Γυαλιά καρφιά έκανε την Εθνική Πινακοθήκη ο βουλευτής της Νίκης, Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνελήφθη για βανδαλισμούς. Είχε από τα τέλη Φεβρουαρίου αναφερθεί στην έκθεση που προκάλεσε στην έκρηξή του και μάλιστα είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του site, ο βουλευτής είχε γράψει ότι «σε περιοδική έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου που θα διαρκέσει από 22.1.2025 έως 30.09.2025, έχει επιλεγεί και παρουσιάζεται μεταξύ των άλλων και ένα έργο Έλληνα καλλιτέχνη το οποίο προδήλως θίγει την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, προσβάλλοντας ευθέως τα ιερά πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού, τα οποία απεικονίζονται παραμορφωμένα».

Συμπλήρωνε, δε, ότι «την ώρα λοιπόν που ακόμη και άθεοι άνθρωποι, μπροστά σε αξεπέραστες ανθρώπινες δυσκολίες εκλιπαρούν τη βοήθεια της Μητέρας Παναγιάς μας, στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται παραμορφωμένο “εικόνισμα η Παναγία με τον Χριστό αγκαλιά (άτιτλο)” ενώ σε άλλο έργο του ίδιου καλλιτέχνη ο Άγιος Γεώργιος εμφανίζεται ως “O Χασάπης της Λεωφόρου”».


«Το Υπουργείο Πολιτισμού, δρώντας πάντοτε με γνώμονα την προστασία της εν γένει πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας, ουδέποτε προβαίνει σε ενέργειες λογοκρισίας», ήταν η απάντηση της Λίνας Μενδώνη, που προφανώς δεν ικανοποίησε τα ακραία και φανατικά θρησκευτικά ένστικτα του βουλευτή που στο παρελθόν είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο του 2023 ότι τα Χριστούγεννα βγαίνουν από τις πύλες της κολάσεως δαιμόνια-καλικάντζαροι και επιτίθενται στον λαό του Θεού.
Στην ερώτηση του ο βουλευτής της Νίκης ανέφερε πως το εν λόγω έργο θίγει και προσβάλει βαθύτατα την πίστη και τα θρησκευτικά πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.
«Η Εκκλησία μας, μέσα στο σκοτάδι των πολλών και ποικίλων θλίψεων που υπάρχουν στον κόσμο μας προβάλει την Υπεραγία Θεοτόκο, τη μητέρα μας, τη μητέρα του Χριστού και μητέρα όλων των ανθρώπων, η οποία ανάμεσα στις πολλές και άπειρες ονομασίες της, ονομάζεται και ελπίς των απηλπισμένων, είναι δηλαδή η ελπίδα αυτών που δεν έχουν ελπίδα. Δηλαδή όσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα και όσο πιο ζοφερά και σκοτεινά, η Παναγία μας είναι το φως που λάμπει και μας δίνει δύναμη και κουράγιο. Και όντως νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο αυτό, Χριστιανός Ορθόδοξος που να μην επικαλείται καθημερινά την Παναγία μας. Ακόμη και άθεοι άνθρωποι, μπροστά τις δυσκολίες αναφωνούν “Παναγία μου”. Συνακόλουθα ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, Θεάνθρωπος, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, που ήρθε στο κόσμο, έγινε άνθρωπος, υπέφερε και σταυρώθηκε για την δική μας Σωτηρία, για την δική μας Ανάσταση», αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Πιστός στις θεωρίες συνωμοσίας αν και γιατρός στο επάγγελμα, τον Ιανουάριο του 2024 είχε υπονοήσει ότι ο θάνατος του 29χρονου αθλητή Σον Μπάρμπερς συνδέεται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «λογοκρισία στην τέχνη δεν υπάρχει».
«Παράνομη η κράτησή του», λέει η σύζυγος του βουλευτή της «Νίκης»
Ουρλιαχτά έξω από το κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης για την απελευθέρωση του Νίκου Παπαδόπουλου
«Έργα που προσβάλλουν το πρόσωπο της μητέρας μας, της Παναγίας μας» είπε η σύζυγος του βουλευτή
Για το περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη, με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της Νίκης, Νίκο Παπαδόπουλο, μίλησε η σύζυγός του, Ευανθία Καλαϊτζίδου, η οποία βρισκόταν έξω από το κτήριο.
«Δεν ήμουν μέσα μαζί του, ήρθαμε μαζί γιατί ο σύζυγός μου έχει καταθέσει μια ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού γι' αυτά τα έργα. Η απάντηση της υπουργού ήταν πως δεν λογοκρίνει αυτά τα έργα. Μετά κατέθεσε επιστολή διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης και απαιτούσε να κατέβουν αυτά τα έργα γιατί προσβάλλουν τη χριστιανοσύνη, το ορθόδοξο συναίσθημά μας, είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι και δεν δεχόμαστε τέτοια έργα να προσβάλλουν το πρόσωπο της μητέρας μας, της Παναγίας μας. Δεν πήρε απάντηση και σήμερα το πρωί ήρθε να διαμαρτυρηθεί δια ζώσης στη διευθύντρια. Από εκεί και πέρα, δεν μπήκα εγώ μαζί του» είπε χαρακτηριστικά.