Πολιτική

Δεν έχουν τέλος οι επεμβάσεις της ΝΔ για αυξήσεις σε όλους τους ενστόλους - Η κυβέρνηση παραπέμπει στις εξαγγελίες της ΔΕΘ (βίντεο)

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι τοποθετήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που ζητούν να ισχύσουν και για τους υπόλοιπους ένστολους οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Νίκο Δένδια.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση «δείχνει» προς τη ΔΕΘ με τον υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, να δηλώνει σήμερα ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια». Όπως διευκρινίζεται από κυβερνητικές πηγές, τόσο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και όλοι οι ένστολοι, θα λάβουν την 1η Απριλίου την αύξηση των 30 ευρώ και την 1η Ιουλίου την αύξηση των 100 ευρώ από το επίδομα επικινδυνότητας. Η νέα αύξηση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτως ή άλλως, προγραμματίζεται για το τέλος του έτους, συνεπώς πιο λεπτομερείς ανακοινώσεις για τα υπόλοιπα μισθολόγια θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ.

«Ανάλογη πολιτική» με αυτή για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «επιτάσσεται για τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος» ανέφερε σε σημερινή του ανάρτηση ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Το αίτημα από τη στιγμή που υπάρχει ενιαίο μισθολόγιο είναι εύλογο» επέμεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» συναδέλφων του είπε «αυτή είναι η δουλειά μας». Ειδικά, δε, για τους δύο υπουργούς που τοποθετήθηκαν (Κικίλιας-Γεωργιάδης) είπε ότι «δεν είναι σύνηθες αλλά και οι δύο τους είναι βουλευτές».

Στο πλαίσιο αυτό έκρινε ότι «ορθώς» θα κατατεθεί ερώτηση από βουλευτές της ΝΔ για το θέμα όπως «ορθώς» έγινε η ερώτηση για επιθετικές αγορές ακινήτων από Τούρκους στη Θράκη.

«Προφανώς στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά είμαστε και βουλευτές. Προφανώς και ο βουλευτής θα επιλέξει την ένταση και το ύφος για να μην προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος ζήτησε το ζήτημα αυτό «να μην γίνει θέμα εσωστρέφειας».

Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα ο βουλευτής Μίμης Χρυσομάλλης είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «όλοι θέλουμε να υπάρξουν αυξήσεις, από εκεί και πέρα επειδή η κατάσταση της οικονομίας πηγαίνει καλά νομίζω ότι πρέπει να τα δούμε όλα αυτά. Άμα γίνει μια συγκεκριμένη δουλειά πιστεύω ότι πρέπει και μπορεί να βρεθούν τα δημοσιονομικά. Όλα θα έπρεπε να γίνονται πολύ συντονισμένα από την κεντρική κυβέρνηση και από το επιτελικό κράτος άρα όταν ξέρουμε ότι πάμε σε αυξήσεις Ενόπλων Δυνάμεων θα έπρεπε να δούμε συνολικά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για όλους τους ενστόλους κι από πριν όλα αυτά να είναι ανακοινωμένα».

Φουρτούνα


Η ενδοκυβερνητική κρίση ανέκυψε ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν καθ' οδόν για το Ισραήλ. Τότε εκλήθη να διαχειριστεί μια κρίση, την οποία πυροδότησε κατά βάση η αναφορά του υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια (ΕΡΤ) ότι θα πρέπει να ανταμειφθούν και οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοί, όπως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός ο κ. Κικίλιας για τους λιμενικούς, ενώ λίγο μετά τον «σιγόνταρε» και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ικανοποιήσει το αίτημα.

Από εκεί και πέρα, η υπόθεση πήρε νέα δυναμική, με 14 βουλευτές της ΝΔ, κυρίως της δεξιότερης πτέρυγας, να παίρνουν σειρά στηρίζοντας το αίτημα (Γ. Πλακιωτάκης, Θ. Πλεύρης, Δ. Μαρκόπουλος, Σ. Πέτσας, Φ. Αραμπατζή, Ν. Μηταράκης, Α. Κατσανιώτης, Φ. Μπαραλιάκος, Θ. Καράογλου, Τ. Δημοσχάκης, Α. Δερμεντζόπουλος, Ζ. Μακρή, Θ. Λεονταρίδης). Σημειωτέον, την αρχή είχε κάνει από το βράδυ του Σαββάτου ο πρώην υπουργός και επίτροπος στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί γραπτή ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς από τον βουλευτή Έβρου και πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Τάσο Δημοσχάκη, μαζί με άλλους βουλευτές.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, η εξέλιξη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν την ημέρα των ανακοινώσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις είχε υπάρξει ένα παρασκηνιακό «μασάζ» κυρίως με τις ενώσεις αστυνομικών με συστάσεις για υπομονή μέχρι τη ΔΕΘ, προκειμένου να μην ακυρωθεί ο αντίκτυπος της εξαγγελίας του κ. Δένδια που ήταν προϊόν μακράς συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η δυσφορία Μητσοτάκη και το «καρφί» για υπουργούς

Οι παρεμβάσεις κυρίως των δύο υπουργών προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, αλλά και ανώτερων κυβερνητικών παραγόντων στην Αθήνα. Εξ ου και λίγο μετά τις 17:00 χθες το απόγευμα, η κυβέρνηση επιχείρησε να διορθώσει τις εντυπώσεις με μια μακροσκελή διαρροή επί του τι έκανε και δεν έκανε.

Σε αυτή περιλαμβανόταν και ένα ευθύ «καρφί» με συγκεκριμένους αποδέκτες. «Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε μόνο εκεί. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, το βράδυ και μετά τη συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Βασίλη Κικίλια, με το τηλεφώνημα να χαρακτηρίζεται μάλλον «δύσκολο». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέβαλε τη σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου θα τον υποδεχόταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμως λόγω της καθυστερημένης του άφιξης χθες από το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ