Ως μέρος μίας συνάντησης με μία ομάδα εκπροσώπων αφρικανικών χωρών, η οποία έλαβε χώρα στο παλάτι Konstantinovsky της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε ένα προσχέδιο μίας συνθήκης ειρήνης με την Ουκρανία, στην οποία συμφώνησε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η συνάντηση με τους Αφρικανούς εκπροσώπους έλαβε χώρα πίσω από κλειστές πόρτες και περιελάμβανε συζητήσεις περί της ειρήνης στην Ουκρανία. Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν υψηλόβαθμους, όπως τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα, τον Σενεγαλέζο πρόεδρο Μακί Σαλ, τον πρόεδρο των Κομόρων Otman Ghazali, τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Χακαΐντε Χιτσιλέμα, τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Μουσταφά Μαντμπουλί και εκπροσώπους από την Ουγκάντα και το Κονγκό.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία ήταν πάντοτε ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις. Σημείωσε πως μία σειρά από συναντήσεις μεταξύ αντιπροσώπων της Ρωσίας και της Ουκρανίας έλαβαν χώρα στην Τουρκία, όπου συζητήθηκαν μέτρα και συμφωνήθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας.
«Αυτό το προσχέδιο συνθήκης υπογράφηκε από τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου. Αποκαλείται 'Συνθήκη Μόνιμης Ουδετερότητας και Εγγυήσεων Ασφάλειας της Ουκρανίας'. Υπάρχουν συνολικά 18 άρθρα, στα οποία έχουν προσαρτηθεί θέματα σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους τομείς. Όλες οι συνθήκες, μέχρι και αναφορικά με τον στρατιωτικό εξοπλισμό και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, διευκρινίζονται με λεπτομέρεια» δήλωσε ο Πούτιν, δείχνοντας το έγγραφος στο κοινό.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε επίσης πως παρά το γεγονός πως η συμφωνία υπογράφηκε από την ομάδα που έστειλε το Κίεβο, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, οι ουκρανικές αρχές «το πέταξαν στο καλάθι της ιστορίας».
Σημαντικές Αποκαλύψεις
Ένα πιθανό σενάριο είναι να διαφώνησε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ με αυτήν την συνθήκη ειρήνης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και ως αποτέλεσμα να έπεισε τον Ζελένσκι να αποσύρει την συμμετοχή του από αυτήν.
Όπως και να έχει, μαθαίνουμε πως οι φήμες περί διαπραγματευτικών συναντήσεων Ουκρανών και Ρώσων στην Τουρκία ήταν αληθείς, πράγμα που επιβεβαιώνει τον ρόλο μεσολαβητή της Άγκυρας στην εν εξελίξει σύρραξη.
Βρισιές Μεντβέντεφ προς Μπάιντεν
Περίπου την ίδια χρονική περίοδο, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μίλησε απευθείας στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, περιγράφοντάς τον ως «μία παλιά σαπισμένη ρίζα». Ο ίδιος δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος υποφέρει από άνοια.
Τα υβριστικά σχόλια του Ρώσου ήρθαν ως απάντηση στις δηλώσεις του Μπάιντεν περί παράταξης πυρηνικών όπλων από τον ρωσικό στρατό στην Λευκορωσία, λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι η μεταφορά «τελείως ανεύθυνη».
Ο Μεντβέντεφ υπενθύμισε βέβαια πως αμερικανικά πυρηνικά όπλα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ευρώπη.
«Αυτός ο άντρας έχει τα περισσότερα πυρηνικά όπλα στα χέρια του. Ο Θεός έσωσε την βασίλισσα...» κατέληξε ο Ρώσος.