Ελληνοτουρκικά

Τούρκοι κρύβονται από πίσω! Πουλούν χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο στην Ρωσία με ψεύτικες ελληνικές ετικέτες

Πλαστές ετικέτες ελαιολάδου άρχισαν να εμφανίζονται στη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του RIA «New Day», το ελαιόλαδο και οι ελιές δεν υπόκεινται στο εμπάργκο στην προμήθεια αγροτικών προϊόντων, που επέβαλε η Ρωσία ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη και το περασμένο έτος, αλλά ο όγκος των παραποιημένων προϊόντων έχει αυξηθεί δραματικά.

Τις περισσότερες φορές, υπάρχουν ψεύτικες ετικέτες που αφορούν τυποποιημένο ελαιόλαδο, δηλωμένο ως ελληνικό.

«Στην καλύτερή του περίπτωση, είναι δεύτερης ποιότητας Ελαιόλαδο από πυρηνέλαιο που έχει απομείνει από την παραγωγή.
Υπάρχουν όμως και παλαιά λάδια αναμεμειγμένα με ηλιέλαιο, σόγια ή άλλα έλαια», αναφέρει η Έλενα Καλίνινα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο κανάλι FMCG Report.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι καταναλωτές στη Ρωσία δεν είναι ακόμη τόσο εξελιγμένοι ώστε να εντοπίζουν το καλό ελαιόλαδο, βλέπουν χαμηλές τιμές και αγοράζουν προφανή ψεύτικες μάρκες».

ώσος ειδικός σημειώνει ότι από το 2021 το ελαιόλαδο έχει αυξηθεί σημαντικά σε τιμή.
Στην Ελλάδα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η τιμή αγοράς του έχει αυξηθεί κατά 35%-40%.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 300.000 τόνους ελαιόλαδο ετησίως. Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο με περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους.
Την ίδια περίοδο ρωσικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι η σοδειά Ελαιόλαδου στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά ένα τρίτο, και από 300.000 τόνους πέρυσι θα φτάσει φέτος τους 200.000.

Επιπλέον, στη Νότια Ευρώπη το ποσοστό θα μειωθεί άμεσα κατά 40%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκτιμήσει ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή της Μεσογείου θα μειωθεί από 2,272 εκατομμύρια τόνους το 2022 σε 1,391 εκατομμύρια τόνους το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, απομένουν ακόμη δύο μήνες για την επόμενη συγκομιδή στην Ελλάδα, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί ανησυχούν ήδη για το υπόβαθρο της ξηρασίας και της ασυνήθιστης αύξησης της θερμοκρασίας, που απέτρεψαν την καρποφορία της ελιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την αναστολή των εξαγωγών ελαιολάδου έως την 1η Νοεμβρίου 2023, τηρώντας στάση αναμονής αύξησης της τιμής του Ελαιόλαδου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ