ιρανικά drones
Ένοπλες Συρράξεις

Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά είναι το σήμερα και το αύριο του πολέμου-Πώς ήρθαν από το περιθώριο στο επίκεντρο των μαχών;

Τα επιθετικά drones μίας χρήσης γίνονται όλο και πιο κρίσιμα στοιχεία των σύγχρονων ένοπλων συρράξεων.  Δεν μπορούμε να αναφέρουμε πιο εύστοχο παράδειγμα από την σύρραξη στην Ουκρανία, όπου και τα δύο στρατόπεδα έχουν κάνει εκτενή χρήση πολλών τύπων τέτοιων συσκευών. 

Ως αποτέλεσμα, χώρες όλου του κόσμου -από την Εσθονία μέχρι την Αργεντινή- έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους να αναπτύξουν δικά τους οπλισμένα drones και να τα εισάγουν στην παγκόσμια αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν δημιουργήσει μία τεράστια δυναμική για τα drones καμικάζι, με την αγορά να δείχνει συνεχώς αυξητικά σημάδια ανάπτυξης.

Σημαντικός Ρόλος

Στην αρχή τα drones καμικάζι σχεδιάστηκαν ως όπλα για αποστολές μικρής σημασίας, οπότε η χρήση τους ήταν περιορισμένη. Σήμερα όμως παίζουν ένα πολύ σημαντικότερο ρόλο, αφού αναλαμβάνουν αποστολές πολύ μεγαλύτερου εύρους. Το μέλλον φαίνεται λαμπρό για αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, με πολλούς αναλυτές να αμανένουν ακόμη κρισιμότερη συνδρομή στις ένοπλες συρράξεις του αύριο.

Τι Ακριβώς Είναι;

Τα drones καμικάζι είναι ένας τύπος αναλώσιμου drone που τυπικά σχεδιάζεται με μία ενσωματωμένη εκρηκτική κεφαλή που προορίζεται να πυροδοτηθεί κατά την επαφή με τον στόχο.

Τα περισσότερα από αυτά επιδεικνύουν την ικανότητα να αιωρούνται για μεγάλες περιόδους πάνω από το πεδίο της μάχης, μέχρι να ανιχνευθεί κάποιος στόχος από τον χειριστή τους ή από τους αυτοματοποιημένους αισθητήρες τους. Αυτά ονομάζονται περιπλανώμενα πυρομαχικά και αποτελούν την πλειοψηφία των drones καμικάζι.

Άλλα drones καμικάζι είναι σχεδιασμένα να επιτίθονται στάσιμους στόχους, χρησιμοποιώντας προγραμματισμένες κατευθύνσεις.

Η Αρχή

Η αρχή των «drones αυτοκτονίας», όπως αποκαλούνται, χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του '1970. Πενήντα χρόνια πριν, τα drones του αμερικανικού στρατού ήταν μεν αποδεδειγμένα στην μάχη αλλά ήταν πολύ ακριβά και απαιτούσαν πολλούς πόρους για να επιχειρήσουν. 

Στις αρχές του 1973 όμως, οι Αμερικανοί ξεκίνησαν εργασίες στο πρόγραμμα AXILLARY, ένα από τα πρώτα που εστίαζε σε χαμηλού κόστους drones. Μετά ακολούθησαν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι πρωτοπόρησαν με το Harpy, το οποίο κυνηγούσε ραντάρ και κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του '1980.

Και το Σήμερα

Μετά τους πρώτους σχεδιασμούς σημειώθηκε μία μεγάλη παύση στην παγκόσμια τάση για τέτοιες συσκευές, ωστόσο το ενδιαφέρον εκτινάχθηκε στα ύψη όταν drones καμικάζι διέπρεψαν σε πολλές επιχειρήσεις και πολέμους του 21ου αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα, στρατοί όλοι του κόσμου επενδύουν εκατομμύρια για την ανάπτυξη, για την παραγωγή ή για την αγορά τέτοιου εξοπλισμού.

Εύστοχο παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες στην πρότασή τους για τον οικονομικό προϋπολογισμό του 2024 αιτούνται από το κογκρέσο 622 εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα που αφορούν επιθετικά drones καμικάζι. Το ποσό αυτό είδε αύξηση της τάξεως του 85 τις εκατό συγκριτικά με το 2023.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...