Ένοπλες Συρράξεις

Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν το αντιαεροπορικό σύστημα S-200 για προσβολή χερσαίων Ρωσικών στόχων-Η επίδραση τους στις επιχειρήσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την  διαμόρφωση και χρήση οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών, διάφορων από εκείνων της αρχικής σχεδίασης τους, όπως για παράδειγμα οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 κυρίως και δευτερευόντως οι S-400 οι οποίοι χρησιμοποιούνται πλέον  όχι μόνο στην Ρωσική αεράμυνα αλλά και για να πλήξουν χερσαίους στόχους των Ουκρανών.

Η χρήση από τους Ουκρανούς  του συστήματος αεράμυνας S-200 για προσβολή χερσαίων Ρωσικών στόχων 

Το παράδειγμά τους μιμούνται τώρα και οι Ουκρανοί κάνοντας ανάλογη χρήση, των Σοβιετικής εποχής πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήματος S-200.

Όπως αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, στις 16 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι αναχαίτισε δύο πυραύλους από ένα ουκρανικό σύστημα S-200. Οι στόχοι αυτών  είναι άγνωστοι.

Την ίδια μέρα, η Ρωσία αναχαίτισε τρία βλήματα από το πυραυλικό σύστημα πυροβολικού HIMARS και 13 άγνωστα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αυτό συνέβη μια εβδομάδα αφότου η Ουκρανία εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους V-880 από το σύστημα S-200 στη χερσόνησο της Κριμαίας και σε περιοχές στη νότια και δυτική Ρωσία. Δύο από αυτά εξουδετερώθηκαν ηλεκτρονικά και δύο αναχαιτίστηκαν με πυρά.

Το αντιαεροπορικό σύστημα S-200

Το σύστημα S-200 ήταν ένα κρίσιμο μέρος της αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1980. Αυτά τα συστήματα αποσύρθηκαν από την Ρωσία η οποία τους αντικατέστησε με τους S-300 και τους  S-400.

Η πρόσφατη χρήση των S-200 στην Ουκρανία οδήγησε σε εικασίες ότι η  ίδια δεν τους απέσυρε και ότι η  Πολωνία μπορεί να την  έχει προμηθεύσει με αυτούς.

Το σύστημα S-200, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υιοθετήθηκε από τα κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας για άμυνα κατά του ΝΑΤΟ.

Παρά το γεγονός ότι είναι ξεπερασμένο, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από την Πολωνία λόγω βεληνεκούς τους.

Ορισμένα σοβιετικά διάδοχα κράτη και ασιατικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και της Συρίας, το χρησιμοποιούν επίσης.

Η Πολωνία διατηρεί σκληρή στάση κατά της Ρωσίας, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki υποστηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις, εξισώνοντας την αντιμετώπιση της Ρωσίας με την αντιμετώπιση εγκληματιών.

Η ηγεσία της Πολωνίας συνεχίζει να ακολουθεί μια σκληρή προσέγγιση από το 2022. Έχει γίνει βασικός προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία, παρά τις ανησυχίες για την ικανότητα του Κιέβου να κερδίσει τη σύγκρουση.

Πολωνοί παραστρατιωτικοί συμμετέχουν ενεργά στην ουκρανική σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας στις 22 Μαΐου.

Η Πολωνία παρείχε στην Ουκρανία τα συστήματα αεράμυνας S-125 της Σοβιετικής εποχής και σχεδιάζει να δώσει και τα S-200 της. Αυτό γίνεται εν αναμονή της παραλαβής πυραυλικών συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ έως το 2025. Η κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στην αεράμυνα  της Ρωσίας και να βοηθήσει τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας.

Βεληνεκές-Εκρηκτική κεφαλή

Οι S-200 είναι ιδανικοί για βαλλιστικές επιθέσεις, με τους πυραύλους V-880 που έχουν βεληνεκές  έως και 300 χιλιόμετρα κατά αεροσκαφών ή πυραύλων και σχεδόν 500 χιλιόμετρα κατά  στόχων επιφανείας.

Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του βεληνεκούς του συχνά χρησιμοποιούμενου πυραύλου OTR-21 Tochka της Ουκρανίας.

Αυτοί οι πύραυλοι φέρουν επίσης μια μεγάλη κεφαλή 220 κιλών, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές ακόμα και όταν εκτοξεύονται μη καθοδηγούμενα σε εχθρικούς στόχους.

Όχι μόνο η Πολωνία, αλλά και η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί  τους S-200 για στόχους εδάφους καθώς προωθεί εγχώριες εναλλακτικές λύσεις στα ρωσικά συστήματα S-300 και S-400, όπως το Pyongae-5.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τον πύραυλο S-200 V-880 στα ύδατα της Νότιας Κορέας τον Νοέμβριο του 2022. Ακολούθησε η εκτόξευση πυραύλων κορεατικής κατασκευής πιο έξω στη θάλασσα."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι μετά την Ρωσία και η Ουκρανία χρησιμοποιεί αντιαεροπορικούς πυραύλους της, κατά εχθρικών στόχων εδάφους.

Η μεγάλης ισχύος εκρηκτική κεφαλή των πυραύλων των S-200 σε συνδυασμό με το μεγάλο βεληνεκές τους, θα επαυξήσει ρήσης τον κίνδυνο για τις Ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, ιδίως σε περίπτωση μαζικής χρήσης τους, αν και η αδυναμία καθοδήγησή τους σε στόχους, δεν προσφέρεται για πρόκληση πληγμάτων ακριβείας.

Ωστόσο δύναται να πλήξουν περιοχές συγκέντρωση Ρωσικών εφεδρειών, περιοχές και άξονες Διοικητικής Μερίμνης.

Αυτό δημιουργεί συνειρμούς για  εξέταση από τους αρμόδιους φορείς ανάλογης τροποποίησης και χρήσης πυραύλων εδάφους-άερος αλλά και θαλάσσης-θαλάσσης που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε ρόλο πυραύλων εδάφους-εδάφους.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...