Η Ουκρανία έχει ζητήσει την βοήθεια της Ιαπωνίας για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των ρωσικών drones, τα οποία στοχεύουν πολιτικές δομές.
Σε πρόσφατη συνέντευξη με την γιαπωνέζικη ειδησεογραφική υπηρεσία Kyodo, ο υπουργός άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, απευθύνθηκε άμεσα στο Τόκυο για βοήθεια κατά των ρωσικών επιθετικών drones.
Ο Ρέζνικοφ αιτήθηκε προηγμένο εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε αποτελεσματικά να παρεμβάλει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και κατ' επέκταση να προστατέψει υποδομές από πιθανή καταστροφή.
Ο Ρέζνικοφ ωστόσο δήλωσε πως είναι ενήμερος για τους συνταγματικούς κανονισμούς της ασιατικής χώρας, οι οποίοι την περιορίζουν με την παροχή οπλισμού σε άλλα κράτη.
Ωστόσο, ο Ουκρανός υπουργός σημείωσε πως η Ιαπωνία είναι ένα κράτος πολύ προηγμένο στον ηλεκτρονικό πόλεμο και πως το Κίεβο χρειάζεται άμεσα αυτήν την τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις.
«Εσείς [Ιάπωνες] είστε ένα πολύ, πολύ σύγχρονο κράτος στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου. Το χρειαζόμαστε ζωτικά» τόνισε ο υπουργός.
Προς απάντηση των επαναλαμβανόμενων ρωσικών πυρηνικών απειλών, ο Ουκρανός υπουργός άμυνας εξέφρασε την γνώμη του πως το Κρεμλίνο «μπλοφάρει», σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Ρέζνικοφ αποκάλυψε επίσης πως η χώρα ενεργά προετοιμάζει μία σημαντική αντεπίθεση έναντι της Ρωσίας. Πρόσθεσε πως η Ουκρανία ετοιμάζει ένα σημαντικό σχέδιο για την ανακατάληψη ή απελευθέρωση όλων των χαμένων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Λουγκάνσκ, του Ντονιέτσκ και άλλων περιοχών.
Ο Ουκρανός επίσημος κράτησε μυστικές τις ακριβείς λεπτομέρειες της προγραμματισμένης επιχείρησης μεγάλης κλίμακας, για αυτό και δεν αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα, την τοποθεσία, την κατεύθυνση ή τις συνθήκες κατά τις οποίες θα ξεκινήσει η ουκρανική επίθεση.
Σύντομα Συνάντηση των G7
Εν όψει της συνάντησης της Ομάδας των Επτά (G7), η οποία είναι προγραμματισμένη μεταξύ 19 και 21 Μαΐου στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας, ο Ρέζνικοφ εξέφρασε την ελπίδα του πως η ομάδα χωρών θα συζητήσει την απάντησή της στην ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα σημείωσε την πιθανότητα επιβολής οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων και την διεξαγωγή διεθνούς δικαστηρίου κατά των ανθρώπων του Κρεμλίνου που είναι υπεύθυνοι για αναφερόμενα εγκλήματα πολέμου στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.
Τέλος, πρόσθεσε πως είναι «πολύ σημαντικό» για την Ουκρανία να διαβεβαιωθεί πως οι χώρες σε αυτήν την «επιφανή ομάδα» θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο χωρίς δισταγμό.