Ρώσοι εθελοντές από την περιοχή των Ουραλίων δοκιμάζουν ένα νέο drone καμικάζι, το «Ghoul», με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με το αυτοσχέδιο μοντέλο (DIY) και εξαρτήματα από 3D-printer.
Το έργο, το οποίο στερείται κρατικής υποστήριξης, κρατικής χρηματοδότησης ή συνεργασίας από κρατικό κατασκευαστή όπλων, θα χρησιμοποιηθεί για βαθιά χτυπήματα σε θωρακισμένα και οχυρωμένους στόχους κατά μήκος της πρώτης γραμμής, πίσω από τις γραμμές του εχθρού.
Ο πόλεμος έκλεισε ένα χρόνο τον περασμένο Φεβρουάριο και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 9 Μαΐου προέτρεψε μια σκληρή στάση σε αυτό που υποστηρίζει ως «μίσος και ρωσοφοβία» υπό την ηγεσία της Δύσης στο περιθώριο της παρέλασης της Ημέρας της Νίκης.
Ως εκ τούτου, οι σκληρές θέσεις και των τριών μερών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, δείχνουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο ή μια παγωμένη σύγκρουση με περιοδικές εκρήξεις μαχών.
Μια αναφορά στο TASS ανέφερε ότι το Ghoul αναπτύχθηκε στην περιοχή Σβερντλόβσκ και έχει σχεδιαστεί για να χτυπά στα βάθη του μετώπου, για την αποτροπή της προμήθειας πυρομαχικών και την καταστροφής τεθωρακισμένων οχημάτων σε «κλειστές θέσεις». Αυτό σημαίνει ότι τα UAV είναι πιο κατάλληλα για χτυπήματα μικρών τεθωρακισμένων και στρατιωτικών οχημάτων παρά για μετωπικές επιθέσεις σε μεγάλες θέσεις.
Με βάση την αναφορά στο TASS, ο προγραμματιστής έχει φανταστεί ένα συγκεκριμένο τακτικό σενάριο στο μυαλό του για το drone. «Το κύριο καθήκον της ανάπτυξής μας είναι να χτυπήσουμε τον εχθρό σε τακτικό βάθος για να απομονώσουμε τη ζώνη μάχης. Δηλαδή, θέλουμε να αποκλείσουμε τη δυνατότητα μεταφοράς πυρομαχικών, προσωπικού και εξοπλισμού για να κάνουμε τη μάχη για τον εχθρό όσο το δυνατόν πιο δύσκολη και αφόρητη», δήλωσε στο TASS ανώνυμος αξιωματούχος της εταιρείας.
«Ένας άλλος στόχος προτεραιότητας είναι τα άρματα μάχης που εργάζονται από κλειστές θέσεις βολής, τα οποία κρύβονται από τα πληρώματα των αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων (ATGM). Το drone θα είναι σε θέση να βρει έναν τέτοιο στόχο και να τον χτυπήσει με μια βουτιά από ύψος», ανέφερε το TASS επικαλούμενο αξιωματούχο της εταιρείας.
Για να χτυπήσει τους στόχους του, το Ghoul μπορεί να φέρει ρουκέτες RPG-7, χειροβομβίδες αντιαρματικών PG-7VL και RKG-3M, και «υψηλές εκρηκτικές γομώσεις κατακερματισμού». Δεν είναι σαφές εάν αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες οι μπροστινές μονάδες αναπτύσσουν αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα. Ωστόσο, η πρακτική δεν μπορεί να αποκλειστεί, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενα παραδείγματα Ρώσων στρατιωτών που ανέπτυξαν βασικά οπλισμένα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (UGV).
Οι φωτογραφίες που υποστηρίζεται ότι είναι του drone σε ορισμένους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ένα απλό τετρακόπτερο με τέσσερις ρότορες τριών λεπίδων. Δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί εάν επρόκειτο για το πραγματικό drone.
Ο κατασκευαστής δεν αποκάλυψε «τα χαρακτηριστικά απόδοσης του drone (και τα αφήνει) ως έκπληξη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας». Η πρώτη παρτίδα drones που δοκιμάστηκε στην πρώτη γραμμή παρουσίασε ορισμένα προβλήματα με τις κονσόλες ελέγχου εδάφους και η επόμενη παρτίδα θα παραχθεί με περισσότερα σχόλια από τον στρατό.
Αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι η προσπάθεια της Ρωσίας να μειώσει την εξάρτησή της από δυτικά ηλεκτρονικά που εισάγονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα οποία πηγαίνουν σε πολλά από τα αεροδιαστημικά προϊόντα της και έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολο να αγοραστούν μετά τις κυρώσεις. Η ρωσική βιομηχανία ήταν παραδοσιακά αδύναμη στην κατασκευή ηλεκτρονικών, μητρικών και υλικού υπολογιστών.
Όπως το Privet-82, έτσι και το Ghoul ήταν μια αυτοχρηματοδοτούμενη προσπάθεια χωρίς υποστήριξη από την κυβέρνηση ή το Υπουργείο Άμυνας (MoD). Η έκθεση πρόσθεσε ότι ήταν μια προσπάθεια συγχρηματοδοτούμενη από κοινού με εκκλήσεις από κορυφαία ρωσικά κανάλια Telegram.