Σύμφωνα με έγκριτο Ισραηλινό Διεθνές ΜΜΕ, "Ένας Ρώσος αξιωματούχος στη νότια περιοχή Zaporizhzhia της Ουκρανίας, δήλωσε την Κυριακή ότι το Κίεβο έπληξε το λιμάνι Μπερντιάνσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία με πυραύλους κρουζ Storm Shadow που προμηθεύθηκε από τη Μ. Βρετανία", ενώ στη συνέχειά του αναφέρονται τα εξής:
Η πυραυλική προσβολή του λιμανιού του Μπερντιάνσκ από τους Ουκρανούς
"Σε δήλωσή του στο Telegram, ο Vladimir Rogov είπε ότι επτά πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην πόλη, τέσσερις εκ των οποίων ήταν πύραυλοι Storm Shadow. Είπε ότι έξι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν και ο ένας έπεσε στην άκρη της πόλης, αλλά δεν προκάλεσε θύματα.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό του.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που δήλωσε ότι προμήθευσε την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.
Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι πύραυλοι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσουν την πόλη Λουγκάνσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία."
Οι πύραυλοι κρούζ Storm Shadow
Οι πύραυλοι κρούζ Storm Shadow, εκτιμάται ότι θα δώσουν στις ουκρανικές δυνάμεις μια νέα ικανότητα κρούσης, μεγάλης εμβέλειας, πριν από μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Storm Shadow είναι ένας πύραυλος Κρουζ μεγάλης εμβέλειας με δυνατότητες stealth, που αναπτύχθηκε από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ο οποίος εκτοξεύεται συνήθως από αέρος. Το βεληνεκές του που είναι άνω των 250 χιλιομέτρων ή 155 μιλίων, είναι πολύ μικρότερο από την ικανότητα εμβέλειας των 185 μιλίων των αμερικανικών τακτικών πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-επιφανείας Στρατού ή ATACMS, που έχει ζητήσει από καιρό η Ουκρανία.
Ωστόσο οι Storm Shadow έχουν το αναγκαίο βεληνεκές να χτυπήσουν στόχους βαθιά σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη, στην Ανατολική Ουκρανία.
Πρόσφατα Δυτικός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την ουκρανική κυβέρνηση ότι αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός ουκρανικού κυρίαρχου εδάφους και όχι εντός της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει συχνές δημόσιες δηλώσεις, προσδιορίζοντας και την Κριμαία ως κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας, περιγράφοντάς την ως «παράνομα προσαρτημένη», γεγονός που ερμηνεύεται ότι είναι πάρα πολύ πιθανό οι Ουκρανοί να πλήξουν με τους πυραύλους Storm Shadow, στόχους στην εν λόγω περιοχή.
Ο πύραυλος «είναι μια πραγματική αλλαγή παιχνιδιού από άποψη βεληνεκούς», δήλωσε στο CNN ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ , αφού δίνει στο Κίεβο μια ικανότητα που ζητούσε από την αρχή του πολέμου. Όπως ανέφερε το CNN, η τρέχουσα μέγιστη εμβέλεια της Ουκρανίας σε όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ είναι περίπου 49 μίλια.
Τεχνικά χαρακτηριστικά-Αριθμητικά δεδομένα
Το βλήμα ζυγίζει 1.300 kg και έχει βεληνεκές 250-400 km, με δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου 400 kg.
Ένα τριπλό σύστημα πλοήγησης που χρησιμοποιεί αδρανειακή πλοήγηση, GPS και πλοήγηση αναφοράς εδάφους κατευθύνει τον Storm Shadow». Ο πύραυλος μπορεί να χτυπήσει το σημείο πρόσκρουσής του υπό δύσκολες συνθήκες χάρη σε αυτές τις προηγμένες τεχνικές πλοήγησης, έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης και τους αλγόριθμους αυτόματης αναγνώρισης στόχων, που διαθέτει.
Προγενέστερη χρήση
Ο Storm Shadow που η Γαλλική του έκδοση είναι ο SCALP-EG, εκτοξεύτηκε σε στόχους εναντίον του Καντάφι, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη το 2011 από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, την Ιταλική Αεροπορία και τη Βασιλική Αεροπορία. Μεταξύ των στόχων, ήταν η αεροπορική βάση Al-Jufra και ένα στρατιωτικό καταφύγιο στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι.
Με την πρόσφατη χρήση τους από τις ουκρανικές δυνάμεις, αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται απευθείας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.
Οι πύραυλοι «Storm Shadow» φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν πριν από την σημερινή επίθεση στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, με την Ρωσία να ισχυρίζεται τότε, ότι είχε αναχαιτίσει αρκετούς πυραύλους.