Ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έλαβε ακραιφνώς θέση υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης την οποία χαρακτήρισε ως "απελευθερωτική "κατηγορώντας το κράτος του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό του Νετανιάχου ως "τρομοκράτες".
Η αρνητική στάση του Ερντογάν έναντι του Ισραήλ
Παράλληλα επιχείρησε χωρίς επιτυχία να συνεγείρει μουσουλμανικές χώρες κατά του Ισραήλ, προκειμένου να λάβουν συντονισμένα μέτρα εναντίον του, αποκαλύπτοντας παράλληλα ένα πρωτόγνωρο αντι-Ισραηλινό μένος.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία έγινε η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, η οποία τάχθηκε υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, δείχνοντας για μια ακόμη φορά τα αντι-δυτικά της συναιασθήματα , "καλλιεργώντας"παράλληλα κλίμα έντονου αντι-Αμερικανισμού στους πολίτες της.
Ωστόσο είναι κοινά παραδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως από το 2016 και μετά, ο Ερντογάν λειτουργεί ως εχθρός παρά ως εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας διαρκώς προβλήματα στη Συμμαχία και στις ΗΠΑ, σε μια σειρά Διεθνών θεμάτων.
Τα πολλά προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για την πολιτική της Τουρκίας που στρέφεται κατά των συμμάχων της.
Το θέμα των Κούρδων YPG συμμάχων των ΗΠΑ, τους οποίους επιχείρησε στρατιωτικά να αφανίσει πολλές φορές η Τουρκία βαφτίζοντάς τους τρομοκράτες , ενώ αυτοί πολέμησαν κατά των πραγματικών τρομοκρατών του ISIS, με τους τελευταίους να εξοπλίζονται από τον Ερντογάν κάνοντας λαθρεμπόριο πετρελαίου μαζί τους, ή τις συμφωνίες της Αστάνα για το μεταπολεμικό status της Συρίας, συναποφασίζοντας με Ιράν και Ρωσία, αποκλείοντας ΗΠΑ-ΕΕ από τις συζητήσεις;
Ή μήπως για το θέμα αγοράς των S-400 από τη Ρωσία και την μη επιβολή κυρώσεων της Τουρκίας σε αυτήν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, όπως έπραξαν όλοι οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ;
Από την άλλη πάλι είχαμε τις δυσκολίες και τα παζάρια της Τουρκίας για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την Σουηδία να είναι ακόμη και τώρα "στο περίμενε", προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της ένταξής της το Τουρκικό Κοινοβούλιο, που μποκάρει ωστότο ο Ερντογάν καθυστερώντας το;
Είναι επίσης γνωστό ότι το 2020 ο Ερντογάν έφερε με δική του υπαιτιότητα και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ στη ΝΑ του πτέρυγα στα πρόθυρα διάλυσης, οδηγώντας την κατάσταση με την χώρα μας στα άκρα, ένα βήμα κυριολεκτικά πριν τον πόλεμο, ενώ αναφορικά με την Κύπρο και τη ΝΑ Μεσόγειο έκανε τα "χίλια μύρια", με αυθαίρετες έρευνες για φυσικό αέριο σε τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, προκρίνοντας ως μόνη λυση την δημιουργία δύο κρατών στο νησί κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, το οποίο αμφισβητεί επίσης.
Το "κερασάκι στην τούρτα μπήκε με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, όπου η Τουρκία αποκάλυψε πλήρως το αντιδυτικό της πρόσωπο, εγκωμιάζοντας και δίνοντας στέγη στην τρομοκρατική οργάνωση , την οποία χαρακτηρίζει "απελευθερωτική" και το κράτος του Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του ως "τρομοκράτες".
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά είχαμε πρόσφατα και τον Τούρκο Α/ΓΕΝ να δηλώνει ότι «Δεν θέλουμε την Αμερική και το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα».
Η Τουρκία επιδιώκει να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης μεταπολεμικά υπέρ των Παλαιστινίων
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Ερντογάν χαράσει την δική του αυτόνομη εξωτερική πολιτική, η οποία σε πολλά Διεθνή ζητήματα είναι μάλιστα αντίθετη με αυτή της Δύσης, στην οποία υποτίθεται ότι "ανήκει" η Τουρκία.
Μέρος αυτής της αυτόνομης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί ο ρόλος τον οποίο θέλει να αναλάβει ο Ερντογάν η χώρας του μετά το πέρας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ως εγγυήτρια δύναμη υπέρ των Παλαιστινίων και της Χαμάς.
Τι μας θυμίζει αυτό;
Την Κύπρο όπου με την επίφαση της εγγυήτριας δύναμης η Τουρκία πραγματοποίησε την εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ με τα ολέθρια αποτελέσματα για τον Ελληνισμό.
Νωρίτερα ως εγγυήτρια δύναμη είχε μόνιμη τουρκική δύναμη στην Κύπρο, την ΤΟΥΡΔΥΚ 650 στρατιωτών της.
Επί του παρόντος η Διεθνής κοινότητα φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά τις τουρκικές επιδιώξεις, με τις ΗΠΑ να τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει την Δυτική όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και θα κυβερνάται από μια μετριοπαθή Παλαιστινιακή κυβέρνηση, επικουρούμενη από Άραβες επιτρόπους, διορισμένους από τα κράτη τους.
Ο ενεργός ρόλος της τουρκικής ΜΙΤ στην απελευθέρωση των Ταϋλανδών ομήρων από τη Χαμάς
Ωστόσο ο Ερντογάν θέλει με τον οποιδήποτε τρόπο να διεισδύσει στη Γάζα, βλέποντας ως νέο εφαλτήριο στην προσπάθειά τους, την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς με την οποία είναι γνωστό ότι διατηρεί άριστες σχέσεις.
Έτσι ενώ ΗΠΑ-Αίγυπτος και Κατάρ, έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση του "σκληρού πυρήνα των ομήρων" από τη Χαμάς, όπως είναι Αμερικανο-Ισραηλινοί -Ισραηλινοί και Ευρωπαίοι, ο Ερντογάν έδωσε εντολή στη ΜΙΤ να ζητήσει από τη Χαμάς την απελευθέρωση των Ταϋλανδέζων ομήρων, τους οποίους κρατώντας τους η τρομοκρατική οργάνωση δεν θα αποκόμιζε κάποιο όφελος ούτως ή άλλως.
Η Χαμάς ανταποκρίθηκε απελευθερώνοντάς τους, κάνοντας δήλωση , αναφέροντας: «Σε απάντηση στις προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Ταϊλανδοί κρατούμενοι στη Γάζα αφέθηκαν ελεύθεροι».
Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν μπήκε σφήνα στην απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς, επιχειρώντας να προβάλλει τη χώρα του ως μέρος της λύσης για την κατάπαυση του πυρός αρχικά και την επίλυση του Παλαιστινιακού μεταγενέστερα.
Σταθερός στόχος του Ερντογάν είναι να παρεισφρήσει με οποιοδήποτε τρόπο ως επίσημος φορέας επίλυσης του Παλαιστινιακού καθιστώντας τους Παλαιστίνιους φόρους υποτελείς και κράτος δορυφόρο, εργαλειοποιώντας το και παρεμβαίνοντας κάθε φορά, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο και Μ.Ανατολή.