Οικονομία

Σύνοδος ΔΝΤ: Παγκόσμια αβεβαιότητα από τις πολιτικές Τραμπ – Η Ελλάδα ως θετικό παράδειγμα

Σε προβλέψεις για το …πόσο πιο χάλια μπορεί να πάει η αμερικανική, η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, αναμένεται να επιδοθεί η φετινή εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ανοίγουν σήμερα τις πύλες της στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το newmoney.gr, η μάχη των δασμών Τραμπ μεταφέρεται πλέον στην «έδρα» του αμερικανού Προέδρου και, όπως έχει προαναγγελθεί, οι δύο κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί θα παρουσιάσουν εκεί σήμερα τις αναλύσεις και προβλέψεις τους για τις συνέπειες των αποφάσεών του.

Αλλά πριν καν ανακοινώσουν  πόσο ΑΕΠ χάνουν η αμερικανική και παγκόσμια Οικονομία, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να ακυρώσει ήδη τις προβλέψεις αυτές! Ανέτρεψε ανεξέλεγκτα την κατάσταση, κηρύσσοντας “εμφύλιο πόλεμο” πασχαλιάτικα κατά του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας του, τσαλακώνοντας και όσα ορίζει το Σύνταγμά της  (περί ανεξαρτησίας της FED) βάσει του οποίου πάντως και ο ίδιος κυβερνά, υπογράφοντας ως τώρα μόνος του συνεχώς  προεδρικά διατάγματα κατά των χωρών και των κατοίκων όλου του υπόλοιπου πλανήτη.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς καμιά αμφιβολία, το μεγάλο θέμα των διαπραγματεύσεων μέχρι τις 26 Απριλίου που κλείνουν οι εργασίες της εαρινής Συνόδου -και παγκοσμίως όμως- θα είναι φυσικά  οι αποφάσεις Τραμπ,  η επιστροφή των δασμών και του οικονομικού προστατευτισμού, η κόντρα με Κίνα  – Ευρώπη – Καναδά και οι μεγάλες ανατροπές στις διατλαντικές ισορροπίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κάν’το όπως η Ελλάδα»

Κόντρα στην τρικυμία Τραμπ που σκιάζει τα πάντα, η Ελλάδα αναμένεται να έχει την δική της ιδιαίτερη παρουσία, καθώς κερδίζει διαρκώς μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον (εν είδει “case study”) η συνεχώς θετική επίδοσή της μέσα σε κάθε είδους παγκόσμια κρίση.

Στις «βαλίτσες» τους στην Ουάσιγκτον, οι Έλληνες αξιωματούχοι θα έχουν μαζί τους τα επίσημα στοιχεία  για:

–  δυναμική ανάπτυξη – ανάχωμα του 2024, αλλά και για το 2025

–  τα υπερπλεονάσματα – έκπληξη του 2024 (ίσως και συνολικό γενικό πλεόνασμα του Προϋπολογισμού εκτός από πρωτογενές) τα οποία ανακοινώνονται σήμερα επισήμως από την ΕΛΣΤΑΤ και πιθανόν να υπερβαίνουν έως και 40% ή 50% τις αρχικές προβλέψεις

– τα υπερέσοδα 2 – 2,2 δισ. ευρώ, αποκλειστικά και μόνον από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής  -η οποία σε Συνόδους περασμένων ετών του ΔΝΤ ακουγόταν περίπου σαν το “εθνικό σπορ” της Ελλάδος

– την  ταχύτατη μείωση του δημοσίου χρέους -από τις μεγαλύτερες διεθνώς μεταπολεμικά- αλλά και

–  την (3η συνεχόμενη) νέα αναβάθμιση «εντός επενδυτικής βαθμίδος», μόλις την Μ.Παρασκευή από την Standard and Poor’s.

Στην Ουάσιγκτον το “παρών” θα δώσει ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά,  του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλη Αργυρού, του γενικού διευθυντού του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της χώρας, Δημήτρη Τσάκωνα, στελεχών των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών κλπ.

Και για το θέμα των δασμών όμως, μόλις την περασμένη εβδομάδα πάντως, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, έστειλαν από την Αθήνα το μήνυμα ότι «οι εμπορικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν κερδισμένους», καλώντας μεν τις ΗΠΑ σε συμφωνίες «win-win», αλλά και την ΕΕ σε αναζήτηση. Ενιαίου μετώπου για άνοιγμα σε νέες αγορές και συνεργασίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ