Το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού Στρατού εκτίμησε τη σημερινή ανάγκη για δυνάμεις πυροβολικού σε περίπου 2.000 πυροβόλα όπλα, υπό την προϋπόθεση ότι, θα αστοχήσουν ή θα καταστραφούν κατά τη διάρκεια της εντατικής χρήσης και θα απαιτήσουν αναβάθμιση.
«Σε αυτήν την κατάσταση, οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπορούν να επιτρέψουν τέτοια πολυτέλεια, όπως η πλήρης αντικατάσταση των συστημάτων της σοβιετικής εποχής, καθώς χρειάζονται χρήματα και χρόνο για την αγορά νέου πυροβολικού, ενώ τα όπλα χρειάζονται για να πυροβολήσουν "αυτή τη στιγμή", για να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.
Πολύ περισσότερο ο λόγος είναι ότι, η Ουκρανία έχει στην πραγματικότητα ό,τι χρειάζεται για να εκσυγχρονίσει τα σοβιετικά όπλα, ώστε να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα συστήματα που παρέχουν οι εταίροι του ΝΑΤΟ.
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου, Serhii Baranov, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ανέφερε ότι, «το έργο προς αυτή την κατεύθυνση της αναβάθμισης συνεχίζεται και γίνεται με ερευνητικά και κατασκευαστικά έργα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».
Πράγματι, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το πώς η Ουκρανία μπορεί να αναβαθμίσει το σύνολο του πυροβολικού της μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία ή ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτού. Το πιο πολλά υποσχόμενο, είναι να μετασχηματιστούν τα συλλαμβανόμενα Msta-S SPG σε πλατφόρμες για τη μεταφορά όπλων των 155 χλστ.
«Ειδικά από τη στιγμή που οι Ρώσοι κατασκεύασαν αυτό το αυτοκινούμενο σύστημα, έτσι ώστε το τυπικό πυροβόλο όπλο των 152 mm μπορεί να αποσπαστεί για το 155 mm», αναφέρει το ξένο μέσο.
Οι Ουκρανικές δυνάμεις αποφαίνονται ότι είναι αναποτελεσματικό και άτοπο, να μιλούν μόνο για εκσυγχρονισμό του ουκρανικού πυροβολικού, όταν λάβουν υπόψη ότι το πυροβολικό της Ουκρανίας ξοδεύει μόνο περίπου 3.600 βλήματα όλων των διαμετρημάτων την ημέρα, ενώ θα έπρεπε να εκτοξεύσει τουλάχιστον 11.800 βλήματα με τα διαθέσιμα όπλα και αυτό θα επιτευχθεί με την αύξηση του αριθμού των όπλων σε υπηρεσία.
Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν και οι ΗΠΑ καθώς το Αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), δημοσίευσε ένα σχόλιο επιμένοντας ότι ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο, πρέπει να αρχίσουν να προμηθεύουν στην Ουκρανία οβίδες M198 διαμετρήματος 155 mm.
Το σημείο που εξέφρασαν οι αναλυτές ήταν το εξής: ακόμα κι αν ο αριθμός των τεμαχίων πυροβολικού που παρέχονται στην Ουκρανία από δυτικούς εταίρους και καταλήφθηκαν ως τρόπαια φαίνεται μεγάλος στα χαρτιά, είναι ακόμα πολύ λίγος για να αντιταχθεί κανείς αποτελεσματικά στον ρωσικό στρατό. «Ειδικά αν κοιτάξουμε πίσω στα πρότυπα του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρουν.
Η χωρητικότητα για τη μεταφορά των οβίδων M777, M109 και L118 έχει σχεδόν εξαντληθεί. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα 300 έως 600 οβίδες M198 που φυλάσσονται στις ΗΠΑ, τα τελευταία τέθηκαν σε εφεδρεία μόλις το 2006. Το σημείο εκκίνησης θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον η επισκευή 100 όπλων, που θα απαιτούσαν έως και ένα χρόνο και 60 εκατομμύρια δολάρια. Προτρέπεται μάλιστα να ξεκινήσει η διαδικασία «αυτή τη στιγμή», έτσι ώστε η παράδοση των επισκευασμένων οβιδοβόλων να είναι έγκαιρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Ιρανικά πυρομαχικά στον Ουκρανικό στρατό
Αποκαλύπτεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, έλαβαν μια παρτίδα οβίδων 122 χιλιοστών υψηλής εκρηκτικής ύλης OF-462 για οβίδες D-30, που κατασκευάζονταν στο Ιράν. Ο χρόνος καθώς και οι πιθανές ποσότητες βλημάτων ιρανικής κατασκευής, δεν αποκαλύπτονται.
Μια πιθανή εκδοχή είναι ότι αυτά τα ιρανικά βλήματα D-30, ήταν παρόντα μεταξύ των λαθραίων όπλων που προορίζονταν για τους Χούτι της Υεμένης, που αναχαιτίστηκαν από το Ναυτικό των ΗΠΑ στα ύδατα του Περσικού Κόλπου. Δεδομένου ότι τέτοια όπλα έγιναν, στην πραγματικότητα, «πλεονάζουσα στρατιωτική περιουσία», μάλλον γρήγορα και κρυφά «μετανάστευσαν» εκεί όπου χρειάζονταν για τον αγώνα. Δηλαδή στα χέρια πυροβολικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Τώρα έχουμε ένα άλλο παράδειγμα «προμήθειας» από το Ιράν: Έτσι, ένα άλλο Ιρανικό πυρομαχικό βρίσκεται στα χέρια των στρατιωτικών της Ουκρανίας, και αυτό είναι ο πύραυλος ελικοπτέρων S-8OF HE-FRAG 80 χιλιοστών, επίσης γνωστό ως Fadak 2.
Οι πύραυλοι εθεάθησαν μαζί με το «αφγανικό» ελικόπτερο Mi-17V-5, το οποίο προμήθευσαν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ ως μέρος της αμυντικής βοήθειας. Επιπλέον, τα ίδια τα πυρομαχικά είναι νέα: κατασκευάστηκαν το 2022.
Όσο για τις προδιαγραφές των πυραύλων: αυτά τα πυρομαχικά έχουν μάζα 11,4 κιλά, εκ των οποίων τα 3,8 κιλά είναι η κεφαλή. Το εύρος στόχου είναι 1.300-4.000 m. Προορίζεται για την καταστροφή ανθρώπινου δυναμικού και ελαφρά τεθωρακισμένων εχθρικών οχημάτων.