Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ διεισδύουν στα Βαλκάνια-Η Σερβία επιτρέπει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της-Τι είναι η άσκηση του ΝΑΤΟ “Platinum Wolf”

Ο υπουργός Εξωτερικών την περίοδο του πολέμου του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, ήταν λάβρος κατά της Συμμαχίας (με αφορμή την επέτειο του πολέμου το 1999), «η επίθεση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχε στόχο να αποκτήσει το ΝΑΤΟ μια μόνιμη βάση στα Βαλκάνια προκειμένου να εφαρμόσει τη στρατηγική επέκτασης προς τα ανατολικά», είπε.

Μετά την επίθεση κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την ίδρυση της στρατιωτικής βάσης Bondsteel, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δημιούργησαν τρεις στρατιωτικές βάσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία, καθώς και στις δημοκρατίες της Βαλτικής.

Ο ίδιος τόνισε ότι «οι στόχοι της επίθεσης συνεχίζονται μέχρι σήμερα και αντικατοπτρίζονται στις ριζοσπαστικές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, να εγκαταλείψει η Σερβία το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια και να δεχθεί το τελεσίγραφο ως συμφωνία».

Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε στην τηλεόραση B92 ότι, η άσκηση «Platinum Wolf» θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφέρεται ότι, πρόκειται για τις μεγαλύτερες ασκήσεις στο έδαφος της βαλκανικής δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει έγκριση από την κυβέρνηση.

Επισημαίνουμε ότι, το Βελιγράδι τον Φεβρουάριο του 2022 απαγόρευσε οποιαδήποτε στρατιωτική άσκηση με συμμετοχή ξένων κρατών, κάνοντας αργότερα μια εξαίρεση.

Οι ασκήσεις «Platinum Wolf» πραγματοποιούνται στη βάση κοντά στην πόλη Buyanovac από το 2014, με την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν να είναι το 2021. Στη συνέχεια συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Ελλάδα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η τελευταία, όπως και η Σερβία, είναι μέλος του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη», σε αντίθεση με άλλες χώρες που είναι πλήρως μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο στρατιωτικός αναλυτής, αρχισυντάκτης του περιοδικού Εθνικής Άμυνας Ιγκόρ Κοροστσένκο, σε συνέντευξή του στο PolitExpert, σημείωσε τη διττότητα της τρέχουσας γραμμής του Βελιγραδίου:

«Η σερβική ηγεσία αμφιταλαντεύεται σαν λουλούδι σε τρύπα πάγου. Από τη μια λέει φιλικά λόγια για τη Ρωσία και από την άλλη ότι πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα εξαρτάται από τη δυτική θέση, επομένως αυτή η κατάσταση έχει διαμορφωθεί».

Προκειμένου η Σερβία να επιλέξει ξεκάθαρα τη γεωπολιτική της κατεύθυνση, πιστεύει ότι, η Ρωσία χρειάζεται σημαντική επιτυχία στην «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Δυστυχώς, το Βελιγράδι θα λάβει μια διφορούμενη θέση προς το παρόν. Αυτό θα περιλαμβάνει την επιθυμία να συμπλεύσει μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες », ανέφερε.

Υπενθύμισε επίσης ότι, η ίδια η Σερβία ήταν θύμα της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών και σήμερα γίνονται τέτοιες μεταμορφώσεις. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι, υπήρχε μια μεγάλη ενωμένη ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, ακολουθούμενη από τον κατακερματισμό και την περαιτέρω διάσπασή της. «Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αναγκάσουν το Βελιγράδι να ενεργήσει στον απόηχο των συμφερόντων της Ουάσιγκτον», είπε.

«Τώρα βλέπουμε μια μαδημένη Σερβία που δεν μπορεί να αμυνθεί. Αυτή είναι η μοίρα που προετοιμάζει η Δύση και για τη Ρωσία», επισημαίνοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του NWO θα αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, ενώ εξήγησε πώς η Ουκρανία έπεσε στην παγίδα του ΝΑΤΟ για το πότε θα μπει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Απριλίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι, η Βορειοατλαντική Συμμαχία παραδέχεται ότι δεν είναι σε θέση να αποδεχθεί την ουκρανική αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Αντρέι Σιμπίκα, αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, είπε ότι το Κίεβο σκοπεύει να επιτύχει τουλάχιστον ορισμένες εγγυήσεις στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και όχι απλώς να λάβει μια κενή δήλωση για μια πολιτική ανοιχτών θυρών.

Η Ουκρανία υπέβαλε την αίτησή της για ταχεία είσοδο τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκε στην πολιτική των ανοιχτών θυρών, αλλά επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι είναι απαραίτητη η συναίνεση όλων των μελών του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα παράσχει κάθε είδους βοήθεια στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...