Οι αποτυχίες των πρώτων ημερών της ουκρανικής επίθεσης στις νότιες γραμμές του μετώπου οδήγησαν προφανώς σε αλλαγή της τακτικής της ουκρανικής διοίκησης. Το Κίεβο συνειδητοποίησε ότι οι δυνάμεις του δεν κατάφεραν να επιτύχουν καμία αποφασιστική επιτυχία σε έναν τομέα του μετώπου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η ουκρανική διοίκηση και η Δύση εγκατέλειψαν την ιδέα της ανακατάληψης των χαμένων εδαφών το καλοκαίρι του 2023, αλλά αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν το χρονοδιάγραμμα των σχεδιαζόμενων επιθετικών επιχειρήσεων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χτυπήθηκε το υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόβκα- προκειμένου να καταστραφούν τα ναρκοπέδια και οι προωθημένες θέσεις του ρωσικού στρατού σε αυτόν τον τομέα του μετώπου. Το νερό θα έχει σίγουρα τελειώσει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Προφανώς, το Κίεβο πιστεύει ότι δεν θα δώσει χρόνο στους Ρώσους να ενισχύσουν εκ νέου τις θέσεις τους στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Ένας άλλος λόγος για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα ήταν να ξεκινήσει άλλο ένα κύμα αντιρωσικής υστερίας στα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης, το οποίο θα επιτρέψει στο γραφείο του Ζελένσκι να ζητήσει περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες και οικονομική βοήθεια.
Τις επόμενες ημέρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναμένεται να κλιμακώσουν τις μάχες στην περιοχή Ζαπορίζια, καθώς και να εξαπολύσουν νέες επιδρομές μεγάλης κλίμακας βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος στην περιοχή Μπέλγκοροντ. Η επιτυχία αυτών των ενεργειών θα εξαρτηθεί όχι τόσο από τις διαθέσιμες δυνάμεις και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, όσο από την αποτελεσματικότητα της αντίδρασης του ρωσικού στρατού σε αυτές τις προκλήσεις.
Κρίνοντας από τα φτωχά αποτελέσματα των τελευταίων ουκρανικών επιθέσεων τόσο στην περιοχή του Μπέλγκοροντ όσο και στην περιοχή Ζαπορίζια, η ρωσική διοίκηση έχει πάρει μαθήματα από τα προηγούμενα λάθη της. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, το Κίεβο έχει υποστεί σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει περισσότερους από 4.000 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες και δεκάδες κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ.
Οι Ρώσοι διατηρούν την αεροπορική υπεροχή στις γραμμές του μετώπου και η Μόσχα έχει καταφέρει να επιτύχει κάποια ισοτιμία στη χρήση UAV κρούσης και αναγνώρισης στις μάχες.
Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις συνεχίζουν τα πλήγματα υψηλής ακρίβειας τόσο στα επιχειρησιακά μετόπισθεν της ουκρανικής ομαδοποίησης στρατευμάτων όσο και στο στρατηγικό βάθος του ουκρανικού εδάφους, καταστρέφοντας βασικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής. Στις 6 Ιουνίου, ανακοινώθηκε επιτυχημένο πλήγμα σε ένα ακόμη ουκρανικό κέντρο διοίκησης.
Η τρέχουσα στρατηγική του Κιέβου βασίζεται στην ελπίδα ότι η Ρωσία θα εξαντλήσει το στρατιωτικό της δυναμικό ταχύτερα από ό,τι η συλλογική στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ. Η ιδέα αυτή φαίνεται λογική μόνο αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να μπει απευθείας στον πόλεμο με τη Ρωσία. Τώρα η ροή των όπλων του ΝΑΤΟ απλώς καίγεται ανόητα στα μέτωπα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.