Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα με τον Ισραηλινό ΥΠΑΜ να παραδέχεται την ύπαρξη απωλειών λόγω των μαχών με την Χαμάς, τις οποίες χαρακτήρισε ως λυπηρό γεγονός στον αγώνα για εξόντωση των τρομοκρατών.
Ωστόσο απώλειες υπάρχουν στις τάξεις του Ισραηλινοπυ στρατού και στον Βορρά από πυρά της Σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Νασράλα που πρόσκειται στο Ιράν.
Οι Ισραηλινές στρατιωτικές απώλειες στο Βορρά λόγω δράσης της Χεζμπολάχ
Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι από επιθέσεις της σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 120 Ισραηλινοί στρατιώτες.
Το λιβανέζικο κανάλι Al-Manar, το οποίο είναι προσκείμενο στη Χεζμπολάχ, δημοσίευσε αργά την Τρίτη ένα infographic που αποδίδεται στα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του απολογισμού των απωλειών του ισραηλινού στρατού στα σύνορα του Λιβάνου, σε διάστημα 23 ημερών, από τις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.
«Η Χεζμπολάχ έχει πραγματοποιήσει 105 επιθέσεις από τις 8 Οκτωβρίου, με στόχο 27 συστήματα πληροφοριών και επικοινωνιών, συστήματα παρεμβολής και 33 ραντάρ , ενώ κατέρριψε και ένα drone», σύμφωνα με το κανάλι.
Η Χεζμπολάχ «κατέστρεψε δύο στρατιωτικά οχήματα, δύο Humvee (στρατιωτικά οχήματα) και εννέα άρματα μάχης, επιπλέον στόχευσε 120 στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, στόχευσε 105 στρατιωτικές τοποθεσίες και κατέστρεψε 69 συστήματα επικοινωνίας».
Ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων αντίστασης, 28 οικισμοί εκκενώθηκαν και 65.000 έποικοι εκτοπίστηκαν στο κατεχόμενο εσωτερικό», σύμφωνα με το κανάλι.
Η Χεζμπολάχ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το απόγευμα της Τρίτης είχε στοχοποιήσει μια ισραηλινή δύναμη πεζικού κοντά στην ισραηλινή τοποθεσία Al-Jardah με βλήματα πυροβολικού, προκαλώντας επιβεβαιωμένες απώλειες.
Στόχευσαν επίσης ένα άρμα Merkava με κατευθυνόμενους πυραύλους καθώς κινούνταν στην περιοχή των Στρατώνων Pranit και μια ισραηλινή δύναμη κοντά στην ισραηλινή τοποθεσία Orontes.
Οι συνοριακές συγκρούσεις από τις 7 Οκτωβρίου ήταν οι πιο θανατηφόρες από τότε που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πολέμησαν σε πλήρη πόλεμο το 2006, όταν η λιβανική ομάδα έπληξε μεγάλες ισραηλινές πόλεις με ρουκέτες, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.
Η ένταση στα σύνορα έρχεται καθώς το Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά από μια διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινές συνοριακές πόλεις.
Επίσκεψη αστραπή Ιταλού Στρατηγού στην UNIFIL
Ο Στρατηγός Francesco Figliuolo, επικεφαλής της επιχειρησιακής διοίκησης του Ιταλικού ΥΠΑΜ, προσγειώθηκε στη Βηρυτό την Τετάρτη με αποστολή να συναντήσει τα ιταλικά στρατεύματα πουμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL και στη διμερή αποστολή MIBIL.
Τα στρατεύματα βρίσκονται στα νότια της χώρας.
Σημειωτέον ότι από τις 30 Αυγούστου 2023, η δύναμη της UNIFIL αριθμεί δύναμη 9.994 στρατιωτικών από 49 χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα.
Εξ αυτών η Ιταλία με 1103 στρατιωτικούς έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά, ενώ η Ελλάδα έχει 132 και η Τουρκία 130 στρατιωτικούς αντίστοιχα
Από τις 28 Φεβρουαρίου 2022, ο Aroldo Lázaro Sáenz (Ισπανία) ανέλαβε τη διοίκηση ως Αρχηγός Αποστολής και Διοικητής Δυνάμεων της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, διαδεχόμενος τον Υποστράτηγο Stefano Del Col (Ιταλία).
Η κοινή γνώμη στο Λίβανο αντιτίθεται κατά της συμμετοχής της Χεζμπολάχ στον πόλεμο κατά του Ισραήλ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι παρά τις απειλές Νασράλα για άμεση εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο κατά του Ισραήλ και επέκταση του πολέμου, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο, η κοινή γνώμη του Λιβάνου αντιτίθεται σφοδρά σε κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε ποσοστό από 60% εως 68% ο λαός του Λιβάνου δεν επιθυμεί εμπλοκή του σε πόλεμο με το Ισραήλ.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ηγεσία της χαμάς καταγγέλει Χεζμπολάχ και Ιράν για προδοσία, αφού δεν μπήκαν στον πόλεμο ακόμη, αν και το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στη χώρα.
Παράλληλα η Ιορδανία εξέδωσε στους πολίτες της ταξιδιωτική οδηγία να μην επισκεφθούν το Λίβανο τις προσεχείς ημέρες εκτός και αν είναι οπωσδήποτε αναγκαίο.
Σύμφωνα τέλος με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και παρά τις τάχα προθέσεις Ιράν και Χεζμπολάχ για μη επέκταση του πολεμου, η Παρασκευή 3/11/2023 θεωρείται ως πολύ σημαντική ημέρα, αφού διαρρέεται ότι μετά την προσευχή των μουσουλμάνων στο Λίβανο, ο Νασράλα θα διατάξει γενικευμένη επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες, πυραύλους , βλήματα πυροβολικού και όλμους κατά του Ισραήλ.
Όσο αφορά το Ιράν, αυτό πέραν των απειλών του για επέκταση του πολέμου, δεν διαρρέεται τίποτε ακόμη για άμεση στρατιωτική εμπλοκή του τις επόμενες ημέρες.
Οι στόχοι της Χεζμπολαχ-Η εμπλοκή Ελλάδας-Κύπρου
Σε περίπτωση γενικευμένης επίθεσης της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, θα πρέπει να αναμένουμε εμπλοκή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ εναντίον της στο Λίβανο, ενώ από πλευράς της αναμένουμε μια καταιγίδα βλημάτων-ρουκετών κατά Ισραηλινών στόχων, πολλαπλάσια από εκείνη της Χαμάς.
Εκτίμησή μας είναι ότι στρατιωτικοί στόχοι θα είναι αρχικά στρατιωτικά αεροδρόμια και ναύσταθμοι του Ισραήλ, κέντρα Διοίκησης και επικοινωνιών του στρατού,έργα υποδομής της χώρας και λοιποί στρατιωτικοί στόχοι.
Σε τέτοια περίπτωση λόγω του περιορισμένου εύρους του Ισραήλ και της γεωγραφικής του ιδιομορφίας, εκτιμούμε ότι είναι πάρα πολύ πιθανό, ελέω αυξημένης απειλής καταστροφής των αεροδιαδρόμων των Ισραηλινών στρατιωτικών αεροδρομίων, να απαιτηθεί μεταστάθμευσή τους σε γειτονική συμμαχική χώρα, με τις Κύπρο και νότια Ελλάδα να είναι πρώτες επιλογές.
Θεωρούμε ότι τα αεροδρόμια, Καστελορίζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κρήτης-Καλαμάτας-Αράξου-Σαντορίνης-Μυκόνου θα μπορουν να φιλοξενήσουν Ισραηλινά μαχητικά σε τέτοια περίπτωση.
Οπωσδήποτε η απειλή θα γίνει πολλαπλάσια για τους άμαχους Ισραηλινούς πολίτες οι οποίοι θα κληθούν να μετακινηθούν είτε προς το κέντρο της χώρας από τον Βορρά, είτε ακόμη και να φιλοξενηθούν σε φίλη χώρα για κάποιο χρονικό διάστημα με Κύπρο και Ελλάδα να είναι οι εγγύτερες και προσφορώτερες ως λύση χώρες.