Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας με όπλα δυτικής προέλευσης. Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής αμυντικής επιτροπής Μαρία-Αγνή Στρακ-Τσίμερμαν.
«Η διεθνής νομοθεσία επιτρέπει την Ουκρανία να επιτίθεται στρατιωτικούς στόχους στην επικράτεια του επιτιθέμενου. Δεν έχει πραγματικά καμία σημασία το που παράχθηκαν και ποιος τους παρέδωσε τα όπλα» δήλωσε η πολιτικός από το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα σε συνέντευξή της.
Η ίδια πρόσθεσε πως οι αναφορές της περιλαμβάνουν και την Κριμαία.
«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αντιτίθεται στην διεθνή νομοθεσία. Το γεγονός πως η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της συμβαδίζει με την διεθνή νομοθεσία. Αυτό περιλαμβάνει και επιθέσεις έναντι ρωσικών θέσεων, επιθέσεις οι οποίες θα αποτρέψουν την καθημερινή εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων έναντι της Ουκρανίας» τόνισε η Γερμανίδα.
Η Στρακ-Τσίμερμαν ζήτησε από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μην καθυστερήσει να πάρει την απόφαση να σταλθούν στο Κίεβο πύραυλοι κρουζ τύπου Taurus. Η συνέντευξη της Τσίμερμαν τιτλοφορήθηκε ως εξής: «Ο Πούτιν φοβάται πολύ την ατομική βόμβα».
Η Ρωσική Απάντηση: Έξαλλος ο Μεντβέντεφ
Η Ρωσική Ομοσπονδία έσπευσε να απαντήσει σε αυτήν την προκλητική για την Μόσχα δήλωση. Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε με «επιθέσεις σε γερμανικά εργοστάσια».
«Η επικεφαλής της γερμανικής αμυντικής επιτροπής με το απρόφερτο επίθετο απαιτεί να παραδοθούν άμεσα πύραυλοι Taurus στους Ουκρανούς έτσι ώστε το καθεστώς του Κιέβου να μπορεί να πλήξει την ρωσική επικράτεια για να αποδυναμώσει τις προμήθειες του στρατού μας. Και λένε πως αυτό συμβαδίζει με την διεθνή νομοθεσία. Ε λοιπόν εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα επιτεθούμε τα γερμανικά εργοστάσια, στα οποία παράγονται αυτοί οι πύραυλοι και θα συμβαδίζουμε και εμείς με την διεθνή νομοθεσία» δήλωσε ο Ρώσος.
«Αυτοί οι ανόητοι πηγαίνουν ολοταχώς προς Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο» πρόσθεσε.
Βρετανικά Στρατεύματα στην Ουκρανία
Σε άλλη είδηση της τελευταίας στιγμής, βρετανικά στρατεύματα θα μεταφερθούν στην Ουκρανία για πρώτη φορά, μετά από συζητήσεις της χώρας με το Κίεβο.
Αυτό ανακοίνωσε ο νέος Βρετανός υπουργός άμυνας Γκραντ Σαπς σε συνέντευξή του με την σελίδα The Telegraph.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις σχετικά με την μεταφορά του εκπαιδευτικού προγράμματος Ουκρανών στρατιωτών, το οποίο ηγείται η Βρετανία, στην ουκρανική επικράτεια.
Πιστεύει πως αυτή η μεταφορά θα κάνει το πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό «από το να λαμβάνει χώρα στις βάσεις της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ.»
Ο Σαπς ζήτησε επίσης από τις βρετανικές αμυντικές εταιρείες να ανοίξουν περισσότερα εργοστάσια στην Ουκρανία.
Απειλητική Απάντηση Μεντβέντεφ
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας απάντησε και σε αυτήν την νέα είδηση, λέγοντας πως εάν γίνει κάτι τέτοιο οι Βρετανοί «θα μετατρέψετε τους εκπαιδευτές σας σε νόμιμους στόχους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, γνωρίζοντας πολύ καλά πως θα εξουδετερωθούν ανελέητα».
Τόνισε πως δεν θα αντιμετωπιστούν «ως μισθοφόροι αλλά ως εξειδικευμένο προσωπικό του ΝΑΤΟ».
Ο Ρώσος έκλεισε λέγοντας πως «ο αριθμός των ανόητων ηγετών στις χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνεται».