Μετά τις πολύωρες συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων χθες Τρίτη στην Σαουδική Αραβία, η Ουκρανία αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, μια εξέλιξη για την οποία η Ρωσία περιμένει λεπτομερή ενημέρωση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα πως στις προβλεπόμενες επαφές ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, η Μόσχα υπολογίζει ότι θα ενημερωθεί για όσα συμφωνήθηκαν και συζητήθηκαν στην Σαουδική Αραβία αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης πως οι ρωσικές αρχές θα ενημερωθούν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς, τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που διαπραγματεύτηκαν με τους Ουκρανούς στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, «τηλεφωνική κλήση στο υψηλότερο επίπεδο». δηλαδή ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι πιθανή εντός «αρκετά σύντομου χρονικού διαστήματος».
Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία αποδέχθηκε χθες πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών με τη Ρωσία, δηλώνοντας «έτοιμη για την ειρήνη» έπειτα από πάνω από τρία χρόνια πολέμου, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, «η μπάλα είναι τώρα στο δικό τους γήπεδο (σ.σ.: των Ρώσων)».
Οι ΗΠΑ στη συνέχεια ξανάρχισαν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών με το Κίεβο, που είχαν διακοπεί από τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη δημόσια λεκτική αντιπαράθεση στα τέλη Φεβρουαρίου ανάμεσα σε αυτόν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο.
Σειρά δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, που απηχούσαν τη ρητορική και ψευδείς αιτιάσεις του Κρεμλίνου, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Ουκρανία και στους Ευρωπαίους. Αυτοί εξάλλου χαιρέτισαν την αμερικανική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας 30 ημερών ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.