Στον βυθό της θάλασσας κοντά στην Δανία βρίσκονται καλώδια που συνδέουν την Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως επίσης αγωγοί αερίου, οι οποίοι πριν το σαμποτάζ τροφοδοτούσαν την γερμανική βιομηχανία και τέλος καλώδια του μελλοντικού «μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας», το οποίο αναμένεται να τροφοδοτήσει με ρεύμα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
Ειδικός της Foreign Policy τώρα αναφέρει πως η Ρωσία έχει στείλει τα κατασκοπευτικά πλοία της στην περιοχή και ετοιμάζεται να καταστρέψει τις ενεργειακές πηγές και τους κόμβους επικοινωνίας της βόρειας Ευρώπης σε περίπτωση πολέμου.
Η νεότερη προειδοποίηση ήρθε από ένα ντοκιμαντέρ στην Σκανδιναβία που αποκάλυψε πώς δεκάδες ρωσικά σκάφη χρησιμοποιούνται για ύποπτους σκοπούς στα ύδατα κοντά στην βόρεια Ευρώπη.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στο σκάφος αναζήτησης Admiral Vladimirski, το οποίο «πιάστηκε» όσο διέσχιζε τα δανικά χωρικά ύδατα τον περασμένο Νοέμβριο με απενεργοποιημένα τα σήματα που προβάλουν την θέση του, πράγμα που το έκανε «πλοίο-φάντασμα».
Η ίδια τακτική εφαρμόζεται και από κράτη όπως η Βόρεια Κορέα για να κρύψει τις παράνομες ενέργειές της. Δημοσιογράφοι που πλησίασαν πολύ κοντά στα σκάφη συνάντησαν μασκοφόρους και οπλισμένους άντρες.
Αρκετοί ειδικοί έχουν συμφωνήσει με την άποψη πως ρωσικά πλοία έχουν συμμετάσχει σε άλλες παράνομες δραστηριότητες όσο ελέγχουν την κρίσιμη υποδομή της Ευρώπης.
«Οι Ρώσοι πάντα το έκαναν αυτό, χρησιμοποιούσαν κανονικά πλοία για να ακούνε, να φωτογραφίζουν και να χαρτογραφούν τις περιοχές ενδιαφέροντος» δήλωσε ο εν αποστρατεία Δανός ναύαρχος Nils Wang. «Αυτό είναι ξεκάθαρα προσπάθειά τους να βρουν τις τέσσερεις ευπάθειές μας.»
«Η Ρωσία διαθέτει την ικανότητανα να ξεκινά ενέργειες βίας και ακριβείς επιχειρήσεις για να κάνει τις ζωές μας μίζερες, χωρίς όμως να ξεκινά πόλεμο» τόνισε ο ίδιος.
Η Πρώτη Γραμμή του Υβριδικού Πολέμου Ρωσίας-Δύσης
Ειδικοί θεωρούν πως η Δανία αποτελεί την χώρα της πρώτης γραμμής του υβριδικού πολέμου, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης και λόγω του φόβου πως στο ενδεχόμενο πολέμου, η Ρωσία θα γνώριζε ακριβώς πού να χτυπήσει για να βυθίσει σημαντικές περιοχές της Ευρώπης στο σκοτάδι.
Τα περισσότερα σύγχρονα καλώδια ασφαλίζονται έναντι σαμποτάζ με το να βρίσκονται θαμμένα κάτω από την άμμο. Ωστόσο, τέτοια περιστατικά δεν σταματούν να συμβαίνουν. Μία αποστολή σαμποτάζ απαιτεί μόνο μία βαριά άγκυρα και την ακριβή τοποθεσία των καλωδίων, στην οποία θα συρθεί η άγκυρα για να καταστραφεί ο στόχος, αναφέρουν ξένα μέσα.
Το κόψιμο των καλωδίων είναι μία παλιά τακτική πολέμου, η οποία χρησιμοποιείται από την Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, οι βρετανικές ναυτικές δυνάμεις έκοψαν σχεδόν όλα τα καλώδια επικοινωνίας που συνέδεαν την Γερμανία με τον υπόλοιπο κόσμο.