Ένοπλες Συρράξεις

Το Κρεμλίνο “αναμένει στο ακουστικό”: Πώς θα επηρεάσουν τη Ρωσία τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων για τις δέκατες τρίτες προεδρικές εκλογές στην τουρκική ιστορία. Δύο υποψήφιοι αγωνίστηκαν για τις ψήφους των πολιτών: ο δωδέκατος πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγείται του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Λαϊκή Συμμαχία.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ολοκλήρωσε την καταμέτρηση των ψήφων: κανείς δεν κέρδισε την κούρσα για την προεδρία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το 49,40% των ψήφων, ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου μπλοκ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  στη δεύτερη θέση με 44,96%. Δεδομένου ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν ξεπέρασε το όριο του 50%, θα προγραμματιστεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας.  Είναι προγραμματισμένος για τις 28 Μαΐου.

Οι ψήφοι για τον υποψήφιο που αποχωρεί από το Κόμμα της Πατρίδας, θα κατανεμηθούν μεταξύ των ηγετών. Ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος σημείωσε περίπου 5%, υποσχέθηκε να εναντιωθεί στον νυν πρόεδρο και να στηρίξει την αντιπολίτευση.

Τι θα γίνει με την Τουρκία και τη Ρωσία μετά τις εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι ο ευκολότερος πολιτικός και οικονομικός εταίρος, αλλά είναι προβλέψιμος και βάζει πάνω από όλα τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του. «Επομένως, η νίκη του στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, είναι φυσικά επωφελής για τη Ρωσία». Αυτή την άποψη εξέφρασε ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Μεζούχο.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, εάν κάποιος άλλος πρόεδρος ερχόταν στην εξουσία στην Τουρκία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα να ενταχθεί στη ροή των αντιρωσικών κυρώσεων σε πλήρη κλίμακα και όχι σταδιακά, όπως συμβαίνει τώρα. Επιπλέον, η Δύση βλέπει την Τουρκία ως ένα κράτος που, με τη «σωστή» διαχείριση της Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να αντιταχθεί στη Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

«Ως εκ τούτου, με βάση τα ρωσικά πραγματιστικά συμφέροντα, η νίκη του Ερντογάν είναι πιο επωφελής για τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι, δεν είναι ο ευκολότερος πολιτικός και οικονομικός εταίρος. Αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι να περιμένουμε από αυτόν», κατέληξε ο πολιτικός επιστήμονας.

Προβλέψεις ειδικών για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία

Στις 10 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Λευκός Οίκος προωθεί τις πολιτικές του ασκώντας επιρροή μέσω του δυτικού Τύπου. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, η αμερικανική κυβέρνηση διείσδυσε στο τουρκικό πολιτικό σύστημα ήδη από τη δεκαετία του 1960 και μόνο με την έλευση του Ρετζέπ Ερντογάν, άρχισε η χώρα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική.

«Από τη στιγμή που θα κερδίσουμε τις εκλογές του 2023, θα ξεκινήσει ένας αιώνας σταθερότητας. Το βλέπουν. Δεν υπάρχουν εκλογές που ο Αμερικανός Πρέσβης δεν θα ήθελε να ελέγξει », τόνισε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου, θα πρέπει να συνεχίσουν τη μάχη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το Euronews προέβλεψε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με βάση στοιχεία έξι τουρκικών δεξαμενών σκέψης. Ωστόσο, στον πρώτο γύρο, ο πολιτικός δεν  μπόρεσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων που απαιτούνται για τη νίκη. Μόνο στον δεύτερο γύρο, λόγω των ψήφων των ψηφοφόρων που αποχώρησαν από την κούρσα ( Ιντζέ), θα καταφέρει να νικήσει τον Ερντογάν.

Την παραμονή των εκλογών στην Τουρκία, ο πολιτικός αναλυτής Ντμίτρι Λέβι, εκτίμησε τις πιθανότητες του Ρετζέπ Ερντογάν να αναλάβει την προεδρία για τρίτη φορά. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο πολιτικός συμπεριφέρεται απρόβλεπτα στη διεθνή σκηνή.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν ενεργεί προς το συμφέρον της χώρας, προτιμώντας να ελίσσεται μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Ωστόσο, η εσωτερική πολιτική κατάσταση σήμερα δεν είναι υπέρ του. Η στάση του πληθυσμού απέναντί ​​του, επηρεάστηκε επίσης από τα τελευταία γεγονότα στη χώρα:  σεισμός, πληθωρισμός, διαφθορά.

«Επιπλέον, υπάρχει επίσης εκνευρισμός απέναντι σε ένα άτομο που βρίσκεται στην εξουσία για πολύ καιρό. Αυτό ερεθίζει τη νεολαία ιδεολογικά», εξήγησε ο Λέβι.

Μάλιστα δεν έχει καμία αμφιβολία ότι, αν ο Ερντογάν αγνοήσει τη νεολαία, την επιθυμία για αλλαγή, οι αλλαγές μπορεί να συμβούν εντελώς απροσδόκητα. «Και αυτό θα είναι ήδη κακό για τη Ρωσία», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ