Η "καλοκαιρινή αντεπίθεση" του καθεστώτος του Κιέβου μπήκε μαλακά στον Οκτώβριο υπό τη μόνιμη κάλυψη των ισχυρισμών των συμβατικών εταιρικών ΜΜΕ για τις "μεγάλες επιτυχίες" εναντίον των "υποχωρούντων ρωσικών δυνάμεων".
Ωστόσο, οι ηχηροί τίτλοι δεν βοηθούν πραγματικά στο πεδίο της μάχης και το Κίεβο συνεχίζει να χτυπάει το κεφάλι του ενάντια στην εμπροσθοφυλακή των Ρώσων στην περιοχή Ζαπορόζιε και σε άλλα τμήματα της μετωπικής γραμμής.
Αυτή η μικρή αποσύνδεση μεταξύ προπαγάνδας και πραγματικότητας προκαλεί μια τυφλή οργή της ουκρανικής ηγεσίας που έχει μόνιμη ανάγκη από κάποια "οπτική επιβεβαίωση" των επιτυχιών της. Η κατάληψη μερικών "στρατηγικών" εγκαταλελειμμένων κτιρίων στη γκρίζα ζώνη φάνηκε να μην είναι τόσο βολική για τους ξένους χορηγούς της ουκρανικής προέλασης.
Έτσι, το Κίεβο αυξάνει τις προσπάθειες κρούσης για να πλήξει στόχους πίσω από τη γραμμή του μετώπου. Οι δυνάμεις του Κιέβου έριξαν περισσότερα από 70 διαφορετικά πυρομαχικά στο Μπέλγκοροντ τις τελευταίες 24 ώρες. Ο κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ σημείωσε ότι μεταξύ αυτών δύο πυρομαχικά θραύσματα ρίχτηκαν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Μούρομ στην περιοχή Σεμπεκίνσκι.
Ένα τοπικό χωριό δέχτηκε επίσης επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι. Οι επιθέσεις δεν είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα. Ωστόσο, μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής επικοινωνιών υπέστη ζημιές. Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το χωριό Νοβοστρογέφκα-Βτόραγια.
Κατά την ίδια περίοδο, οι δυνάμεις του Κιέβου πραγματοποίησαν συνολικά 35 επιθέσεις βομβαρδισμού με στόχο το έδαφος της πόλης Ντονιέτσκ.
Η αύξηση των επιθέσεων ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα των Ουκρανών κομάντος να αποβιβαστούν στη χερσόνησο της Κριμαίας στις 4 Οκτωβρίου. Η απόπειρα συνοδεύτηκε από μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η ρωσική FSB δημοσίευσε το βίντεο από την ανάκριση ενός από τους επιτιθέμενους που συνελήφθη ζωντανός. Ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική μονάδα, αποτελούμενη από 16 άτομα, αναχώρησε από την περιοχή της Οδησσού χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη, όπως βάρκες και τζετ σκι. Σύμφωνα με τα δημόσια στοιχεία, οι περισσότεροι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά πλήγματα κοντά στις ρωσικές ακτές, ένας συνελήφθη και τουλάχιστον δύο φέρονται να κατάφεραν να διαφύγουν πίσω στην Ουκρανία.
Το ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι στο δημοσιευμένο βίντεο, ο σαμποτέρ δήλωσε ότι στόχος της ομάδας ήταν να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο με φόντο την ουκρανική σημαία στο έδαφος της ρωσικής χερσονήσου. Αυτός ο "στρατηγικός στόχος" ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις ενέργειες του σημερινού καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο επικεντρώνεται περισσότερο σε νίκες δημοσίων σχέσεων και στην απορρόφηση ξένου χρήματος παρά στην επίτευξη οποιασδήποτε ειρήνης στο έδαφος της Ουκρανίας.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων θέσεων στην περιοχή Ζαπορόζιε και γύρω από το Μπαχμούτ. Οι μονάδες του Κιέβου συνεχίζουν ακόμη τις προσπάθειες να διεισδύσουν στις ρωσικές γραμμές άμυνας εκεί. Ωστόσο, τώρα, οι επιθέσεις αφορούν κυρίως μεγάλο αριθμό μονάδων πεζικού, οι οποίες υποστηρίζονται από στρατιωτικό εξοπλισμό μόνο σε περίπτωση "πιθανής επιτυχίας".
Το Κίεβο προφανώς θεωρεί ότι οι απλοί πεζικάριοι είναι πολύ φθηνότεροι από τον φανταχτερό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.