Η Ρωσία ξεκινά μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των αρκτικών εδαφών. Δεν μιλάμε μόνο για τη στρατηγικής σημασίας διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, αλλά και για άλλα εξίσου σημαντικά καθήκοντα. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σχεδιάζει να κάνει η Ρωσία στην Αρκτική και πώς αυτά τα εδάφη θα ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας και θα γίνουν τελικά κερδοφόρα;
Η ρωσική Αρκτική είναι πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν 20.000 χιλιόμετρα θαλάσσιων συνόρων. Σε όλο το μήκος υπάρχουν στρατηγικά σημαντικά αντικείμενα τόσο αμυντικού όσο και οικονομικού χαρακτήρα. Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε 250 οικισμούς πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο.
Αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη εκείνων των πόλεων και κωμοπόλεων στην Αρκτική, στις οποίες θα υλοποιηθούν έργα που παρέχουν βασικά καθήκοντα στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομίας.
Η διευθέτηση των τόπων διαμονής για τους κατοίκους της ρωσικής Αρκτικής, θα πρέπει να υπόκειται στη λογική της επίλυσης των στρατηγικών καθηκόντων που αντιμετωπίζει η Ρωσία στα βόρεια σύνορά της.
Υπάρχουν τέσσερις στρατηγικοί στόχοι
Η Βόρεια θαλάσσια διαδρομή δεν είναι μόνο για εσωτερικές ανάγκες
Πρώτος στρατηγικός στόχος, είναι η ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής (NSR) ως διεθνούς διαδρόμου μεταφορών. Για αυτό το σκοπό όμως, δεν υπάρχει αρκετός ρωσικός στόλος παγοθραυστικών με αποτέλεσμα να κατασκευάζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Είναι απαραίτητο να προβλεφθούν σταθμοί σε όλο το μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, παρέχοντας τη δυνατότητα τροφοδοσίας διερχόμενων πλοίων και επείγουσας βοήθειας.
Στο εγγύς μέλλον, σχεδιάζεται η ανακατεύθυνση των αποστολών πετρελαίου από τα λιμάνια της Βαλτικής και, πιθανώς, του Νοβοροσίσκ στον Βόρειο Μεταφορικό Διάδρομο. Νέες ευκαιρίες για μεταφόρτωση πετρελαίου μέσω του NSR, θα ανοίξει ένα λιμάνι στον οικισμό Nenets Indiga στην ακτή της Θάλασσας Barents. Το ομοσπονδιακό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή όχι μόνο του λιμανιού, αλλά και του σιδηροδρόμου Indiga-Sosnogorsk.
Ανάπτυξη των φυσικών πόρων της περιοχής
Δεύτερος στρατηγικός στόχος, είναι ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη των φυσικών πόρων της περιοχής. Οι πολλά υποσχόμενες επαρχίες πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται στην Αρκτική. Και εκτός αυτού, τεράστια κοιτάσματα άνθρακα, που θα έχουν ιδιαίτερη σημασία αν καταστεί δυνατή η θαλάσσια μεταφορά άνθρακα.
Για παράδειγμα, στο Νορίλσκ, εξορύσσεται το 85% της ρωσικής παραγωγής νικελίου και κοβαλτίου, το 70% χαλκού, περισσότερο από το 95% των μετάλλων της ομάδας πλατίνας. Επίσης, ασήμι, σελήνιο και τελλούριο εξορύσσονται στα κοιτάσματα της περιοχής μεταλλεύματος της ίδιας περιοχής.
Βιομηχανική ανάπτυξη
Τρίτος στρατηγικός στόχος είναι η βιομηχανική ανάπτυξη. Αυτό δεν αφορά μόνο την επέκταση των παραδοσιακών ναυπηγικών ικανοτήτων στην περιοχή του Μούρμανσκ.
Ένα παράδειγμα, του τι μπορεί να μετατραπεί ένας μικρός οικισμός είναι το χωριό Belokamenka, όπου βρίσκεται το Κέντρο Κατασκευής Υπεράκτιων Κατασκευών Μεγάλης Χωρητικότητας (TsSKMS) της OOO NOVATEK-Murmansk.
Συνολικά, στην αρκτική ζώνη τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η υλοποίηση 715 νέων επενδυτικών σχεδίων (τόσο πρώτων υλών, παραγωγής, όσο και υποδομών), συνολικού όγκου 1,6 τρισεκατομμυρια ρούβλια.
Άμυνα και ασφάλεια
Και τέταρτος στρατηγικός στόχος είναι ότι, η Αρκτική είναι η πιο σημαντική γραμμή άμυνας για τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η πιθανότητα ενός μαζικού αμερικανικού πυραυλικού χτυπήματος ή μιας αεροπορικής επίθεσης σε όλη την Αρκτική, ανάγκασε την ΕΣΣΔ να αναπτύξει στρατιωτική υποδομή από το Μούρμανσκ έως την Τσουκότκα. «Σήμερα, η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ μας κάνει να δώσουμε ξανά προσοχή στη στρατηγική κατεύθυνση του Βορρά», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Επιπλέον, με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η στρατηγική σημασία της περιοχής του Μούρμανσκ αυξάνεται σημαντικά. Καθίσταται αναγκαία όχι μόνο η ενίσχυση του Βόρειου Στόλου, των συστημάτων αεράμυνας και των αεροπορικών δυνάμεων, αλλά και η δημιουργία ομάδας χερσαίων δυνάμεων.
Τα φιλόδοξα σχέδια και οι σύντομες προθεσμίες για την εφαρμογή τους, απαιτούν σημαντικά κονδύλια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Ωστόσο, ο Πούτιν τονίζει την ανάγκη για έρευνα και κονδύλια εκτός προϋπολογισμού. Επιπλέον, η αρχή της δημιουργίας μιας αυτάρκης οικονομίας που θα είναι σε θέση να διατηρήσει τη δική της λειτουργία και να διασφαλίσει την ανάπτυξη της επικράτειας, ορίστηκε αρχικά στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της αρκτικής ζώνης.
Έτσι, η αρκτική ζώνη με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να γίνει όχι μόνο αποδέκτης δημοσιονομικών επενδύσεων, αλλά και πηγή εισοδήματος τόσο για τις περιοχές της Αρκτικής όσο και για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.