Με τη συνεχή χρήση από τη Ρωσία των στρατηγικών βομβαρδιστικών της, συμπεριλαμβανομένων των Tu-95 και Tu-160, για την έναρξη συμβατικών επιθέσεων στην Ουκρανία, οι δορυφορικές εικόνες έχουν αποκαλύψει ότι υπήρξε μια απροσδόκητη αύξηση αυτών των βομβαρδιστικών στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας, κοντά στην σύνορα του ΝΑΤΟ.
Μια νέα σειρά δορυφορικών εικόνων της αεροπορικής βάσης Ολένια στη χερσόνησο Κόλα της Ρωσίας αποκάλυψε ότι περίπου 16 στρατηγικά βομβαρδιστικά είχαν αναπτυχθεί σε αυτήν την αεροπορική βάση κοντά στις χώρες του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, ανέφερε το Barents Observer. Η αεροπορική βάση βρίσκεται στην κλειστή πόλη Ολένεγκορσκ-2, η οποία απέχει μία ώρα οδικώς νότια του Μούρμανσκ.
Η βάση φιλοξενεί επί του παρόντος 14 βομβαρδιστικά Tu-5, δύο βομβαρδιστικά Tu-160 και δύο βομβαρδιστικά Tu-22M, εκτός από άλλα βαρέα μεταφορικά αεροσκάφη, όπως φαίνεται στις δορυφορικές εικόνες. Δύο Tu-160 είναι τοποθετημένα στο νότιο άκρο, ενώ σε όλες τις άλλες τοποθεσία μπορούσαν να φανούν 14 Tu-95 τοποθετημένα δίπλα-δίπλα. Τα αεροσκάφη Tu-22M μεταφέρονται στους χώρους στάθμευσης στα βορειοδυτικά της αεροπορικής βάσης.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας ραδιοπαρατηρητής υψηλής συχνότητας που παρακολουθεί τις επιχειρήσεις των στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας κατέγραψε σχεδόν καθημερινές πτήσεις από την αεροπορική βάση Ολένια. Αυτό καλύπτει αποστολές μάχης που βομβαρδίζουν στόχους στην Ουκρανία και εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από την περιοχή του Μούρμανσκ.
Τα βομβαρδιστικά έχουν συνήθως αναπτυχθεί για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις πυραύλων stand-off στην Ουκρανία από τον ρωσικό εναέριο χώρο. Το Tu-160 μπορεί να μεταφέρει έως και 12 πυραύλους κρουζ σειράς Kh-55 ή ισάριθμες πιο σύγχρονες παραλλαγές Kh-101/102. Το Tu-95MS μπορεί να μεταφέρει οκτώ Kh-101/102 ή 16 Kh-55.
Νωρίτερα, ο διάδρομος προσγείωσης στην αεροπορική βάση Ολένια χρησιμοποιήθηκε από έναν μικρό στόλο ξεπερασμένων υπερηχητικών βομβαρδιστικών Tu-22M, μερικούς αναχαιτιστές MiG-31 και μερικά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη An-12. Ωστόσο, με τη Ρωσία να εξαπολύει εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, η αεροπορική βάση έχει χρησιμοποιηθεί για εμπρός ανάπτυξη και εκτόξευση επιθέσεων στην Ουκρανία.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Δεκεμβρίου, δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις που στεγάζουν τα βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-160 δέχθηκαν επίθεση από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Tu-141 Stizh, το οποίο φέρεται να τροποποιήθηκε και στάλθηκε από ουκρανικά στρατεύματα για να πραγματοποιήσουν αυτήν την επίθεση υψηλής αξίας. Αν και οι αξιωματούχοι στο Κίεβο δεν ανέλαβαν ποτέ την ευθύνη για την επίθεση, έκαναν δηλώσεις υπονοώντας ότι ήταν το «κύριο σχέδιο» τους.
Το drone ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα στις περιοχές Σαράτοφ και Ριάζαν της Ρωσίας στην πρώτη επίδειξη της ικανότητας επίθεσης μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας. Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός Tu-95, το οποίο στη συνέχεια στάλθηκε στα υπόστεγα επισκευής. Η επίθεση ήρθε ως μεγάλη οπισθοδρόμηση στη Μόσχα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό, εξέθεσε τα τρωτά σημεία της ρωσικής αεράμυνας, ιδιαίτερα της αεροπορικής βάσης Ένγκελς.
Λίγο αργότερα, τα βομβαρδιστικά μεταφέρθηκαν από την αεροπορική βάση Ένγκελς, μόλις 600 περίπου χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, σε άλλες τοποθεσίες. Νωρίτερα, πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι τουλάχιστον έξι αεροσκάφη Tupolev Tu-95 «Bear» της Ρωσικής Αεροπορίας (VKS) είχαν μεταφερθεί από την αεροπορική βάση Ένγκελς-2 στην αεροπορική βάση Σερίσεβο, η οποία είναι 6.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία.
Όπως φαίνεται από τις δορυφορικές εικόνες, η αεροπορική βάση Ολένια ήταν μια τέτοια τοποθεσία. Ο Διευθυντής του Έργου Πυρηνικών Πληροφοριών, της Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, έγραψε στο Twitter: «Μετά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε βάσεις ρωσικών βομβαρδιστικών στη νότια Ρωσία, η αεροπορική βάση Ολένια στη χερσόνησο Κόλα έχει γίνει σημαντικό καταφύγιο για τα ρωσικά βομβαρδιστικά».
Η ξαφνική κίνηση των βομβαρδιστικών με πυρηνική ικανότητα κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ ήταν ανησυχητική καθώς οι συχνοί πυρηνικοί κροταλισμοί της Ρωσίας τη συνόδευσαν. Η ανησυχία επιδεινώθηκε καθώς η κεντρική αποθήκη πυρηνικών κεφαλών της Ρωσίας, Μπολσόγε Ραμόζερο, φέρεται να απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Ολένια.
Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η ανάπτυξη αυτών των βομβαρδιστικών τόσο κοντά σε κράτη του ΝΑΤΟ θα σήμαινε αναμφίβολα ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα είχαν μικρότερο χρονικό διάστημα για να τα αναχαιτίσουν σε σύγκριση με όταν πετούν από την αεροπορική βάση Ένγκελς.