Ένοπλες Συρράξεις

Οι μεγάλης έντασης μάχες μικρής κλίμακας στον Δνείπερο και ο ρόλος των Ουκρανών πεζοναυτών

Είναι γνωστό ότι η Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις με drones και πυραυλικά συστήματα, πρωτίστως κατά στόχων Διοικητικής Μέριμνας και αξόνων  στην περιοχή της Κριμαίας, που άγουν από αυτήν προς τις Ρωσικές Δυνάμεις που  μάχονται νοτιότερα της Ζαπορίζιε μέχρι την Αζοφική θάλασσα, με σκοπό την αποστέρηση τους σε πυρομαχικά-τρόφιμα-καύσιμα και την ήττα τους.

Παράλληλαπροβαίνουν σε στοχοποίηση και καταστροφή του Ρωσικού στόλου της Κριμαίας ή  τουλάχιστον εξαναγκασμός απομάκρυσής του από την βάση του στη Σεβαστούπολη προς τα Ανατολικά, προκειμένου να μην δύναται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Μέρος του σκέλους αυτού του Ουκρανικού Σχεδίου, αποτελεί η καταστροφή των Ρωσικών επίγειων αντιαεροπορικών συστοιχιών της Κριμαίας, με προεξέχουσες τις συστοιχίες S-400, που προστατεύουν τον στόλο της Σεβαστούπολης.

H Κύρια προσπάθεια των Ουκρανών και οι πολλές επιδρομές κατά μήκος του  Δνείπερου ποταμού 

Ωστόσο η κύρια προσπάθεια της Ουκρανικής επίθεσης στοιχίζεται  στον άξονα Ζαπορίζιε-Μελιτόπολη-Αζοφική θάλασσα, με σκοπό την απελευθέρωση Ουκρανικών εδαφών και το κυριότερο, τον  διαχωρισμό των Ρωσικών Δυνάμεων ανατολικά και δυτικά σε σχέση με τον εν λόγω άξονα, με απώτερο σκοπό την κύκλωση και καταστροφή εκείνων που βρισκόταν στην παραθαλάσσια περιοχή Δυτικά του εν λόγω άξονα, αλλά και στην Κριμαία.

Η  Κύρια προσπάθεια υποστηρίζεται από τουλάχιστον δύο δευτερεύουσες προσπάθειες καθώς και από πολυάριθμες επιδρομές κατά μήκος του ποταμού Dnipro στην περιφέρεια Kherson.

Ενδεικτικός είναι για τις εν λόγω επιδρομές  ο τίτλος άρθρου σε έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, του Σταύρου Ατλαμάζογλου  έμπειρου αμυντικού δημοσιογράφου  με ειδίκευση στις ειδικές επιχειρήσεις και βετεράνου του Ελληνικού Στρατού, "Οι στρατοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας «συμμετείχαν σε διαγωνισμό επιδρομών", όπου επισημαίνει τα ακόλουθα:

"Υπάρχουν έντονες μάχες κατά μήκος του ποταμού Dnipro στην περιφέρεια Kherson. Εδώ και αρκετούς μήνες, οι στρατοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν εμπλακεί σε έναν ανταγωνισμό επιδρομών, χρησιμοποιώντας μικρές ομάδες ειδικών Δυνάμεων και συμβατικών στρατευμάτων για να επιτεθούν στην άλλη πλευρά στις απέναντι όχθες ποταμών.

Το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου, αυτές οι μικρής κλίμακας μάχες έφτασαν σε άλλο επίπεδο.

Ως επί το πλείστον, οι ρωσικές δυνάμεις στον τομέα τηρούσαν παθητική κατάσταση, αλλά μια πρόσφατη αναδιοργάνωση στη δομή των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούσαν στην Ουκρανία την άλλαξε.

« Οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή να έχουν εντατικοποιηθεί από τότε που ο τομέας τέθηκε υπό την ευθύνη του νεοσύστατου 40ου Σώματος Στρατού», εκτιμά η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στην τελευταία της έκθεση για τον πόλεμο.

Ο ρωσικός στρατός χρειάστηκε να κάνει μια σκληρή επιλογή.

 Να στείλει μονάδες στη Χερσώνα για να αποκρούσουν τις ουκρανικές επιδρομές ή να τις μετακινήσουν πιο ανατολικά για να κλείσουν τρύπες στην αμυντική γραμμή που προκλήθηκε από την αντεπίθεση του Κιέβου.

«Ο αριθμός των εμπλεκόμενων δυνάμεων είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με άλλα μέτωπα. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές βλέπουν την περιοχή ως στρατηγικής σημασίας. Παρέχει επίσης την ευκαιρία να απομακρύνουν τις μονάδες του αντιπάλου τους από την έντονη μάχη στις περιφέρειες Zaporizhzhia και Donetsk», πρόσθεσε η Βρετανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η εκπαίδευση Ουκρανών Πεζοναυτών στην Μ.Βρετανία περατώθηκε

Ο Ουκρανικός στρατός πέτυχε πρόσφατα ένα σημαντικό ορόσημο όταν σχεδόν 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μήνες εκπαίδευσης σε επιδρομές και επιχειρήσεις αμφίβιου πολέμου.

Οι Βρετανοί Βασιλικοί Πεζοναύτες , μια από τις καλύτερες δυνάμεις αμφίβιου πολέμου στον κόσμο, πήραν τους Ουκρανούς αδελφούς τους στα χέρια τους και τους εκπαίδευσαν στις καταδρομικές επιχειρήσεις.

Εάν το Κίεβο αποφασίσει να δεσμεύσει τους πεζοναύτες του στις μάχες για τη Χερσώνα, οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να πιεστούν να βρουν λύσεις με την τρέχουσα δομή των δυνάμεών τους.

Πιθανότατα θα χρειαστούν περαιτέρω ενισχύσεις.

Οι Ρωσικές απώλειες

Εν τω μεταξύ, την 573η ημέρα της παράνομης εισβολής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός και οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν σημαντικές απώλειες στις μάχες επί του εδάφους.

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν λίγο περισσότερους από 500 άνδρες που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Έχασαν επίσης σχεδόν 100 βαρέα οπλικά συστήματα, drones και οχήματα.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να μεταφέρει δυνάμεις γύρω από το πεδίο της μάχης για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από τη σταθερή φθορά που έχουν υποστεί οι δυνάμεις του στις σφοδρές μάχες στο έδαφος.

Συνολικά, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι από την Τρίτη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει και τραυματίσει περίπου 273.460 Ρώσους στρατιώτες.

Ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν καταστρέψει 322 μαχητικά, επιθετικά, βομβαρδιστικά και αεροσκάφη μεταφοράς, 316 επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, 4.628 τανκς,  6.062 πυροβόλα, 8.851 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης πεζικού,  778 Συστήματα ΠΕΠ, 526 αντιαεροπορικές συστοιχίες, 4.784 τακτικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, τέσσερα κινητά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Iskander,1.479 πυραύλους κρουζ που καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα και λοιπό στρατιωτικό υλικό και μέσα.

Συμπέρασμα

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες που επέστρεψαν από την εκπαίδευσή τους στην Μ.Βρετανία, κατά την εκτίμησή μας θα χρησιμοποιηθούν μαζικά για την επίτευξη αποφασιστικού πλήγματος κατά των Ρώσων.

Ωστόσο ο αριθμός τους, μόλις 1000, είναι  δυσανάλογα μικρός σε σχέση με  τον όγκο  των Ρωσικών δυνάμεων και πρωτίστως πυρός που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει για πολύ ακόμη και η αιματοχυσία θα συνεχιστεί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...