Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η σημασία του κόλπου της Σούδας τονίζεται από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Το 2016, το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο ξεκίνησε τη μελέτη Souda Bay: NATO’s Military Gem in the Eastern Mediterranean που παρήχθη από το Ινστιτούτο Lexington, η οποία παρέχει λεπτομερή ανάλυση μιας από τις σημαντικότερες ναυτικές βάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η μελέτη χρησιμεύει ως σημαντική πηγή για την κατανόηση της στρατηγικής σημασίας του κόλπου της Σούδας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου στην περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Επί του παρόντος, ο κόλπος της Σούδας χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος φέρεται να έχει στείλει μεγάλο αριθμό προσωπικού και αεροσκαφών στην περιοχή ως μέρος μιας συνεχιζόμενης αύξησης των δυνάμεων στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός από την παροχή στοιχείων σχετικά με τις δυνατότητες της βάσης, η έκθεση υπογραμμίζει επίσης συγκεκριμένα τη σημασία της γειτνίασής της με την περιοχή όπου σημειώνεται η τρέχουσα σύγκρουση. Για παράδειγμα, η έκθεση αναφέρει τον Ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή στο ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ελλάδα κατέχει μια αξιοσημείωτη γεωπολιτική θέση ως σταθερή νοτιοανατολική άγκυρα στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Οι βάσεις στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα κρίσιμες όταν εξετάζουμε την αστάθεια στο Λεβάντε». Ο Δρ. Goure, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Lexington, αναφέρθηκε στον κόλπο της Σούδας ως ένα μόνιμο αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου, το οποίο παρέχει κρίσιμη υποστήριξη για τις συμμαχικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας και Ισραήλ:

«Από το 2011, αμερικανικά, ελληνικά και ισραηλινά ναυτικά διεξάγουν ετησίως την Άσκηση Noble Dina για να αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα στην περιοχή επιχειρήσεων του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ. Το ελληνικό και το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό εξασκούνται σε πολλές άλλες περιοχές αποστολής σε ασκήσεις εν πλω μεταξύ εναέριων και επιφανειακών μέσων, και οι Ισραηλινοί πιλότοι ελικοπτέρων πραγματοποίησαν πρόσφατα μια ενδεκαήμερη εκπαιδευτική άσκηση κοντά στον Όλυμπο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στοχεύουν να συνεργαστούν στενά με τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ και να επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών της αμυντικής βιομηχανίας. Τον Ιανουάριο του 2016, οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Ελλάδας συναντήθηκαν για να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας σε εξωτερικές υποθέσεις, θαλάσσιες σχέσεις, πολιτική άμυνα, τρομοκρατία και άλλα θέματα. Πραγματοποιήθηκε επίσης μια τριμερής συνάντηση μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου για τη δημιουργία ενός μόνιμου πλαισίου για χώρες που μοιράζονται παρόμοιες αξίες ασφάλειας και ειρήνης για την ενίσχυση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση της περιφερειακής ευημερίας».

Ο Πρόεδρος της AHI, Νικ Λαριγάκης, ο οποίος επισκέπτεται τακτικά τον κόλπο της Σούδας για να παρακολουθήσει τις δυνατότητές του, δήλωσε ότι "Αυτή η ουσιαστική έκθεση καταγράφει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα για να προωθήσει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, ειδικά όσον αφορά την αμυντική συνεργασία. Ο κόλπος της Σούδας είναι το σπίτι του σε μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή και επομένως εξυπηρετεί έναν αδιαμφισβήτητο ρόλο στην υποστήριξη των στρατηγικών θέσεων του έθνους μας στην περιοχή. των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στην εμπλοκή τους στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο κόλπος της Σούδας είναι πραγματικά το στρατιωτικό κόσμημα της Ανατολικής Μεσογείου».

Διαβάστε τη μελέτη Souda Bay: NATO’s Military Gem in the Eastern Mediterranean εδώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ