Σύμφωνα με πρόσφατεw αναφορές από πηγή της, η διάσημη ρωσική υπηρεσία ενημέρωσης Avia-pro αναφέρει πως η Ρωσική Ομοσπονδία έχει συμμετάσχει σε συμφωνία για την απόκτηση ιρανικής παραγωγής αντιπλοϊκών σκαφών ονόματι Zolfaghar.
Αυτές οι ταχύπλοες μαχητικές μονάδες, σχεδιασμένες να καταστρέφουν εχθρικά πλοία, αποτελούν σήμερα μέρος του ιρανικού ναυτικού οπλοστασίου και είναι εξοπλισμένα με αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Τα σκάφη Zolfaghar είναι γνωστά για την ευκινησία τους και την ικανότητά τους να παραδίδουν ακριβή πλήγματα σε εχθρικά σκάφη από σχετικά μεγάλες αποστάσεις. Ο πυραυλικός οπλισμός επιτρέπει στα σκάφη να χτυπούν στόχους σε αποστάσεις μέχρι και αρκετά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες για την απόκτηση των σκαφών Zolfaghar από την Ρωσία έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από τον Ιρανό δημοσιογράφο Khayal Muazzin. Έτσι, δεν υπάρχει καμία πληροφορία από ρωσική πηγή για το συμβόλαιο που ίσως υπογράφηκε μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.
Εάν πάντως αληθεύουν τα παραπάνω δεδομένα, τότε η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Και τα δύο αυτά κράτη έχουν δείξει επανειλημμένα την πρόθεσή τους να επεκτείνουν τις συνεργασίες τους και σε άλλους τομείς του στρατιωτικού κλάδου, όπως και σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ειδικά της Μέσης Ανατολής.
Ποια Είναι τα Ιρανικά Σκάφη που Ενδιαφέρουν τους Ρώσους;
H Zolfaghar (η οποία πήρε το όνομά της από το ξακουστό σπαθί Zulfiqar του Αλί ιμπν Αμπού Τάλιμπ) είναι μία κλάση πυραυλακάτων, γνωστή και με το όνομα Peykapp III. Συγκεκριμένα αποτελείται από ταχύπλοα σκάφη περιπολίας που επιδεικνύουν την ικανότητα να εκτοξεύουν πυραύλους. Τα σκάφη αυτά αποτελούν σήμερα μέρος του πολεμικού ναυτικού του Ιράν.
Στην πραγματικότητα η κλάση Zolfaghar είναι η ιρανική τροποποιημένη εκδοχή των βορειοκορεάτικων σκαφών IPS-16, τα οποία και αυτά κατασκευάζονται στο Ιράν.
Τα σκάφη έχουν εκτόπισμα 13,75 τόνων, μήκος 17,3 μέτρων και διαθέτουν δύο μονούς εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων με δυνατότητα εκτόξευσης των όπλων Kowsar ή Nasr-1. Και οι δύο αυτοί πύραυλοι βασίζονται σε εσωτερική πλοήγηση και σε ενεργό θερμικό σύστημα πλοήγησης για πτήσεις μέχρι 38 χιλιόμετρα μακριά με ταχύτητα 0,8 μαχ. Ο δευτερεύων οπλισμός των σκαφών αυτών είναι δύο πολυβόλα όπλα διαμετρήματος 12,7 χιλιοστών.
Συμπερασματικά, αυτά τα σκάφη θα βοηθήσουν στην περιπολία των εκτενών ρωσικών ακτών, με την δυνατότητα ένοπλης επέμβασης εάν κρίνεται απαραίτητο από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Εάν αποκτηθούν ταχύτατα, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να τα παρατάξει ακόμη και στην Μαύρη Θάλασσα για επιχειρήσεις έναντι ουκρανικών ναυτικών drones ή ύποπτων για αυτήν εμπορικών πλοίων.