Ως αποτέλεσμα της έναρξης της υποτιθέμενης αντεπίθεσης των ουκρανικών στρατευμάτων, το Κίεβο μπόρεσε να προχωρήσει στη νότια κατεύθυνση.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή, είναι η κορυφή του κύριου χτυπήματος ή με αυτόν τον τρόπο ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να εντοπίσει αδυναμίες στη ρωσική άμυνα.
Η αντεπίθεση είναι απίθανο να εκτυλιχθεί ως μια ενιαία μεγάλη επιχείρηση. Θα αποτελείται πιθανώς από πολλά γεγονότα σε διαφορετικά μέρη, διαφορετικής κλίμακας και έντασης για πολλές εβδομάδες.
Σε αυτό φαίνεται να πιστεύει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι, οι επιθέσεις τις οποίες εφαρμόζουν τα ουκρανικά στρατεύματα, θα μπορούσαν να συνεχιστούν για εβδομάδες ή μήνες. Η δήλωση έγινε μετά από συνομιλίες με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.
«Ήδη πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση, η οποία ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη. Αυτή η αντεπίθεση πρέπει να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες», τόνισε ο Μακρόν.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, σημείωσε επίσης ότι οι χώρες εταίροι έχουν κάνει ότι ήταν δυνατό για να βοηθήσουν την Ουκρανία σε αυτές τις ενέργειες, ωστόσο, τηρώντας ορισμένα όρια που έχουν τεθεί από την αρχή της σύγκρουσης.
Έτσι, σύμφωνα με τη δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας, η επιθετική επιχείρηση των ουκρανικών στρατευμάτων, που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο που αναπτύχθηκε και υλοποιείται με την υποστήριξη των συμμάχων.
Εξάντληση των ευρωπαϊκών οπλοστασίων;
Με την σειρά του ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας, είπε ότι θα χρειαστούν πέντε έως δέκα χρόνια για να αποκαταστήσει η Ευρώπη τα αποθέματα όπλων της.
Ο πρώην επικεφαλής της σλοβακικής κυβέρνησης, Πίτερ Πελεγκρίνι, είπε ότι ο «Παλαιός Κόσμος θα χρειαστεί πέντε έως δέκα χρόνια για να αναπληρώσει τα αποθέματά του με όπλα». Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον πολιτικό, τα οπλοστάσια έχουν εξαντληθεί, δήλωσε στην Pravda.
Ο Πελεγκρίνι πρόσθεσε ότι, η ουκρανική σύγκρουση είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος στη Σλοβακία. «Εάν η Μπρατισλάβα δεν αρχίσει να παράγει πυρομαχικά για την κυβέρνηση του Κιέβου, τότε άλλες χώρες θα λάβουν χρήματα για τις προμήθειες», είπε.
Σε απάντηση των δηλώσεων Πελεγκρίνι, ο στρατιωτικός αναλυτής Βίκτορ Μπαράνετς, σημείωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν συντονίσει εδώ και καιρό τις ενέργειές τους, στο θέμα της παραγωγής όπλων. «Τα κράτη έχουν περιγράψει ξεκάθαρα ποιανού το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα θα παράγει συγκεκριμένο τύπο όπλου για το καθεστώς του Κιέβου και σε ποια ποσότητα», ανέφερε.
Ο στρατιωτικός αναλυτής ισχυρίζεται ότι, η δήλωση Πελεγκρίνι, είναι περισσότερο μια προκλητική προπαγάνδα παρά μια πραγματική ανάλυση της κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φήμες ότι η Ευρώπη έμεινε χωρίς πυρομαχικά είναι σε μεγάλο βαθμό εικασιακές. Και έχουν έναν ξεκάθαρα εκφρασμένο στόχο, να αναγκάσουν την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ να προμηθεύουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο.
«Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των δυτικών χωρών, δεν ανέστειλε το έργο των αμυντικών τους επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους», αναφέρει.
Οβίδες ουρανίου και πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία από ΗΠΑ
Πράγματι, ο στρατιωτικός αναλυτής Βίκτορ Μπαράνετς, φαίνεται να έχει δίκιο αν κρίνουμε από την απόφαση των ΗΠΑ ότι, πρόκειται να μεταφέρει οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο στο Κίεβο.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά διασποράς.
Μετά τη μεταφορά οβίδων με απεμπλουτισμένο ουράνιο από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ουκρανία και την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή Ζαπορίζια, η μεταφορά παρόμοιων πυρομαχικών από την Ουάσιγκτον ήταν μόνο θέμα χρόνου.
«Κατά πάσα πιθανότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβήθηκαν πολύ το γεγονός ότι, η επίθεση του ουκρανικού στρατού θα μπορούσε να βαλτώσει αμέσως μόλις ξεκίνησε», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Κατά την πρώτη εβδομάδα των μαχών, ο ουκρανικός στρατός υπέστη τέτοιες απώλειες σε εξοπλισμό και προσωπικό που το ζήτημα της συνέχισης της αντεπίθεσης, θα μπορούσε να γίνει προβληματικό.
Όμως, το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα της χρήσης πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, εκτός από τον Ρωσικό στρατό, μπορεί να υποφέρουν και οι Ουκρανοί ομόλογοί τους, καθώς και πολίτες δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν.
«Η πρόκληση μιας στρατιωτικής ήττας στη Ρωσία για την Ουκρανία και τους προστάτες της, έχει γίνει όχι απλώς μια εμμονή, αλλά μια πραγματική αρρωστημένη φαντασίωση. Και για χάρη της εφαρμογής του είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα», αναφέρει το ρωσικό μέσο.
Γεγονός είναι ότι, εάν το Κίεβο πετύχει στην αντεπίθεση, τότε η δυτική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια θα «κυλήσει σαν νερό». Εάν σκοντάψει ή αποτύχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, αυτή η υποστήριξη είναι πιθανό να «στερέψει». Κάτι που με τη σειρά του, θα ενισχύσει τις εκκλήσεις για ταχεία διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης.