Οι Ουκρανοί που δεν θέλουν να λάβουν μέρος στις ένοπλες συρράξεις πρέπει να κρυφτούν κάπως από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος στρατολογεί ασταμάτητα όσους πληρούν τις προϋποθέσεις (ηλικία κλπ) για μάχη. Έχουμε δει ουκ ολίγες φορές βίντεο στα οποία φαίνονται ουκρανικές αρχές να παίρνουν με την βία νεαρούς άντρες για εκπαίδευση και αποστολή στο μέτωπο.
Οι στρατιωτικοί πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα, ενώ εδώ και καιρό είναι αδύνατο να εγκαταλείψουν την χώρα όσοι θεωρούνται από το κράτος ικανοί να πολεμήσουν για την χώρα. Επίσης, ο μέσος Ουκρανός πολίτης δεν μπορεί οικονομικά να αντέξει μία τέτοια μετακίνηση στο εξωτερικό.
Έτσι, σήμερα οι Ουκρανοί πολίτες που θέλουν να αποφύγουν την στρατολόγηση έχουν σκεφτεί διάφορους "δημιουργικούς" τρόπους να την γλιτώνουν. Για να δούμε κάποιους από αυτούς.
Κάνουν τα Πάντα για να μην Πολεμήσουν
Στις 8 Μαρτίου, η μυστική υπηρεσία της Ουκρανίας έκλεισε 26 κανάλια στο Telegram που βοηθούσαν Ουκρανούς να αποφύγουν την στρατολόγηση. Αυτές οι πηγές ανέφεραν που λάμβαναν χώρα οι περιπολίες των στρατιωτικών, έτσι ώστε οι άντρες να τις αποφεύγουν για να μην τους πιάσουν.
Πάντως αναφορές από την χώρα προτείνουν πως εάν ένας άντρας λάβει την εντολή επιστράτευσης στο χέρι, καλύτερα για αυτόν να συμμορφωθεί και να ακολουθήσει τους στρατιωτικούς, παρά να αντισταθεί.
Ένας από τους τρόπους τους οποίους χρησιμοποιούν Ουκρανοί για να αποφύγουν την στρατολόγηση είναι η εμπλοκή δικηγόρων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες οδηγεί συνήθως σε δικαστήρια (σε κάποιες περιπτώσεις εννοείται), τα οποία λέγεται πως είναι ήδη γεμάτα από σημαντικότερες υποθέσεις.
Ένας άλλος τρόπος που παρατηρείται συχνά από Ουκρανούς που δεν θέλουν να σταλθούν στο μέτωπο είναι ο γάμος με μία ανάπηρη γυναίκα. Σύμφωνα με το Άρθρο 23 του νόμου της Ουκρανίας τέτοιοι άντρες εξαιρούνται από την στρατολόγηση. Έτσι "ξεφεύγουν" και όσοι έχουν γιαγιά με αναπηρία ή είναι παντρεμένοι με μητέρα πολλών παιδιών (τρία ή περισσότερα). Αυτή είναι μία μέθοδος που χρησιμοποίησαν πολύ πλούσιοι Ουκρανοί, με διαδικτυακούς ιστότοπους της χώρας να είναι γεμάτοι διαφημίσεις για ψεύτικους γάμους με γυναίκες με αναπηρία.
Σε άλλες επιλογές, κάποιοι Ουκρανοί πληρώνουν 1 με 2 χιλιάρικα για να αναλάβουν πόστα στα κέντρα πόλεων της χώρας. Αυτά αφορούν είτε τεχνικές εργασίες (π.χ. χειριστής κλαρκ) είτε υπεύθυνος ασφάλειας σε μεγάλα κτήρια κλπ.
Μία φωτογραφία που βλέπετε κάτω βέβαια δείχνει το διαφημιστικό ενός γιατρού, ο οποίος σπάει άκρα με αναισθησία για να αποφύγουν άντρες την στρατολόγηση για τους επόμενους μήνες. Ο ίδιος εγγυάται μάλιστα "την καλύτερα τιμή".
Βέβαια πολλοί έκαναν και κάτι πιο πρόχειρο, δηλαδή αγόρασαν επιδέσμους ή νάρθηκες και άπλα το "έπαιξαν" τραυματισμένοι.
Αλλαγή Φύλου...
Τέλος, ένας από τους πιο "εξωτικούς" τρόπους να αποφύγουν Ουκρανοί την στρατολόγηση είναι η αλλαγή φύλου. Πιο συγκεκριμένα, ένας Ουκρανός άντρας μπορεί να ανακοινώσει πως θεωρεί τον εαυτό του γυναίκα. Αν και οι γυναίκες μπορούν να στρατολογηθούν κανονικά, οι τρανς όχι (στην Ουκρανία).
Και επειδή η Ουκρανία είναι "μέρος της Ευρώπης", οφείλει να σεβαστεί αυτές τις προσπάθειες. Κάποιοι θα έλεγαν "τα ήθελαν και τα 'παθαν", ωστόσο κάποιες ουκρανικές αρχές δεν φαίνονται τόσο "υποστηρικτικές" και δεν υπάκουσαν τον νόμο αυτό. Παράδειγμα είναι ο παρακάτω Αμερικανός τρανς.
Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε τον Αμερικανό τρανς Sarah Ashton-Cirillo, ο οποίος κατέληξε στο Μπαχμούτ στον πλευρό των Ουκρανών. Ο ίδιος έφτασε στην Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023 για να εμπνεύσει Ουκρανούς μαχητές να αλλάξουν το φύλο τους. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου ήταν ήδη τραυματισμένος και έφυγε για την πατρίδα του.