutlu Şen.

Σε μια δήλωση, ο Unal είπε: "Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από απλή μεταφορά τεχνολογίας· είναι μια συνεργασία σε όραμα και τεχνογνωσία. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τους Αιγύπτιους εταίρους μας για την παραγωγή μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους που θα ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες και των δύο εθνών.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρέσβης Şen τόνισε τις δυνατότητες παραγωγής της Αιγύπτου, δηλώνοντας: "Το Kader Factory είναι μια πρότυπη μονάδα παραγωγής στην Αίγυπτο, γνωστή για τις τεχνολογικές της δυνατότητες και τα υψηλά πρότυπα. Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Havelsan και της Kader".

Το τουρκικό Barkan UGV

Η Havelsan έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στα αυτόνομα συστήματα ικανά να υποστηρίξουν την επιτήρηση, την αναγνώριση, την επιμελητεία και τις συνοριακές επιχειρήσεις.

Ένα από τα κορυφαία προϊόντα της είναι το Barkan UGV, ένα προηγμένο μη επανδρωμένο σύστημα που μπορεί να πλοηγηθεί σε δύσκολα εδάφη ενώ παρέχει υποστήριξη πυρός σε μονάδες πεζικού.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της εταιρείας διευκρίνισε  ότι το UGV που θα παραχθεί στην Αίγυπτο δεν θα είναι πιστό αντίγραφο του Barkan.

Αντίθετα, το όχημα θα διαθέτει μοναδικό σχεδιασμό προσαρμοσμένο για να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες του αιγυπτιακού στρατού και στις επιχειρησιακές συνθήκες στη Μέση Ανατολή.

Η ανάπτυξη του πρωτοτύπου UGV στο Κάιρο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες, με το όχημα να αναμένεται να παρουσιαστεί στην έκθεση Egypt Defense Expo τον Δεκέμβριο του 2025.

"Που το πάει" ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει την  συνεργασία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας  με την αιγυπτιακή και την συμπαραγωγή UGV, ως το "πρώτο σκαλοπάτι" για το χτίσιμο αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Στη συνέχεια στη βάση του win-win θα επιχειρήσει να δελεάσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι , προκειμένου να διαφοροποιήσει τη στάση του στη ΝΑ Μεσόγειο, προς εξυπηρέτηση των προβλέψεων της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει τις ΑΟΖ τους δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, ενώ η Τουρκία έχει προβεί μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Λιβύη, με αποτέλεσμα  να υπάρχουν θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης που να μνημονεύονται και στις δύο συμφωνίες.

Στόχος του Ερντογάν είναι να πείσει τον  Σίσι  να μην υπερασπιστούν οι Αιγυπτιακές  Ένοπλες Δυνάμεις  την υπάρχουσα συμφωνία με την Ελλάδα, όταν ο ίδιος θα στείλει τουρκικά πολεμικά πλοία νοτίως της Κρήτης στις θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί στη βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου ως τουρκική ΑΟΖ,  δίνοντας του ως αντάλλαγμα θαλάσσιες εκτάσεις ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, κατόπιν  υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου.

Έτσι η Τουρκία θα κλέψει την Ελληνική ΑΟΖ ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού (τέμνει τη Ρόδο στο ύψος της Λίνδου), οπότε Καστελόριζο- Ρώ- Στρογγύλη θα περιστοιχίζονται από τουρκική ΑΟΖ, ενώ πλέον Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ δεν θα συνορεύουν μεταξύ τους αφού θα παρεμβάλλεται η τουρκική.

Απώτερος σκοπός του Ερντογάν είναι να διαρραγεί  ολοκληρωτικά η συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου και να μην ευοδωθεί ούτε η ενεργειακή διασύνδεσή τους. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ