Πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις «προειδοποιήσεις» του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με τη χρήση πυρηνικών. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τις ρωσικές δυνάμεις να υφίστανται ήττες σε περιοχές που είχαν καταλάβει, το ερωτηματικό είναι πώς ο πλανήτης θα αντιδρούσε μετά από μια τέτοια εξέλιξη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός, καθώς δεν έχουν εντοπίσει στοιχεία πυρηνικής κινητοποίησης. Όμως, ανησυχούν πολύ περισσότερο για το ενδεχόμενο αυτό απ’ ό, τι στην αρχή της σύγκρουσης, και έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν σενάρια για μετά το χτύπημα. Εάν ο Πούτιν σπάσει το «πυρηνικό ταμπού» 77 ετών, πώς θα πρέπει να αντιδράσει ο κόσμος;
Επτά πιθανά σενάρια, που θα μπορούσαν να προκύψουν σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, ανέφερε ξένο μέσο ενημέρωσης.
1.Δυτικοί εμπειρογνώμονες δεν είναι πεπεισμένοι για τη σοβαρότητα του Πούτιν στη χρήση πυρηνικών όπλων, θεωρώντας έτσι ώστε να μην είναι η αρχή σε έναν πυρηνικό πόλεμο που θα μπορούσε να τον ανακάμψει, και ότι αυτό, είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργηθεί διάσπαση εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με το εάν η συμμαχία πρέπει να εμπλακεί σε αυτή τη σύγκρουση ή να αποφύγει μια πυρηνική σύγκρουση με τη Ρωσία, εφόσον η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
2. Ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικές πυρηνικές βόμβες με εκρηκτική ισχύ, που κυμαίνεται από 1,3 κιλοτόνους έως 100 κιλοτόνους, ενώ η ατομική βόμβα που χρησιμοποίησε η Αμερική στην πόλη της Χιροσίμα είχε εκρηκτική ισχύ 15 κιλοτόνων, καθώς οι στρατηγικές πυρηνικές βόμβες έχουν εκρηκτική ισχύ άνω των 1,2 μεγατόνων.
3.Η Ρωσία πιθανώς δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην πρώτη γραμμή, γιατί δεν έχει νόημα να πυροδοτήσει μια πυρηνική σύγκρουση για να ελέγξει μικρές περιοχές (32 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά βόμβα, που σημαίνει τη χρήση πολλών τακτικών βομβών).
Αυτό είναι μικρό κέρδος σε αντάλλαγμα για τους τεράστιους κινδύνους της εισαγωγής πυρηνικών όπλων και πυρηνικών επιπτώσεων ή ο Πούτιν μπορεί να επιλέξει να επιτεθεί σε μια ουκρανική στρατιωτική βάση ή να χτυπήσει ένα αστικό κέντρο και να προκαλέσει τεράστιες απώλειες και ενδεχομένως να σκοτώσει την πολιτική ηγεσία της χώρας.
4.Η Μόσχα θα μπορούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και να αποφύγει μεγάλες απώλειες πυροδοτώντας μια πυρηνική βόμβα πάνω από νερό ή πυροδοτώντας μια πάνω από την Ουκρανία, για να δημιουργήσει έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό που θα κατέστρεφε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
5.Η πιθανότητα και το πώς θα απαντήσει η Δύση στον Πούτιν, εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι ακόμα ασαφή, και οι επιλογές είναι περίπλοκες επειδή η Αμερική, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν να φαίνονται αδύναμοι μπροστά σε μια ρωσική πυρηνική απειλή.
Θέλουν επίσης, να αποφύγουν την πιθανότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία, (η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ), να κλιμακωθεί σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, ευρύτερος και πιο καταστροφικός.
6.Οι ειδικοί λένε ότι εάν το ΝΑΤΟ απαντήσει στη Ρωσία χρησιμοποιώντας το απόθεμα αμερικανικών τακτικών πυρηνικών βομβών του, ίσως αυτό να μην κάνει τον Πούτιν να αποσυρθεί, αλλά μάλλον να αναπτυχθεί το θέμα για τη χρήση στρατηγικών πυρηνικών όπλων και από τις δύο πλευρές.
7. Σε περίπτωση που ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ απορρίψουν την πυρηνική απάντηση στη Ρωσία, αυτό θα κάνει τη Δύση να άρει τους περιορισμούς εξοπλισμού στην Ουκρανία και να της παράσχει αμυντικά όπλα και θανατηφόρα επιθετικά όπλα, για να επιτεθεί στο ρωσικό εσωτερικό, και η Αμερική μπορεί να στείλει πλέον σύγχρονα μαχητικά και αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα (Patriot και Thaad) και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις για να χτυπήσουν βαθιά στη Ρωσία.
Ωστόσο, ακόμη και μια συμβατική στρατιωτική απάντηση, θα οδηγούσε σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, και επομένως ενέχει τον κίνδυνο του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον Αρμαγεδδώνα να είναι ακόμη ένα σενάριο για τον δρόμο της καταστροφής.