Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) απέτρεψε μια προσπάθεια του Κιέβου να χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη «βρώμικη πυρηνική βόμβα» (ραδιολογικό όπλο που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά) σε μια προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία.
Η FSB ανέφερε στις 6 Ιουνίου ότι η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία χρησιμοποιώντας μια «βρώμικη βόμβα».
«Κατά τη διάρκεια της έρευνας της δολιοφθοράς που σχεδιάστηκε τον Μάιο του 2023 για την ανατίναξη αεροσκάφους μεγάλης εμβέλειας που σταθμεύει στο αεροδρόμιο Σεβέρνι στην περιοχή Ιβάνοβο, αποκαλύφθηκαν τα σχέδια της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας να διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια στη Ρωσία χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα»», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FSB.
Το καθεστώς του Κιέβου σχεδίαζε να μεταφέρει και να τοποθετήσει «βρώμικες βόμβες» εξοπλισμένες με χρονόμετρα για να τις ανατινάξει ταυτόχρονα. Έτσι η περιοχή της έκρηξης θα καθίστατο ακατοίκητη λόγω μόλυνσης από ακτινοβολία. Τέτοια μόλυνση από ραδιενέργεια θα οδηγήσει σκόπιμα σε μεγάλες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού στις περιοχές της επίθεσης.
Δύο κρατούμενοι Ουκρανοί πιλότοι ομολόγησαν ότι το Κίεβο εξετάζει να μεταφέρει μικρά φορητά πυρηνικά φορτία στη Ρωσία για να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις, ισχυρίζεται η FSΒ.
«H ηγεσία της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών συζήτησε τη δυνατότητα δημιουργίας και μεταφοράς [στο έδαφος της Ρωσίας] μιας «βρώμικης» πυρηνικής βόμβας για ραδιενεργή μόλυνση, μικρών φορητών πυρηνικών φορτίων. Δεν ζυγίζουν τόσο πολύ», είπε ένας από τους πιλότους.
Ένας άλλος πιλότος είπε ότι του δόθηκε το καθήκον να πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς στη δυτική περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας. Διευκρίνισε ότι στόχος ήταν μια αποθήκη καυσίμων και λιπαντικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FSB, ο συντονισμός της χρήσης αεροσκαφών ελαφρού κινητήρα ανατέθηκε στην ουκρανική στρατιωτική μονάδα 3449 με την κωδική ονομασία «Legion», η οποία ανήκει στην Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.
Από την αρχή του έτους, αυτή η μονάδα έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει πέντε μάχιμες εξόδους για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας. Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος καυσίμων και ενέργειας στις περιοχές της Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία υπέστησαν ζημιές σε αυτές τις επιθέσεις.
Το καθεστώς του Κιέβου έχει ένα καλά τεκμηριωμένο ιστορικό προσπαθειών χρήσης της κάρτας πυρηνικής καταστροφής ως μέρος της τρομοκρατικής στρατηγικής του. Οι δυνάμεις του Κιέβου εκτοξεύουν τακτικά ρουκέτες στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορόζιε, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση του είδους της στην Ευρώπη. Αυτές οι ενέργειες είναι μια προφανής προσπάθεια δημιουργίας πυρηνικής καταστροφής στο έδαφος της παρουσίας των Ρώσων.
Επιπλέον, λίγο πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία το 2022, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσημα ότι το Κίεβο θα επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η δήλωση έγινε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Ως εκ τούτου, οι προθέσεις του Κιέβου να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει κάθε είδους πυρηνικά όπλα είναι σαφείς και έχουν δηλωθεί επίσημα στο υψηλότερο επίπεδο.