Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να προβαίνουν σε ενίσχυση της Ουκρανικής αεράμυνας με το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot, προκειμένου η χώρα να αντέξει στο Ρωσικό μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και επιθέσεων με drones κατά των υποδομών της, παρέχοντας παράλληλα κάλυψη και προστασία στις μαχόμενες Ένοπλες Δυνάμεις, συνδυαστικά με τα υπόλοιπα υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα.
Χρήση-περιοχή ανάπτυξης των Ρωσικών πυραύλων S-400 στην Ουκρανία
Στον αντίποδα η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί το αντιαεροπορικό της σύστημα S-400, για την αναχαίτιση των αμερικανικών ΠΕΠ HIMARS, αλλά και για να εξαπολύει επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας με τους πυραύλους του εν λόγω συστήματος.
Η Μόσχα φέρεται να χρησιμοποιεί αυτή την τακτική ως απόδειξη της αδύναμης αεροπορίας της Ουκρανίας, υποδηλώνοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να δαπανήσουν τους ακριβούς αντιαεροπορικούς πυραύλους τους σε δευτερεύουσες αποστολές.
Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος είναι πιο πιθανό να έχει τις ρίζες του στην απόγνωση και την απογοήτευση, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα όπλα, ανεξάρτητα από την καταλληλότητά τους ,για να νικήσει.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ότι το προηγμένο ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Ντονμπάς για να αναχαιτίσει τους Αμερικανικούς ΠΕΠ HIMARS των Ουκρανών.
Ενώ η ανάπτυξη της αναχαίτισης των θανατηφόρων πυραύλων HIMARS μπορεί να φαίνεται κάπως προβλέψιμη, ευθυγραμμίζεται με τον επιδιωκόμενο σκοπό των σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος (SAMs), που έχουν σχεδιαστεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας ευρείας σειράς απειλών προερχόμενων από πυραύλους και εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη.
Η επίθεση Ουκρανικών drone κατά Ρωσικής αεροπορικής βάσης
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MOD) ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι οι Ρώσοι ηγέτες δείχνουν ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ευπάθεια των συστημάτων αεράμυνας τους από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Σε μια ενημέρωση πληροφοριών στις 15 Μαΐου, το Υπουργείο Άμυνας (MoD) αποκάλυψε την αξιολόγησή του για επίθεση με drone στις 3 Μαΐου στη ρωσική αεροπορική βάση Seshcha, περίπου 93 μίλια βόρεια των ουκρανικών συνόρων.
Το Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι πολλά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) συμμετείχαν στην επίθεση. Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τουα σε τέτοιες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια της επίθεσης που έλαβε χώρα στις 3 Μαΐου, πιστεύεται ότι ένα βαρύ μεταφορικό αεροσκάφος An-124 της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας μπορεί να υπέστη ζημιές.
Το Seshcha, που βρίσκεται στη δυτική Ρωσία, χρησιμεύει ως κρίσιμος κόμβος για τις αερομεταφορές κατά την διάρκεια του πολέμου.
Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτό ως σημείο εκτόξευσης για drones καμικάζι που κατασκευάζονται στο Ιράν, τα οποία κατευθύνονται προς την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο.
Που πρέπει να επικεντρωθεί και πως πρέπει να λειτουργεί η Ρωσική αεράμυνα
Ρώσος ειδικός σε αμυντικά θέματα τόνισε ότι δεν υπάρχει αδιαπέραστο σύστημα αεράμυνας και η Ρωσία δεν μπορεί να φυλάξει κάθε χιλιόμετρο των συνόρων της μήκους 60.000 χιλιομέτρων.
Το κλειδί είναι να επικεντρωθείη Ρωσική αεράμυνα στις πιο σημαντικές περιοχές και παρόλο που τα drones ή οι πύραυλοι κρουζ μπορούν να διεισδύσουν στο αμυντικό σύστημα, θα πρέπει να μην μπορούν να χτυπούν τον στόχο τους.
Πιστεύει ότι η Ρωσία είναι κάτι παραπάνω από ικανή να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της περιουσιακά στοιχεία. Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία γνωρίζει τους Βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow από το 2018 και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και χαρακτηριστικά έχουν ήδη ενσωματωθεί στα ραντάρ ελέγχου πυρός και παρακολούθησης.
Τέλος υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η αναποτελεσματικοτητα του Ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400
Είναι γεγονός ότι οι επίμονες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε η Ουκρανία βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος έχουν αποκαλύψει σημαντικές αδυναμίες στα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας.
Αυτές οι επιθέσεις έχουν υπογραμίσει στη Μόσχα ότι Στρατηγικοί της στόχοι μακριά από την ενεργό ζώνη μάχης δεν είναι απρόσβλητοι
Εν τω μεταξύ, εν μέσω αυτών των συνεχιζόμενων επιθέσεων, υπάρχει μια αξιοσημείωτη περιέργεια σχετικά με τη σχετικά περιορισμένη χρήση των ρωσικών συστημάτων S-400, που είναι ευρέως αναγνωρισμένα ως μερικά από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας παγκοσμίως.
Το S-400 έχει κερδίσει τη φήμη για τις εξαιρετικές του ικανότητες και η ελάχιστη παρουσία του στα πρόσφατα γεγονότα αποτελεί αντικείμενο εικασιών.
Αναφορικά με την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, αυτά είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της ικανότητας ελιγμών της ουκρανικής αεροπορίας και στον εξαναγκασμό των αεροσκαφών τους να επιχειρούν σε χαμηλά υψόμετρα .
Ωστόσο, πέρα από αυτούς τους περιορισμούς,επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τη συνολική απόδοση και αποτελεσματικότητα του συστήματος στην Ουκρανία.
Υπογραμίζετε παρόλα αυτά ότι το S-400 θεωρείται ως το καλύτερο σύστημα παγκοσμίως .
"Ως αυτόνομο σύστημα, μπορεί να χειριστεί απειλές που τα δυτικά συστήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, ενώ όταν ενσωματωθεί σε ένα δίκτυο αεράμυνας τότε δημιουργεί έναν αδιαπέραστο αντιαεροπορικό τοίχο", σύμφωνα με Ρώσο ειδικό.
Τα Δυτικά αντιαεπορικά συστήματα απέδειξαν την αξία τους στην Ουκρανία-Οι S-400 όχι
Από την άλλη πλευρά, ο Fabian Rene Hoffmann, ένας αμυντικός εμπειρογνώμονας με έδρα το Όσλο, δήλωσε στους EurAsian Times ότι το σύστημα S-400 απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες απόδοσης κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης.
«Σε ότι αφορά τους S-400, η απόδοσή του ήταν πραγματικά απογοητευτική σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν γνωρίζω καμία αναχαίτιση υψηλής αξίας, για παράδειγμα, δυτικών πυραύλων κρουζ. Τούτου λεχθέντος, πιθανότατα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αμφισβήτηση του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία και στην ασφάλεια του εναέριου χώρου της Ρωσίας», είπε ο Χόφμαν.
Πρόσθεσε: «Ο δυτικός εξοπλισμός ξεπερνά τον σοβιετικό/ρωσικό εξοπλισμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αεράμυνα. Τα δυτικά συστήματα αεράμυνας όπως το Patriot, το IRIS-T και το NASAMS αποτελούν οπλικά συστήματα δοκιμασμένα στη μάχη που έχουν αποδείξει την αξία τους στον πόλεμο υψηλής έντασης».
Ο Χόφμαν σημείωσε ότι τα συστήματα S-300 και S-400, αν και δεν είναι εντελώς αναποτελεσματικά, είναι αισθητά κατώτερα από τα δυτικά αντίστοιχά τους."