Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Καταστρέφουν τα πάντα “στο διάβα τους”: Τα Su-34 και Su-57 έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τους νέους προηγμένους πυραύλους GROM

Ρωσικά μαχητικά άρχισαν να χρησιμοποιούν τον νέο πύραυλο αιωρούμενου GROM-32. Αυτό είναι ξεκάθαρο από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφικών στοιχείων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, τα νέα πυρομαχικά έχουν σχεδιαστεί για να οπλίζουν όλους τους τύπους αεροσκαφών.

Αυτό περιλαμβάνει όλα τα μαχητικά Sukhoi και Mikoyan, τα μαχητικά-βομβαρδιστικά όπως το Su-34 , καθώς και το ρωσικό μαχητικό stealth Su-57 . Μπορούν να τοποθετηθούν σε εκτοξευτές αεροσκαφών ή συσκευές εκτίναξης και όχι μόνο σε εξωτερικά σκληρά σημεία αλλά και σε εσωτερικά «διαμερίσματα».

Ο πύραυλος βασίζεται σε πολλά βασικά στοιχεία, που μπορούν να συνδυαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατά τη διαδικασία παραγωγής, με αποτέλεσμα διαφορετικά προϊόντα για συγκεκριμένους σκοπούς και εργασίες.

Μονάδες και κεφαλές

Ο νέος ρωσικός πύραυλος περιλαμβάνει μια βασική μονάδα κεφαλής. Η κεφαλή μπορεί να είναι κλασική  ή εκρηκτικής έντασης. Το βάρος του φτάνει τα 315 κιλά, που είναι αρκετά για μια βόμβα σχεδιασμού. Ωστόσο, μια τέτοια φόρτιση δεν είναι πάντα επαρκής και ο μοναδικός χαρακτήρας του GROM-32, έρχεται  εδώ να προστεθεί στην μονάδα κεφαλής. Τοποθετείται πίσω από την κύρια και έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει το αποτέλεσμα λόγω των επιπλέον 165 κιλών, που είναι σχεδόν μισός τόνος συνολικά.

Ωστόσο, αυτός ο πύραυλος επιτρέπει όχι μόνο να αυξάνει την επίδραση της έκρηξης αλλά και να αλλάζει το φορτίο. Ρώσοι ειδικοί λένε ότι, η χρέωση μπορεί να αντικατασταθεί με θερμοβαρικές επιλογές. Εάν υπάρχει κίνδυνος χρήσης αντιαεροπορικών όπλων μεγάλης εμβέλειας, όπως Patriot ή NASAMS, η πρόσθετη κεφαλή μπορεί να αντικατασταθεί με ασφάλεια με το λεγόμενο MDU ή μονάδα πρόωσης.

Λειτουργικό εύρος

Ο νέος πύραυλος κάτω από τα φτερά των ρωσικών μαχητικών, μπορεί να πετάξει εντυπωσιακά 120 χιλιόμετρα. Αυτή η απόσταση ασφαλίζει πλήρως το αεροσκάφος του μεταφορέα. Επιπλέον, το GROM-32 διαθέτει επίσης ένα στοιχείο μηχανισμών διεύθυνσης, σύστημα ελέγχου και μονάδα σχεδιασμού. Δηλαδή έχουμε τρεις κύριες παραλλαγές των πιο πρόσφατων πυρομαχικών, είναι ένας μικρός πύραυλος κρουζ, μια ενισχυμένη αεροπορική βόμβα και μια θερμοβαρική.

Πλεονεκτήματα του GROM-32

Το κύριο πλεονέκτημα είναι η ευρεία σειρά παραγωγής, που το καθιστά μια ποιοτική και φθηνή επιλογή. Ο πύραυλος δεν έχει ιδιαίτερα πολύπλοκα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως μια κεφαλή υποδοχής, και όλα τα άλλα στοιχεία δεν είναι τόσο ακριβά. Αλλά το αποτέλεσμα της εφαρμογής είναι μεγάλο.

Για παράδειγμα, η συνεργασία με drones. Αμέσως μεταδίδουν συντεταγμένες και τις στέλνουν μέσω του συστήματος AS-UAV, στο αεροσκάφος μεταφοράς. Αυτό είναι ιδανικό και, αν κρίνουμε από τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, η ρωσική διοίκηση άρχισε να εφαρμόζει πλήρως αυτό το σχέδιο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα αναβάθμισης μεμονωμένων στοιχείων του GROM-32. Για παράδειγμα, συστήματα ελέγχου και καθοδήγησης. Μπορεί να είναι σε θέση να «κουμπώσουν» κάτι πιο σοβαρό από τη στόχευση ενός σήματος από έναν δορυφόρο, κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό. Για παράδειγμα, ένας σχετικά φθηνός αναζητητής όπως αυτός των drones καμικάζι, θα επέτρεπε στον πύραυλο να χρησιμοποιηθεί τη νύχτα ενάντια σε κινούμενους στόχους.

Στην τρέχουσα διαμόρφωση, τα πυρομαχικά δεν είναι ικανά για κάτι τέτοιο και προορίζονται ως επί το πλείστον για την εξουδετέρωση στατικών αντικειμένων όπως κτίρια, αποθήκες και άλλα. Ας πούμε ότι, ο εχθρός βελτιώνει το αντιαεροπορικό του όπλο από τα σημερινά 120 km σε 150 km. Η ρωσική αεράμυνα, μπορεί να αναβαθμίσει το MRL και ο αερομεταφορέας είναι και πάλι ασφαλής.

Το GROM απαιτεί προηγούμενη ευφυΐα

Η χρήση πυραύλων από μόνη της είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό φαινόμενο, ειδικά για τη ρωσική αεροπορία. Ταυτόχρονα, χωρίς σοβαρή αναγνώριση, αυτή η δραστηριότητα είναι άχρηστη, αφού τέτοια όπλα απαιτούν ακριβείς συντεταγμένες του στόχου.

Προφανώς, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει αρχίσει να μεταβαίνει σε αυτό το εξαιρετικά αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο σημειώνεται και από Ουκρανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το GROM, απέχει πολύ από το μοναδικό στη λίστα των νέων προϊόντων που εντοπίστηκαν πρόσφατα. Παρόμοια εμφανίστηκε και το UPAB-1500B, του οποίου η μάζα είναι μέχρι ενάμιση τόνου. Όταν εκτοξεύεται από ύψος 15 χιλιομέτρων, τα πυρομαχικά μπορούν να πετάξουν έως και 50 χιλιόμετρα και να παραδώσουν στον στόχο μια κεφαλή βάρους άνω των 1.000 κιλών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ