Είναι γεγονός ότι τα drones αποτελούν πλέον το νεότερο οπλικό σύστημα που "χαρακτηρίζει" τις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις και είτε με ανεξάρτητη χρήση τους , είτε συνδυαστικά με υπάρχοντα οπλικά συστήματα, δημιουργεί συνθήκες νίκης στα πεδία των μαχών.
Η εκτενής χρήση drones στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο πόλεμος στη Συρία, την Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ με τα τουρκικά drones να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων και εσχάτως ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου γίνεται εκτενέστατη χρήση των drones τόσο από την Ουκρανία, όσο και από την Ρωσία με την βοήθεια του Ιράν.
Ωστόσο στις παραπάνω στρατιωτικές επιχιειρήσεις τα drones μετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα όχι σε πυκνό αστικό ιστό, παρόμοιο με αυτόν της Λωρίδας της Γάζας αλλά στην ύπαιθρο ή σε ημιαστικό ιστό.
Είναι γνωστό επίσης ότι το Ισραήλ προτίθεται να ενεργήσει χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σχέδιο που έχει εκπονήσει και στο οποίο αναφερθήκαμε εκτενέστατα σε πρόσφατο άρθρο μας.
Η ιδιαιτερότητα της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ισραηλινής χερσαίας εισβολής είναι ότι αυτή θα διεξαχθεί σε πυκνό αστικό ιστό με υπόγεια τούνελ να εκτείνονται κάτω από αυτόν σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι 500χλμ.
Αντιλαμβανόμαστε ότι μια τέτοια επιχειρήση θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και θα έχει βαρύ κόστος σε αίμα τόσο για το Ισραήλ, όσο και για την Χαμάς.
Η σύγχρονη τεχνολογία και τα σμήνη mikro-drones αυτοκτονίας της Elbit μπορεί να δώσουν λύσεις για τους Ισραηλινούς στρατιώτες.
To mini drone αυτοκτονίας Lanius
"Καθώς τα drones γίνονται πιο ευέλικτα, μπορούν να διεξάγουν περισσότερες αποστολές σε πόλεις, γεγονός που οδηγεί επίσης σε ερωτήματα σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας στον πόλεμο, αναφέρει Ισραηλινό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
"Ένα νέο drone από την Elbit Systems του Ισραήλ που ονομάζεται Lanius συνδυάζει μια σειρά από τεχνολογίες που το βάζουν στην πρώτη γραμμή του τρόπου με τον οποίο τα drones μεταμορφώνουν τον πόλεμο.
Ταυτόχρονα, οι αναφορές για το drone μπορεί να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να κάνει τον πόλεμο πιο αμφιλεγόμενο καθώς τα «ρομπότ» παίζουν μεγαλύτερο ρόλο σε αυτόν.
Όσο περισσότεροι στρατοί και αμυντικές εταιρείες επενδύουν σε νέα τεχνολογία που επιτρέπει τη διεξαγωγή μαχών εξ αποστάσεως - χωρίς στρατιώτες να αλληλεπιδρούν με πολίτες, για παράδειγμα - τόσο περισσότερο μοιάζει με «πόλεμο ρομπότ».
Η Elbit Systems είπε ότι ο Lanius είναι «μέρος της ρομποτικής και αυτόνομης λύσης μάχης Legion-X». Η εταιρεία είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες του Ισραήλ και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αμυντικής τεχνολογίας.
Αποστολές-Δυνατότητες
Ο ιστότοπός της λέει ότι το drone «είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο και ευέλικτο πυρομαχικό που βασίζεται σε drone, σχεδιασμένο για λειτουργία μικρής εμβέλειας στο αστικό περιβάλλον».
Το drone μπορεί να ανιχνεύει και να χαρτογραφεί κτίρια, πετώντας γύρω από μικρούς διαδρόμους και μέσα από πόρτες.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει έναν χρήστη να βρει «σημεία ενδιαφέροντος για πιθανές απειλές, ανιχνεύοντας, ταξινομώντας και συγχρονίζοντας με τις λύσεις Legion-X της Elbit Systems.
Το Lanius μπορεί να μεταφέρει θανατηφόρα ή μη θανατηφόρα ωφέλιμα φορτία, ικανά να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα προφίλ αποστολών για ειδικές δυνάμεις, στρατιωτικούς, αρχές επιβολής του νόμου και HLS.»
Το μικρό drone έχει μια ενδιαφέρουσα εμφάνιση που το διαφοροποιεί από τους άλλους τύπους μικρών drones τύπου quadcopter.
Ενώ χρησιμοποιεί μικρούς ρότορες, έχει επίσης μια μεγάλη κεφαλή , γεμάτη οπτικά, που πιθανώς το βοηθά να «βλέπει» καλύτερα και να το βοηθά σε αποστολές που περιλαμβάνουν χαρτογράφηση σε εσωτερικούς χώρους.
Τα drones Quadcopter αναπτύχθηκαν για εμπορική χρήση, αλλά οι στρατοί προσάρμοσαν γρήγορα αυτά τα μικρά drones τύπου «τακτικής» για χρήση με στρατεύματα στο πεδίο.Συνήθως, τα μικρά drones δεν έχουν μεγάλη εμβέλεια και δεν μπορούν να λειτουργήσουν για μεγάλες περιόδους.
Ωστόσο, καθώς οι στρατοί τα υιοθετούν, πρέπει να είναι ανθεκτικά και να μπορούν να λειτουργούν σε ζέστη και κρύο, σε αντίθεση με τα εμπορικά ξαδέρφια τους που μπορεί να υπερθερμανθούν εύκολα σε ένα περιβάλλον ερήμου.
Μόλις οι στρατοί και οι εταιρείες άμυνας ξεπέρασαν το εγγενές πρόβλημα ότι αυτά τα drones θα μπορούσαν να καταστραφούν εύκολα, όπως όταν οι ρότορες πέφτουν σε κλαδιά δέντρων, το θέμα έγινε πώς να τους κάνουμε όχι μόνο να επιβιώνουν σε αποστολές αλλά και να κάνουν αυτό που χρειάζονται οι στρατιώτες να κάνουν.
Το THE LANIUS έχει δυνατότητες επιτήρησης και «επίθεσης», μια άλλη πρόσθετη λειτουργία που χρειάζονται τα σύγχρονα drones.
Όταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμπορικού τύπου που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να τραβήξουν βίντεο από γάμους και τέτοια προσαρμόστηκαν για στρατιωτική χρήση, η ιδέα ήταν ότι μπορούσαν να κάνουν αποστολές επιτήρησης.
Αυτό σημαίνει ότι οι στρατιώτες που σκύβουν πίσω από έναν τοίχο, αντί να εκτίθενται στα εχθρικά πυρά, μπορούν να στείλουν ένα μικρό drone για να δουν τι συμβαίνει στην περιοχή.
Μόλις προσθέσει κανείς νέα τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη στο λογισμικό του drone, τότε μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό στόχων ή σημείων ενδιαφέροντος.
Για παράδειγμα, ένα drone μπορεί να πει σε έναν στρατιώτη εάν δει έναν εχθρό να κρατά ένα RPG ή έναν άνδρα να βρίσκεται στη στέγη ενός κτιρίου. Μπορεί να βοηθήσει στην ταξινόμηση στόχων.
Το Lanius έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τον εχθρικό στόχο
Εδώ μπήκε στο παιχνίδι η ιδέα της προσθήκης λειτουργιών επίθεσης στα drones.
Αρχικά, αυτά τα είδη μη επανδρωμένων αεροσκαφών ονομάζονταν με άλλα ονόματα, όπως «περιπλανώμενα πυρομαχικά» και το κύριο σημείο τους ήταν ότι είχαν ενσωματωμένη κεφαλή. Αυτό τα έκανε αναλώσιμα, οπότε έπρεπε είτε να χρησιμοποιηθούν σε στόχους υψηλού προφίλ, όπως ραντάρ , ή έπρεπε να είναι φθηνά και αναλώσιμα.
Ο συνδυασμός των διαφόρων λειτουργιών σε ένα ελαφρύ drone, όπως το Lanius, φαίνεται να αλλάζει το παιχνίδι από την άποψη ότι δίνει στους στρατιώτες τα εργαλεία που χρειάζονται σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης.
Αυτό σημαίνει ότι ο στρατιώτης δεν χρειάζεται απαραίτητα να ρισκάρει τη ζωή του και ότι συμβάλλει στη μείωση των παράπλευρων ζημιών, που σημαίνει ότι οι στρατιώτες δεν δεσμεύονται στις μάχες σε πόλεις όπου οι πολίτες μπορεί να καταλήξουν στη γραμμή των πυρών.
Η φαινομενική αποστολή drones μπορεί να μειώσει την εμπλοκή και να μειώσει τα θύματα.
Ο ιστότοπος του Elbit λέει ότι το νέο drone είναι «εξοπλισμένο για να εμπλέκεται με στόχο (man-in-the-loop), που σημαίνει ότι ένα άτομο υπογράφει τις λειτουργίες του drone. Ο ιστότοπος λέει επίσης ότι το drone είναι πολύ ευέλικτο, προσφέρει «χαμηλές παράπλευρες ζημιές» και είναι υψηλής ταχύτητας. Διαθέτει ενσωματωμένο υπολογιστή που υποστηρίζει «προηγμένο αλγόριθμο AI για αποφυγή/χαρτογράφηση/ταξινόμηση σύγκρουσης».
Η χρήση του σε αστικό περιβάλλον
Ένα βίντεο που παρουσιάζει το drone δείχνει τη χρήση του σε αστικό περιβάλλον.
Όταν οι στρατιώτες "βαλτώνουν" σε ανταλλαγή πυρών με τον εχθρό το Lanius στέλνεται για να βοηθήσει. Το βίντεο δείχνει ένα είδος drone «μητρικού πλοίου» που μπορεί να στείλει αρκετούς Lanius.
Στη συνέχεια, τα drones βουίζουν τριγύρω, σαν ένα σμήνος μελισσών, και εντοπίζουν εχθρικούς στόχους και βοηθούν τους στρατιώτες που έχουν "βαλτώσει" να νικήσουν τον εχθρό.
Τα drones έχουν γίνει πιο δημοφιλή για τον ίδιο λόγο με τα τανκς, τα αεροπλάνα και άλλα συστήματα. Το drone ως πλατφόρμα επιτρέπει σε έναν στρατό να κάνει πολλές αποστολές και προστατεύει τα στρατεύματα στη διαδικασία.
Εάν ένα μη επανδρωμένο όχημα μπορεί να αναζητήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς, τότε οι στρατιώτες δεν θα πατήσουν στις νάρκες.
Εάν ένα drone μπορεί να διερευνήσει ένα ύποπτο αντικείμενο, τότε οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να τεθούν σε κίνδυνο.
Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία ότι τα drones επιτρέπουν στους στρατιώτες να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εξ αποστάσεως. Αυτό θα μπορούσε να είναι καλό γιατί σημαίνει ότι λιγότεροι στρατιώτες αλληλεπιδρούν με πολίτες ή συμμετέχουν σε πυρομαχίες σε αστικά περιβάλλοντα.
Ο ρόλος του Lanius και η Ταξιαρχία Γκολάνι
Αναμένουμε ότι το Ισραήλ θα κάνει χρήση του mini drone αυτοκτονίας Lanius στις χερσαίες επιχιρήσεις που θα πραγματοποιήσει στη Λωρίδα της Γάζας, ξετρυπώνοντας και καταστρέφοντας τους τρομοκράτες της Χαμάς που θα καιροφυλακτούν σε υπόγειες στοές-σήραγγες-καταφύγια.
Αιχμή του δόρατος θα είναι η Ισραηλινή Ταξιαρχία Γκολάνι, λίαν εκπαιδευμένη σε αγώνα εντός κατοικημένου τόπου, φέροντας ειδικό εξοπλισμό για εντπισμό υπογείων οχυρωματικών έργων και πολύπειρη, αφού έχει μετάσχει σε προηγούμενες ανάλογες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.