Ο πύραυλος Iskander, ένας ρωσικής παραγωγής βαλλιστικός πύραυλος μικρής εμβέλειας, είναι γνωστός για την δυνατότητά του να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Βέβαια, ο Iskander μπορεί να δεχθεί και αρκετές διαφορετικές συμβατικές κεφαλές όπως διαπεραστικές κεφαλές, κεφαλή με ηλεκτρομαγνητικό παλμό για αποστολές εναντίων ραντάρ και άλλες.
Ο πύραυλος σχεδιάστηκε για να εμπλέκεται μικρούς στόχους και στόχους περιοχών, αρκετά πίσω από τις εχθρικές άμυνες με συμβατικές κεφαλές. Ωστόσο, λέγεται ότι μπορεί να μεταφέρει και τακτικά πυρηνικά όπλα.
Σε μια επιχειρησιακή ενημέρωση, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε ότι, οι Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι, δέκα πύραυλοι Iskander εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Κιέβου. Η ουκρανική άμυνα αναχαίτισε με επιτυχία επτά βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M και τρεις πυραύλους κρουζ Iskander-K.
Ενώ τα συγκεκριμένα συστήματα αεράμυνας που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για την αναχαίτιση των εκτοξευόμενων πυραύλων Iskander δεν έχουν αποκαλυφθεί, οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου παρείχαν στρατιωτική βοήθεια για να ενισχύσουν τις δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας.
Μεταξύ αυτών των πακέτων βοήθειας, είναι η συμπερίληψη προηγμένων συστημάτων όπως το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot.
Η βελτίωση των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας, αποσκοπεί στην παροχή καλύτερης προστασίας έναντι απειλών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτει το σύστημα Iskander.
Οι δυνάμεις της Μόσχας βασίζονται σταθερά στο πυραυλικό σύστημα Iskander, για την πραγματοποίηση ακριβών χτυπημάτων σε ουκρανικούς στόχους. Το Iskander ξεχωρίζει ως ένα κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων, με εντυπωσιακό βεληνεκές 400 χιλιομέτρων και την ικανότητα ανάπτυξης πυρηνικών κεφαλών εάν είναι απαραίτητο.
Αυτό το οπλικό σύστημα ενσωματώνεται απρόσκοπτα σε ένα δικτυωμένο σύστημα αισθητήρων και πυραύλων ταχείας προσβολής, επιτρέποντας γρήγορες και συντονισμένες επιθέσεις σε στόχους σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων.
Γενικά, χτυπήματα με πυραύλους Iskander έχουν σημειωθεί κυρίως κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιχειρήσεων. Ωστόσο, στις 29 Μαΐου, ο στρατός της Ουκρανίας είπε ότι, η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει μια ημερήσια επίθεση στο Κίεβο, χρησιμοποιώντας 11 πυραύλους Iskander σε ένα μπαράζ.
Σύμφωνα με δήλωση Ουκρανών αξιωματούχων, ο εχθρός είχε αλλάξει την τακτική του, παρεκκλίνοντας από το προηγούμενο μοτίβο των αποκλειστικά νυχτερινών επιθέσεων.
Οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στόχευαν εσκεμμένα το Κίεβο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν πολλοί κάτοικοι βρίσκονταν στη δουλειά ή στους δρόμους, δημιουργώντας πρόσθετες προκλήσεις για τις αμυντικές δυνάμεις.
Κρίσιμες απαιτήσεις για να νικήσει η Ουκρανία τη Ρωσία
Ενώ ο ουκρανικός στρατός λαμβάνει προηγμένα οπλικά συστήματα από τους συμμάχους του και επιδιώκει ενεργά να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένας στρατιωτικός αναλυτής εντόπισε τις κρίσιμες απαιτήσεις που πιστεύει ότι, είναι απαραίτητες για τον ουκρανικό στρατό για να αντιμετωπίσει και να νικήσει αποτελεσματικά τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Τομ Κούπερ, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται F-16. Αντίθετα, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για πολυάριθμες οβίδες πυροβολικού.
Μια άλλη προτεραιότητα που εντόπισε ο Κούπερ είναι η παροχή βαρέων όπλων πεζικού, συγκεκριμένα αυτόματων εκτοξευτών χειροβομβίδων και βαρέων πολυβόλων. Αυτά τα όπλα είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της δύναμης πυρός και των δυνατοτήτων των ουκρανικών μονάδων πεζικού.
Ο Κούπερ υπογράμμισε επίσης, την απαίτηση προμήθειας βαρέως εξοπλισμού, όπως τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή προστασίας και επιθετικών δυνατοτήτων στο πεδίο της μάχης.
Ένα ακόμη στοιχείο στη λίστα προτεραιοτήτων του, είναι η απόκτηση πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Patriot, IRIS-T, NASAMS και Hawk. Τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη ενός συστήματος αεράμυνας, παράλληλα με τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή, παρέχοντας κρίσιμη προστασία.
Πιστεύει επίσης ότι τα ταχύτερα όπλα, όπως το Rampage, είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να αποκτηθεί σε σημαντικές ποσότητες για την αποτελεσματική ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.
Ο Ισραηλινός υπερηχητικός πύραυλος Rampage (μπορεί να εκτοξευθεί από ένα F-16), πετά με σχεδόν βαλλιστικές ταχύτητες, καλύπτοντας απόσταση 150 χιλιομέτρων με μεγάλη ακρίβεια.
Το σκεπτικό του Κούπερ που ευνοεί τον πύραυλο Rampage έναντι άλλων επιλογών, έγκειται στην εντυπωσιακή του ταχύτητα, σε αντίθεση με τις πιο αργές ταχύτητες των πυραύλων Storm Shadow και HIMARS.