Καθώς τα drones καμικάζι γίνονται ολοένα και πιο καθοριστικά στη σύγχρονη μάχη, το Ιράν αποκάλυψε ένα άλλο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μονής κατεύθυνσης (UAV) με την ονομασία «Meraj-532», για τις χερσαίες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC).
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Έρευνας και Αυτάρκειας Τζιχάντ της χερσαίας δύναμης του IRGC, Αλί Κουχεστανί, δήλωσε ότι το drone μπορεί να πετάξει έως και 12.000 πόδια για τρεις ώρες μετά την απογείωση από ένα όχημα και έχει εξαιρετική ακρίβεια, χάρη στα 50 κιλά της κεφαλής του.
Από τότε που παρουσιάστηκε το drone στις αρχές του μήνα, υπάρχουν εικασίες ότι αυτά τα drones καμικάζι μπορεί να μεταφερθούν στη Ρωσία. Ωστόσο, αυτές οι αναφορές δεν επιβεβαιώθηκαν από το Ιράν ή τη Ρωσία.
Το Ιράν φέρεται να εξόπλισε τη Ρωσία με τις σειρές drones καμικάζι Shahed-131 και Shahed-136 εναντίον της Ουκρανίας.
Υπήρχαν αναφορές ότι, η Τεχεράνη τροποποίησε ειδικά την κεφαλή που χρησιμοποιούσε σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη Ρωσία, για να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά κατά την πρόσκρουση. Η Μόσχα έχει αναπτύξει εκτενώς αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την εξάλειψη πολιτικών στόχων, όπως η ενεργειακή υποδομή εντός του Κιέβου.
Με τη Ρωσία να αναμένεται να ξεκινήσει μια πιθανή εαρινή επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, αυτές οι εικασίες οδήγησαν τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να αναλύσουν την ικανότητα του Meraj-532.
Ο έφεδρος συνταγματάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ρόμαν Σβιτάν, εξήγησε πώς το Meraj-532 διαφέρει από το Shahed και πόσο επικίνδυνο είναι για τους Ουκρανούς.
Ανέφερε ότι ένα Meraj-532 είναι φθηνότερο και σχετικά κατώτερο από τα ιρανικά drones καμικάζι της γραμμής Shahed, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τα ρωσικά στρατεύματα για να χτυπήσουν την Ουκρανία.
Τόνισε ότι, η εμβέλεια πτήσης του νέου drone είναι μικρότερη, αλλά η ισχύς της κεφαλής είναι σχεδόν ίδια με το Shahed.
Το Shahed αναφέρεται ως «ιπτάμενο μοτοποδήλατο» από τον ουκρανικό στρατό, λόγω του δυνατού θορύβου που κάνει ο βενζινοκινητήρας του. Το drone Meraj-532, όπως επισήμανε ο Σβιτάν, πετά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά είναι πιο ανιχνεύσιμο από τα ραντάρ, χάρη στα φτερά που μοιάζουν με αυτά ενός αεροσκάφους και επεκτείνουν την περιοχή αποτελεσματικής διασποράς.
Τόνισε επίσης πώς τα UAV Meraj-532 είναι χειρότερα από το Shahed σε απόδοση και πιο ορατά στα ραντάρ, καθιστώντας ευκολότερη την κατάρριψή τους, αλλά μια μαζική εκτόξευση θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό δεδομένου ότι η Ρωσία καταφεύγει συχνά στην εκτόξευση ενός σμήνος drones στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός, πραγματοποιεί επιτυχώς επιθέσεις με σμήνη χρησιμοποιώντας αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ουκρανικών θέσεων μέχρι το Κίεβο, βαθιά πίσω από τις γραμμές του ουκρανικού μετώπου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι, το Meraj-532 θα παρασχεθεί στη Ρωσία. Νωρίτερα, υπήρχαν φήμες ότι το Ιράν θα προμήθευε τα drones Arash-2 στη Ρωσία μετά την επιτυχία που κατέγραψαν τα drones καμικάζι Shahed-136. Καμία τέτοια αναφορά δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.
Το ρωσικό Su-35 έφτασε στο Ιράν;
Στις 18 Απριλίου, ένα βίντεο που υποτίθεται ότι απεικονίζει ένα μαχητικό Sukhoi να προσγειώνεται στην αεροπορική βάση Mehrabad στην Τεχεράνη, εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν νωρίτερα αναφέρει ότι, τρία αεροσκάφη Su-35 επρόκειτο να φτάσουν και επρόκειτο να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF).
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι τα αεριωθούμενα αεροσκάφη, φαίνεται να έχουν ρωσικά σημάδια και στερούνται κάποια χαρακτηριστικά Su-35, όπως μια θερμική ασπίδα στους σταθεροποιητές, αν και οι φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης καθιστούν αδύνατη την εξαγωγή οποιασδήποτε σταθερής κρίσης.
Τον περασμένο μήνα, ο ιρανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός IRIB ανέφερε ότι, η Ρωσία και το Ιράν, συμφώνησαν να αγοράσουν μαχητικά αεροσκάφη Su-35 «Flanker-E» για την Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF). Επικαλούμενη τον μόνιμο αντιπρόσωπο του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, η έκθεση ανέφερε ότι η σύμβαση είχε οριστικοποιηθεί.
Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Αρχηγός της IRIAF, Πτέραρχος Χαμίντ Βαχεντί δήλωσε σε δημόσια ανακοίνωση ότι, η χώρα του ενδιαφέρεται ειδικά για τα ρωσικά μαχητικά «4++ γενιάς», με ενδείξεις ότι ο τύπος είναι Su-35. Αρκετές σειρές αναφορών δημοσιεύθηκαν μετά την ανακοίνωση για να επιβεβαιωθεί η εξέλιξη.
Τελικά, τον Δεκέμβριο, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι, η Ρωσία εκπαίδευσε Ιρανούς πιλότους στο Su-35 το 2022. Εκείνη την εποχή, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αυτή η εκπαίδευση και η μεταφορά αυτών των πολεμικών αεροσκαφών, συνδέονταν με τη συνεπή υποστήριξη του Ιράν στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.