Με πλήγμα σε γέφυρα που συνδέει τη Μολδαβία με τη Ρουμανία απείλησε ο Ρώσος κυβερνήτης της Χερσώνας, μετά την ουκρανική πυραυλική επίθεση που έπληξε τη γέφυρα που συνδέει τμήματα της εν λόγω περιφέρειας με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας εξέδωσε ανακοίνωση στο Twitter σχετικά με το ζήτημα, καταδικάζοντας σθεναρά τις απειλές που έγιναν από τον Ρώσο αξιωματούχο.
"Η Μολδαβία καταδικάζει έντονα τις πρόσφατες δηλώσεις ενός εκπροσώπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Χερσώνα, ουκρανικό έδαφος υπό ρωσική κατοχή, στις οποίες η χώρα μας απειλήθηκε ευθέως. Τέτοιες δηλώσεις είναι εντελώς απαράδεκτες. Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες εκφράσεις που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας της Μολδαβίας", αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου.
Η Μολδαβία, μια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία, έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό προσφύγων, αυξανόμενο πληθωρισμό, διακοπές ρεύματος και αστάθεια στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, που ελέγχεται από Ρώσους αυτονομιστές, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">⛔️ UNACCEPTABLE ⛔️<br><br>The Republic of Moldova vehemently condemns threats directed at Moldova made by a Russian representative in the ocupied part of Ukraine.<br><br>Direct threats against our country are utterly unacceptable. <a href="https://twitter.com/embrus_md?ref_src=twsrc%5Etfw">@embrus_md</a> will offer explanations today at <a href="https://twitter.com/MoldovaMFA?ref_src=twsrc%5Etfw">@MoldovaMFA</a>.</p>— ?? MFA Moldova (@MoldovaMFA) <a href="https://twitter.com/MoldovaMFA/status/1671824118017142785?ref_src=twsrc%5Etfw">June 22, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Όπως μεταδίδει το Radio Free Europe, το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας στο Κισινάου κάλεσε επειγόντως τον Ρώσο πρέσβη στο Κισινάου, Όλεγκ Βασνέτσοφ, για εξηγήσεις, μετά την πρόταση εκπροσώπου της Μόσχας στην Ουκρανία ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να χτυπήσει τη γέφυρα Τζουργκιουλέστι.
Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο, πρότεινε ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να χτυπήσει τη γέφυρα Τζουργκιουλέστι ως απάντηση στην ουκρανική επίθεση σε γέφυρα που συνδέει την περιοχή της Χερσώνας με την Κριμαία. "Γνωρίζουμε τις συντεταγμένες των γεφυρών στην περιοχή της Οδησσού και του Τζουργκιουλέστι στη Μολδαβία, οι οποίες αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας, αλλά παραδόθηκαν από το καθεστώς Γιούσενκο. Μια πολύ σοβαρή απάντηση θα έρθει πολύ σύντομα", δήλωσε ο Σάλντο, κινηματογραφώντας τον εαυτό του στη βομβαρδισμένη γέφυρα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών από το Βουκουρέστι ανακοίνωσε αργότερα ότι "η Ρουμανία καταδικάζει σθεναρά τις δηλώσεις του λεγόμενου "εκπροσώπου" της Ρωσίας στη Χερσώνα, μια περιοχή που κατέχει παράνομα η Ρωσία". "Τέτοιες δηλώσεις που απευθύνονται στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και οι οποίες στοχεύουν επίσης σε μέρος της επικράτειας της Ρουμανίας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ, είναι απαράδεκτες. Ταυτόχρονα, το χτύπημα των μη στρατιωτικών υποδομών αποτελεί έγκλημα πολέμου", τονίζει το ρουμανικό ΥΠΕΞ.
Ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν τη νύχτα την οδική γέφυρα Τσιόνγκαρ, που συνδέει την Κριμαία με τα ελεγχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της νότιας περιοχής Χερσώνα, δήλωσαν την Πέμπτη οι λεγόμενοι τοπικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Κίεβο, το οποίο έχει δηλώσει την πρόθεσή του να ανακαταλάβει την Κριμαία και να εκδιώξει όλες τις ρωσικές δυνάμεις από το έδαφός του.
Η Μολδαβία παράπλευρη απώλεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας
Η Μολδαβία εξέφρασε τον Απρίλιο την ανησυχία της, αφού οι Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, συμμετέχοντας στην ειρηνευτική αποστολή στη νεκρή ζώνη μεταξύ της Μολδαβίας και της περιοχής, πραγματοποίησαν στρατιωτικούς ελιγμούς χωρίς να ζητήσουν τη συγκατάθεση του Κισινάου.
Η αντιπροσωπεία της Μολδαβίας στην Ενιαία Επιτροπή Ελέγχου, CUC, - η οποία διαχειρίζεται τη ζώνη ασφαλείας και αποτελείται από εκπροσώπους της Μολδαβίας, της Ρωσίας και του αυτονομιστικού καθεστώτος από την Τιράσπολ - δήλωσε ότι οι ελιγμοί παραβίασαν το καθεστώς της ζώνης ασφαλείας. Η Μολδαβία κάλεσε τη Ρωσία να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή και να σεβαστεί τις συμφωνίες σχετικά με την ειρηνευτική επιχείρηση.
"Η αντιπροσωπεία της Μολδαβίας σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του 2023 το στρατιωτικό απόσπασμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο των Μικτών Ειρηνευτικών Δυνάμεων παραβίασε μονομερώς και επανειλημμένα το καθεστώς της Ζώνης Ασφαλείας", ανέφερε, "ιδίως με τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων, γεγονός που οδηγεί σε ένταση στην κατάσταση υπό την ευθύνη των Μικτών Ειρηνευτικών Δυνάμεων".
Μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, ο ρωσικός τεθωρακισμένος στρατιωτικός εξοπλισμός κινήθηκε εκτός της εμβέλειας των Μεικτών Ειρηνευτικών Δυνάμεων. Ο ελιγμός δεν συντονίστηκε με την Ενιαία Επιτροπή Ελέγχου. Οι αρχές της Μολδαβίας ανέφεραν ότι μια φάλαγγα αποτελούμενη από ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο "BTR-60" και ένα στρατιωτικό φορτηγό, που μετέφερε στρατιώτες, με τα πρόσωπά τους κρυμμένα κάτω από μάσκες, κινήθηκε προς το εσωτερικό τελωνειακό και αστυνομικό σημείο ελέγχου στο χωριό Πίριτα και επέστρεψε στο φυλάκιο Νο 9 στις 19 Απριλίου.
Η απροειδοποίητη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, προκάλεσε σύγχυση στο προσωπικό της μολδαβικής αστυνομίας και του τελωνειακού σταθμού. Δεδομένου ότι η κάννη του τεθωρακισμένου οχήματος ήταν στραμμένη προς αυτό το σημείο ελέγχου της αστυνομίας, οι ενέργειες του ρωσικού στρατιωτικού αποσπάσματος εκλήφθηκαν ως πιθανή επίθεση. Η πύλη zonadesecuritate.md ανέφερε ότι το ρωσικό απόσπασμα εξήγησε την ασυντόνιστη κίνησή του, λέγοντας ότι επρόκειτο για έλεγχο του εξοπλισμού.
Ωστόσο, ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος διοικούσε τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και ήταν διευθυντής της CIA από το 2011-2012, προειδοποίησε ότι η Μολδαβία αποτελεί ευάλωτο στόχο. "Μια ευάλωτη και ασταθής Μολδαβία θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος του Κρεμλίνου. Ή θα μπορούσε επίσης να είναι απλώς άλλος ένας αντιπερισπασμός", δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Free Europe.
Η Ενιαία Επιτροπή Ελέγχου ιδρύθηκε το 1992, μετά τον "Πόλεμο του Δνείστερου", στον οποίο η Ρωσία υποστήριξε τις δυνάμεις του αυτονομιστικού καθεστώτος της Τίρασπολ εναντίον των δυνάμεων της νεοσύστατης ανεξάρτητης Μολδαβίας. Στη συνέχεια, η Μόσχα συνήψε ειρηνευτική συμφωνία με τη Μολδαβία στις 21 Ιουλίου 1992 και στη συνέχεια έγινε εγγυήτρια της ειρήνης στην περιοχή.
Η ειρηνευτική αποστολή αποτελείται από Μολδαβούς, Ρώσους και Υπερδνειστεριανούς στρατιώτες και αριθμεί περίπου 1.500 άνδρες. Αυτοί οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν εντολή να βρίσκονται στο έδαφος της Μολδαβίας.
Αλλά η Ρωσία διατηρεί επίσης περίπου 1.500 στρατιώτες στην Υπερδνειστερία, χωρισμένους σε "ειρηνευτές" και στην Επιχειρησιακή Ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων, OGRT, που φυλάσσουν την αποθήκη πυρομαχικών στην Κομπάσνα, και οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη Μολδαβία, χωρίς εντολή.