Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνεχή ανάγκη αντρών, οι οποίοι πρέπει να αντικαταστούν τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στο πεδίο της μάχης. Παράλληλα, η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς μεταξύ των αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για την επιστράτευση στρατιωτών.
Την ίδια στιγμή, μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο μαχών, πολλοί στρατιώτες που πολεμούν στην πρώτη γραμμή της μάχης δηλώνουν εξουθενωμένοι, ενώ άλλοι δεν θέλουν να συνεχίσουν να πολεμούν και προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Οι ουκρανικές αρχές διεξάγουν παράλληλα καμπάνιες στρατολόγησης, λέγοντας στον κόσμο πως «είναι εντάξει να φοβάται».
Τεράστια Προβλήματα για το Κίεβο
«Το σύστημα είναι απαρχαιωμένο» δήλωσε ο Γεγκόρ, ένας άντρας που είδε τον πατέρα του να υποφέρει από προβλήματα ψυχικής υγείας μετά την συμμετοχή του στον σοβιετικό πόλεμο του Αφγανιστάν.
Για αυτό και δεν επιθυμεί να πολεμήσει στο μέτωπο.
Πριν την επίθεση μεγάλης κλίμακας της Ρωσίας, οι άντρες που δεν ήθελαν να υπηρετήσουν στρατιωτικά μπορούσαν να επιλέξουν μία εναλλακτική πορεία, η οποία ήταν γεωργική εργασία ή εργασία σε κέντρα κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, μετά την έναρξη του πολέμου επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και οι επιλογές αυτές δεν υφίστανται πια.
«Κάθε κατάσταση έχει τις ιδιαιτερότητές της» σημείωσε ο Γεγκόρ.
«Το γεγονός πως το σύνταγμα προβλέπει να πάνε στην μάχη όλοι οι άντρες πολίτες δεν συμβαδίζει κατά την γνώμη μου με τις σημερινές αξίες» δήλωσε.
Ο Γεγκόρ στάλθηκε πρόσφατα σε ένα κέντρο επιστράτευσης αφότου η αστυνομία του Κιέβου τον σταμάτησε σε ένα μπλόκο και τον κατηγόρησε πως αποφεύγει την στρατολόγηση. Έπειτα αφέθηκε να επιστρέψει στο σπίτι του αφού παραπονιόνταν για πόνο στην πλάτη. Ωστόσο φοβάται πως την επόμενη φορά δεν θα γλυτώσει με αυτές τις δικαιολογίες.
Υπάρχουν βέβαια και σήμερα περιπτώσεις όπου Ουκρανοί εξαιρούνται από την στρατιωτική υπηρεσία, είτε για λόγους υγείας είτε επειδή φροντίζουν μόνοι τους τα παιδιά τους ή άλλους συγγενείς τους. Αλλά αυτοί που αρνούνται ή προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευσή τους δέχονται πρόστιμο ή φυλακίζονται για περίοδο έως και τρία έτη.
«Ο καθένας πρέπει να μπορεί να συνεισφέρει στον πόλεμο ανάλογα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αυτό πρέπει να λαμβάνετε υπόψη. Συγνώμη για όσους πολεμούν στις πρώτες γραμμές, αλλά δεν έχω μία ειρηνική εναλλακτική» εξηγεί ο Γεγκόρ, σίγουρα εξαγριώνοντας πολλούς Ουκρανούς.
Πάντως ο τρόπος με τον οποίο το Κίεβο στρατολογεί άντρες για τον πόλεμο θεωρείται πως έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από διαφθορά.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέγεται πως αποδέσμευσε όλους τους επικεφαλής των τοπικών στρατιωτικών κέντρων επιστράτευσης επειδή υπήρχαν πολλές κατηγορίες διαφθοράς.