Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τεράστιες απώλειες! “Αδύναμος κρίκος” τα Ρωσικά αεροδρόμια που κινδυνεύουν από επιθέσεις UAV - Η Ουκρανία αναπτύσσει drones με βεληνεκές στόχων έως 1000 χιλιόμετρα

Σύμφωνα με την Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρωσία επανεξετάζει τις δυνατότητές της καθώς η αεράμυνα μεταξύ Ουκρανίας και Μόσχας είναι αδύναμη.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στο ρωσικό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε περισσότερες από 6 ρωσικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, της περιφέρειας Πριαντίνσκ, της περιοχής του Τολό της Κριμαίας και άλλων, και οι πτητικές υπηρεσίες ανεστάλησαν σε όλη τη Ρωσία.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 29/30 Αυγούστου 2023, η Ρωσία βίωσε έως και πέντε ξεχωριστά χτυπήματα από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μονόδρομης επίθεσης (OWA-UAV), η μεγαλύτερη επίθεση στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας», αναφέρει η βρετανική αμυντική υπηρεσία πληροφοριών  σε εκθέσεις της.

Εκρήξεις καταγράφηκαν στη Μόσχα, στο Μπριάνσκ και στο Ριαζάν, καθώς και στην αεροπορική βάση Πσκόβ κοντά στα σύνορα της Εσθονίας .

Η επίθεση στο Πσκόβ πιθανότατα προκάλεσε ζημιές σε πολλά ρωσικά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη. Τον Αύγουστο του 2023 η Ρωσία βίωσε συνολικά 25 ξεχωριστές επιθέσεις με drone, με σχεδόν σίγουρα την χρήση OWA-UAV.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ανακοίνωσε την καταστροφή 6 μεγάλων στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών του μοντέλου IL76 στη βάση και ορισμένα ρωσικά site ανέφεραν ότι, υπήρχε επίσης στη  αεροπορική βάση βομβαρδιστικό Tu-22 που  καταστράφηκε.

Πολλά από αυτά τα UAV έχουν φτάσει στους στόχους τους, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι, η ρωσική αεράμυνα δυσκολεύεται να τα εντοπίσει και να τα καταστρέψει. Η Ρωσία είναι πιθανό να επανεξετάσει τη στάση της στην αεράμυνα στην περιοχή μεταξύ Ουκρανίας και Μόσχας, για να αντιμετωπίσει καλύτερα αυτές τις επιθέσεις.

Η βάση απέχει περίπου 700 χλμ. από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και 30 χλμ. από το κράτος της Εσθονίας, επομένως ορισμένες ρωσικές πηγές λένε ότι, η επίθεση ήταν από την Εσθονία και ότι τα ουκρανικά drones είχαν βεληνεκές άνω των χιλίων χιλιομέτρων.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πολλά αεροσκάφη τύπου Il-76 να καίγονται στον διάδρομο προσγείωσης στην αεροπορική βάση που βρίσκεται περίπου 660 χιλιόμετρα (περίπου 411 μίλια) βόρεια των ουκρανικών συνόρων.

Η ουκρανική αμυντική υπηρεσία πληροφοριών, επιβεβαίωσε την καταστροφή 4 Il-76 κατά τη χθεσινοβραδινή επίθεση στο Πσκόβ. Το κόστος κάθε αεροσκάφους είναι περίπου 86 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιστεύεται ότι, η Ουκρανία  τις τελευταίες εβδομάδες αύξησε τη χρήση εκρηκτικών drones για να επιτεθεί σε στόχους εντός της Ρωσίας.

Προηγούμενα χτυπήματα εναντίον ρωσικών στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων, οδήγησαν στη διασπορά ρωσικών αεροσκαφών σε τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Ρωσία. Ωστόσο, τα πρόσφατα χτυπήματα κατά των Σόλτσι και Πσκόβ έδειξαν ότι τα UAV έχουν σημαντική εμβέλεια, καθιστώντας την περαιτέρω διασπορά πιο δύσκολη. Είναι πιθανό ότι, η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει την προσθήκη περαιτέρω συστημάτων αεράμυνας σε αεροδρόμια που θεωρεί ότι κινδυνεύουν από επιθέσεις UAV.

Η Ουκρανία αναπτύσσει drones με βεληνεκές στόχων έως 1000 χιλιόμετρα

Στο πλαίσιο της άρνησης της Δύσης να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, το Κίεβο έχει αναλάβει την ανάπτυξη drones καμικάζι.

Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι στο έδαφος της Ουκρανίας αναπτύσσονται μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ικανά να πετούν σε αποστάσεις έως και χιλίων χιλιομέτρων. Επί του παρόντος, αναφέρεται ότι τα drones που έχει στη διάθεση της Ουκρανίας είναι ικανά να καλύψουν μέγιστη απόσταση έως και 600-750 χιλιομέτρων και η επέκταση της τελευταίας πληγείσας περιοχής  αποτελεί σοβαρή απειλή.

Επίσης, είναι γνωστό ότι μιλάμε για την ανάπτυξη πολλών τύπων drones μεγάλης εμβέλειας ταυτόχρονα. Κρίνοντας από τις πηγές, μιλάμε για σχετικά μικρά UAV που είναι ικανά να αναπτύσσουν χαμηλή ταχύτητα και η ανάπτυξη βασίζεται σε δυτικές τεχνολογίες, ειδικότερα, στο βρετανικό drone στόχου «Meggit Banshee» που  χρησιμεύει ως βάση για ένα από τα drones.

Προηγουμένως έγινε γνωστό ότι, το 2024 η Ουκρανία αναμένει να παράγει και να παραλάβει  ​​χιλιάδες διαφορετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της έντασης των επιθέσεων που χρησιμοποιούν drones αυτού του τύπου κατά 5-10 φορές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ