Έχει αναφερθεί ότι, η Ουκρανία ετοιμάζεται να παραλάβει 12 έως 18 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Οι Δυτικοί Σύμμαχοι πιθανότατα δεν θα μεταφέρουν πολεμικά αεροσκάφη ένα-ένα, αλλά θα στείλουν μια ολόκληρη Μοίρα ταυτόχρονα.
Συγκεκριμένα, στη λίστα με τις χώρες που θα ενταχθούν στον «συνασπισμό» περιλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία.
Οι κύριοι ρόλοι κάθε μέλους του συνασπισμού είναι αρκετά σαφείς από αυτή τη λίστα. Συγκεκριμένα, είναι απίθανο να αναμένεται η μεταφορά αεροσκαφών από τη Μεγάλη Βρετανία καθώς η Βασιλική Αεροπορία απλά δεν διαθέτει F-16. Με τη σειρά τους, οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει επίσημα ότι, δεν θα παραδώσουν το αεροσκάφος. Ταυτόχρονα, το Λονδίνο είναι τουλάχιστον υπεύθυνο για την αρχική εκπαίδευση των πιλότων και χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η επανεξαγωγή των F-16 θα ήταν αδύνατη.
Ο ρόλος της Δανίας και της Ολλανδίας, ως δωρητές των ίδιων των μαχητικών, υποδεικνύεται από το γεγονός ότι η απόφαση σχετικά με τη μεταφορά του F-16 συζητήθηκε ήδη σε επίσημο επίπεδο στη Δανία και το ζήτημα της δυνατότητας μεταφοράς του αεροσκάφους εξετάστηκε στην Ολλανδία στις αρχές του έτους . Για αυτές τις χώρες, η μεταφορά μέρους των F-16 δεν αποτελεί κρίσιμη απειλή για τις αμυντικές δυνατότητες, επειδή έχουν ήδη αρχίσει να παραλαμβάνουν το F-35 για να αντικαταστήσει το F-16.
Έτσι, αυτή τη στιγμή, ο στόλος αεροσκαφών F-16 της Δανίας και της Ολλανδίας, παραμένει τα πιο πιθανά μαχητικά για την Ουκρανία.
Η Γερμανία παράσχει αεροδρόμια για την εκπαίδευση
Στον μακρύ κατάλογο των χωρών προστίθεται και η Γερμανία, καθώς ανακοίνωσε ότι, είναι έτοιμη να παράσχει αεροδρόμια για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων μαχητικών F-16.
Αυτό είπε η Άγκνες Ζίμερμαν, Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Σημείωσε ότι, ο γερμανικός στρατός δεν ήταν ποτέ οπλισμένος με αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16, επομένως οι Γερμανοί εκπαιδευτές δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν με αυτά τα αεροσκάφη. Αλλά η Γερμανία μπορεί να παρέχει τα αεροδρόμιά της ως χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση. Αυτή θα είναι μια εφικτή συνεισφορά της Γερμανίας στην εκπαίδευση του προσωπικού της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
«Δεν είχαμε ποτέ F-16, αλλά μπορούμε να παρέχουμε αεροδρόμια στη Γερμανία ως κόμβο ή να προσφέρουμε βασική εκπαίδευση για πιλότους που μέχρι στιγμής έχουν πετάξει μόνο MiG», είπε.
Μαχητικά F-16 ως μέρος της τρέχουσας αντεπίθεσης;
Οι αναφορές για πιθανή μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, μάλλον έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μπόρις Ποντοπρίγκορα, σχολιάζοντας για την Pravda.Ru την πρόσφατη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι για «ισχυρές» παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η εκπαίδευση των πιλότων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (APU) για τον έλεγχο αυτών των αεροσκαφών έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2022.
Ωστόσο, τονίζει ότι η εκπαίδευση στις πτητικές ικανότητες και οι στρατιωτικές δεξιότητες είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ίδιο, όλα δείχνουν ότι οι παραδόσεις θα μπορούσαν πράγματι να γίνουν. Αλλά το ίδιο το γεγονός της παρουσίας μαχητικών και εκπαιδευμένων πιλότων, δεν αποτελεί ακόμη εγγύηση για την επιτυχή ολοκλήρωση των αποστολών μάχης.
Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε επίσης ότι, εάν ληφθούν μαχητικά, η Ουκρανία πιθανότατα θα τα χρησιμοποιήσει σε μια καλοκαιρινή αντεπίθεση. Τόνισε ότι το κύριο δεν είναι η επίσημη διαθεσιμότητα εξοπλισμού και πιλότων, αλλά η αποτελεσματική χρήση τους στο πεδίο της μάχης.