Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προγραμματισμένη ομιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σκοπεύει να προτείνει συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη με την Ουκρανία. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε μία πηγή εντός της κυβέρνησης Ερντογάν στην ρωσική κρατική υπηρεσία ενημέρωσης RIA Novosti.
«Ο κ. Ερντογάν θα προσφερθεί να μεσολαβήσει για την επίλυση της σύρραξης, επαναλαμβάνοντας την άποψη πως δεν θα βγει κανείς νικητής από αυτόν τον πόλεμο και κανένας ηττημένος από την διαδικασία επίτευξης της ειρήνης» δήλωσε η πηγή.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με τις αναφορές, υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την αρχή νέων διαπραγματεύσεων για να τελειώσει ο πόλεμος. Η πηγή που επικοινώνησε με την RIA Novosti αποκάλεσε τον Ερντογάν τον «μόνο παγκόσμιο ηγέτη» που απολαμβάνει την «ειλικρινή εμπιστοσύνη» του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διατηρώντας επαφές και με τους δύο προέδρους του πολέμου. Η τουρκική αναφορά πρόσθεσε πως ο Τούρκος πρόεδρος «κάνει τα πάντα για να φέρει την ειρήνη στην περιοχή».
Το Υπόβαθρο της Συνάντησης
Όπως μετέδωσε το Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα, οι επικεφαλής της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να αποφασίσουν το ακριβές μέρος και ημερομηνία της συνάντησης στο σύντομο μέλλον. Η ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνει συνομιλία για τις διμερείς τους σχέσεις, την κρίση στην Ουκρανία και την Συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, από την οποία η Μόσχα έχει αποχωρήσει.
Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε πως συζήτησε με τον Ερντογάν την πιθανότητα μίας προσωπικής συνάντησης, μη απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να επισκεφθεί αυτός τον Τούρκο πρόεδρο στην χώρα του. Κατά την διάρκεια των τουρκικών εκλογών ο Πούτιν δεν επισκέφθηκε τον Ερντογάν για να μην επηρεαστούν οι ψηφοφόροι.
Ο σύμβουλος του Πούτιν για διεθνή ζητήματα, Γιούρι Ουσάκοφ, επιβεβαίωσε πως η Μόσχα και η Άγκυρα προγραμμάτιζαν μία επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Η ρωσική RIA Novosti τονίζει πως Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ωστόσο το καθεστώς του Κιέβου τις έχει απαγορεύσει σε νομοθετικό επίπεδο. Όπως σημείωσε στο παρελθόν το ίδιο το ρωσικό υπουργείο άμυνας, η κατάσταση με την Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν ληφθούν υπόψη οι εδαφικές αλλαγές, δηλαδή οι κατακτήσεις του ρωσικού στρατού στην χώρα.
Εννοείται πως κάτι τέτοιο δεν ενδιαφέρει καθόλου του Κιέβου, αφού -τουλάχιστον προς το παρών- ο Ζελένσκι εκφράζει αισιόδοξος πως ο στρατός του θα καταφέρει να ανακαταλάβει τα εδάφη που προσάρτησε ο ρωσικός στρατός στην Ρωσική Ομοσπονδία, όπως για παράδειγμα μέρος του Ντονιέτσκ στο ανατολικό τμήμα του κράτους.