Η Γαλλία είναι αδιαμφισβήτητα ηγέτιδα στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πυρηνική δύναμη ταυτόχρονα, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και κύρος στις ενέργειές του Προέδρου της Μακρόν στην Διεθνή πολιτική σκηνή.
Πρόσφατα ο Πρόεδρος Μακρόν επεχείρησε να πείσει τον Πούτιν, προκειμένου να διασφαλίσει ρόλο μεσολαβητή για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανεπιτυχώς όπως θα δούμε.
Η Μόσχα αρνείται την μεσολάβηση της Γαλλίας για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
"Το Παρίσι δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, καθώς εμπλέκεται έμμεσα στη σύγκρουση από την πλευρά της Ουκρανίας", δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, στο TASS.
"Τώρα, το Παρίσι δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει το ρόλο του διαμεσολαβητή, επειδή το Παρίσι έχει πάρει το μέρος με ένα από τα μέρη της σύγκρουσης. Επιπλέον, το Παρίσι εμπλέκεται σε αυτή τη σύγκρουση από την πλευρά της Ουκρανίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα", είπε, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να φανταστούμε μεσολαβητικές προσπάθειες».
Σε μια άτυπη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron που επισκέπτεται το Guangzhou της Κίνας νωρίτερα, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είπε ότι το Πεκίνο χαιρέτισε τις προτάσεις του Παρισιού για την πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και είναι έτοιμο να τις υποστηρίξει. Ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε τα μέρη της σύγκρουσης να αναλάβουν την ευθύνη και να συναντηθούν μεταξύ τους στα μισά του δρόμου για να δημιουργήσουν συνθήκες για πολιτική διευθέτηση.
Ο Μακρόν θέλει η ΕΕ να γίνει η τρίτη υπεδύναμη
Παράλληλα ο Μακρόν φέρεται ότι υποστήρίζει, πως η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ σε εξοπλισμούς και ενέργεια, εκφράζοντας το όνειρό του να καταστήσει την ΕΕ τρίτη υπερδύναμη.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η εμπλοκή σε μια πιθανή σύγκρουση στην ένταση Κίνας-Ταϊβάν.
Κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Μακρόν παραχώρησε συνέντευξη στο Politico και στο γαλλικό Les Echos σχετικά με την επίσκεψή του.
Σύμφωνα με τα νέα του Politico, ο Μακρόν έθιξε το θέμα της «στρατηγικής αυτονομίας», προκειμένου υπό την Γαλλία η Ευρώπη να γίνει «τρίτη υπερδύναμη» και είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ.
Επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει αυξήσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ σε όπλα και ενέργεια, ο Μακρόν τόνισε ότι η αμυντική βιομηχανία της ίδιας της ηπείρου πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση της.
Υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από «την ασυλία του δολαρίου ΗΠΑ», ο Μακρόν είπε:
«Εάν η ένταση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων κλιμακωθεί, δεν θα έχουμε το χρόνο και τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και θα είμαστε υπό εντολή ».
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ΕΕ είναι να εμπλακεί στην κρίση άλλου
Επισημαίνοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη θα ήταν να εμπλακεί σε κρίσεις που θα εμπόδιζαν την ήπειρο να οικοδομήσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ο Μακρόν είπε:
«Θα ήταν παράδοξο αν αρχίζαμε να παρακολουθούμε την αμερικανική πολιτική με ένα είδος αντανακλαστικού πανικού. Το ερώτημα που τίθεται σε εμάς τους Ευρωπαίους είναι: «Θα μας βοηθήσει να θίξουμε γρήγορα το ζήτημα της Ταϊβάν;»
Για εμάς τους Ευρωπαίους, θα ήταν ότι χειρότερο να ακολουθήσουμε κάποιον σε αυτό το θέμα και να να ενεργούμε σύμφωνα με τον ρυθμό των ΗΠΑ ή της υπερβολικής αντίδρασης της Κίνας».
Επισημαίνοντας την αναγκαιότητα αυτού για να πάρει η Ευρώπη τη θέση της στην ιστορία, ο Μακρόν δήλωσε ότι θα πρέπει να αποφύγει να εμπλακεί σε μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.
Τονίζοντας ότι ο Σι Τζινπίνγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ενστερνίζονται με ενθουσιασμό την έννοια του Μακρόν για στρατηγική αυτονομία και οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρονται συνεχώς σε αυτήν στις σχέσεις τους με τις ευρωπαϊκές χώρες, η έκθεση του Politico αναφέρει:
«Οι ηγέτες των κομμάτων και οι Κινέζοι θεωρητικοί πιστεύουν ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή και η Κίνα βρίσκεται σε άνοδο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αποδυνάμωση των διατλαντικών σχέσεων θα επιταχύνει αυτή την τάση».
Οι συζητήσεις Γαλλίας-Κίνας
Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι ο Μακρόν συζήτησε το ζήτημα της Ταϊβάν με τον Σι «εντατικά» και υιοθέτησε μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση από τους δύο ηγέτες, των ΗΠΑ και ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συνόδευσε τον Γάλλο Πρόεδρο σε μέρος της επίσκεψής του, είπε στον Σι κατά τη συνάντηση στο Πεκίνο: «Η σταθερότητα στην Ταϊβάν έχει μεγάλη σημασία. Η απειλή χρήσης βίας για την αλλαγή του status quo είναι απαράδεκτη». «Όποιος σκέφτεται να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο μέσω της Ταϊβάν, αυταπατάται», φέρεται ότι απάντησε.
Στις ειδήσεις, ο Μακρόν, ο οποίος φέρεται να συμφωνεί με τον Σι σε αυτό το θέμα, είπε: «Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ακόμη να λύσουν την κρίση στην Ουκρανία.
Σχετικά με την Ταϊβάν είπε "Προσέξτε αν κάνετε κάποιο λάθος, θα είμαστε εκεί." θα ήταν πιστευτό;
Στην έκθεση, η οποία ανέφερε ότι ο Μακρόν είχε μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον Σι, η οποία διήρκεσε για περισσότερες από 4 ώρες χωρίς τη φον ντερ Λάιεν, τονίστηκε ότι ο τόνος του Γάλλου Προέδρου μιλούσε με «χαμηλότερο και πιο συμβιβαστικό τόνο», σε αντίθεση με τότε που ήταν με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με δημοσιογράφους.
Στις ειδήσεις υπογραμμίστηκε ότι ο Μακρόν, ο οποίος μιλούσε συνεχώς για τη στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρώπης, παρέλειψε ως θέμα να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη από τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, η οποία εγγυάται την ασφάλεια στην ήπειρο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συνάγονται τα ακόλουθα:
1. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που σηματοδοτεί η απόρριψη της διαμεσολαβητικής προσπάθειας Μακρόν από τον Πούτιν, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ο Ρώσος Πρόεδρος την συμμετοχή της Γαλλίας στον πόλεμο παρά το πλευρό της Ουκρανίας.
Με τον τρόπο αυτό επιπλέον, η Μόσχα στέλνει μήνυμα αδιαλλαξίας και απόρριψης απόπειρας διαμεσολάβησης για τερματισμό του πολέμου σε οποιονδήποτε συνδράμει στρατιωτικά το Κίεβο.
2. Η προσπάθεια αυτονόμησης της ΕΕ από τον Μακρόν στην παρούσα φάση έναντι των ΗΠΑ, δεν συγκεντρώνει πιθανότητες πραγματοποίησης, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία ουσιαστικά "ανέστησε" το ΝΑΤΟ, πηγαίνοντας πίσω την δημιουργία του Ευρωστρατού, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και όχι ανεξάρτητα από αυτό εφεξής.